Nova Gradiška: Predsjednik Vlade otvorio Poslovno inovacijski potporni centar

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/nova_gradiska_predsjednik_vlade_otvorio_poslovno_inovacijski_potporni_centar.jpg

NOVA GRADIŠKA, 24. ožujka 2009. (Hina) - U Novoj Gradiški danas je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio Poslovno inovacijski potporni centar u sklopu Industrijskog parka.

Riječ je o centru za razvoj poslovne suradnje u području inženjeringa, transfera znanja i novih tehnologija sa svrhom doprinosa održivom razvoju i konkurentnosti.

Finaciran je iz sredstava Europske unije te hrvatske Vlade, grada i županije, a bespovratnih 5,2 milijuna kuna za rad osigurano je suradnjom sa Poslovno-inovacijskim centrom Hrvatske BICRO.

Komentirajući pregovore sa sindikatima premijer Sanader nije želio precizirati hoće li Vlada jednostrano ukinuti kolektivni ugovor sa sindikatima iz javnog sektora koji nisu prihvatili njezin prijedlog o smanjenju plaća.

Dodao je kako je to prijelomni trenutak za Hrvatsku u kojem treba odgovoriti na pitanje možemo li ili ne upravljati svojim javnim financijama.

"Mi moramo voditi računa o tome da nas svijet promatra kao i svaku drugu zemlju u Europi, te da će ključno pitanje statusa Hrvatske u međunarodnoj zajednici i finacijskim institucijama biti može li ili ne upravljati svojim javnim financijama. Ako ne može onda se zna što nam slijedi - bankrot i raspad sustava. Mi to ne možemo i nećemo dopustiti", zaključio je pozivajući sve aktere socijalnog dijaloga na odgovornost.

"Situacija je teža nego prije nekoliko mjeseci kad smo radili proračun i naprosto se mora voditi računa o tome da na rashodovnoj strani možemo potrošiti onoliko novca koliko na prihodovnoj skupimo uz mali deficit od oko jedan i pol posto. To su mogućnosti Hrvatske", rekao je premijer.

Istaknuo je kako će se Vlada boriti za svako radno mjesto te kako je je ključ i smisao pregovora i da ga i oni koji imaju posao ne izgube.

Na pitanje o mogućnosti davanja u koncesiju autoceste Bregana-Lipovac premijer Sanader je napomenuo da je to bio prijedlog nekih od članova Ekonomskog vijeća. "Osobno ne vidim baš nekih velikih razloga da možda u to idemo. Ali ponavljam da neću ja odlučivati o tome, neka nam struka kaže nakon što prostudira sve pluseve i minuse", kazao je premijer.



Pisane vijesti