Novi Zakon će omogućiti hrvatskom turizmu da se razvija na kvalitetan i održiv način

  • Slika /Vijesti/2023/Srpanj/29 srpnja/VRH_9336-01.jpeg

Premijer je iskazao zadovoljstvo što je na današnjem sastanku s turističkim sektorom u Opatiji analiziran Zakon o turizmu, koji je od prije tri dana u javnom savjetovanju. Kazao je da cijeli turistički sektor prihvaća te pozitivno i blagonaklono gleda na Vladin prijedlog zakona, koji će, kako je rekao, omogućiti hrvatskom turizmu da se razvija na kvalitetan i održiv način, a da pritom svoj dio odgovornosti preuzmu sve sastavnice hrvatskog turizma od države, preko turističkih zajednica do gradova i općina.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Opatiji s predstavnicima turističkog sektora.
 
Otvorili smo novu stranicu hrvatskog turizma
 
U svom govoru, premijer Plenković zahvalio je predstavnicima turističkog sektora na njihovom radu i doprinosu hrvatskom turizmu i gospodarstvu. Naglasio je da je smo ostvarenjem državnih strateških ciljeva – ulaskom u Schengen i europodručje otvorili novu stranicu hrvatskog turizma.
 
Naveo je da u Hrvatskoj trenutno boravi milijun i 60 tisuća turista, istaknuvši kvalitetu našeg turizma i u pogledu fisklizacije i prihoda.
 
Premijer je podsjetio da je Vlada u najzahtjevnijoj pandemijskoj godini prema svim segmentima hrvatskog gospodarstva, osobito prema turističkom sektoru djelovala brzo, cjelovito, i s nizom odgovora i mjera.
 
"Zajedno smo uspjeli prebroditi tu krizu sa što manje posljedica, održavajući poslovanje gospodarskih subjekata i omogućavajući egzistenciju hrvatskim obiteljima", kazao je Plenković. Podsjetio je da je u privatnom sektoru isplaćeno plaća za 800 tisuća radnika, što je ocijenio potezom bez presedana. 
 
Turistički sektor pozitivno i blagonaklono o Zakonu o turizmu        
 
U izjavi za medije, premijer je iskazao zadovoljstvo što je na današnjem sastanku analiziran Zakon o turizmu, koji je od prije tri dana u javnom savjetovanju. Kazao je da cijeli turistički sektor prihvaća te pozitivno i blagonaklono gleda na Vladin prijedlog zakona, koji će, kako je rekao, omogućiti hrvatskom turizmu da se razvija na kvalitetan i održiv način, a da pritom svoj dio odgovornosti preuzmu sve sastavnice hrvatskog turizma od države, preko turističkih zajednica do gradova i općina.
 
Premijer je rekao da su u javno savjetovanje upućene dvije uredbe, od kojih se jedna koja odnosi na hotele, a druga na kampove i one su također pozitivno prihvaćene. Komentari na uredbe se očekuju do 25. kolovoza.
 
Iskazavši zadovoljstvo turističkim rezultatima, Plenković je istaknuo da smo po broju dolazaka, noćenja i prihoda iznad rezultata od prošle godine.  
 
Očekujmo dobar nastavak sezone
 

Premijer očekuje dobar nastavak sezone, unatoč, kako je rekao, neuobičajeno lošim vremenskim uvjetima. "Ukupna ocjena je zadovoljstvo ukupnog sektora i učinit ćemo sve da se i ovih preostalih pet mjeseci odvije kako je bilo predviđeno", dodao je.
 
Smatra da hrvatski turizam treba iskoristiti činjenicu da je 81 posto turista iz Schengenskog prostora i 59 posto iz zemalja koje su dio europodručja, tim više što je i Hrvatska od 1. siječnja članica tih dviju dubljih europskih integracija.
 
Najavio je da će se temelju novog zakona ovakvi susreti, koji su do sada bili neformalnog karaktera, institucionalizirati, a vijeće koje proizlazi iz sastanka će imati značajnu ulogu u upravljanju hrvatskim turizmom i njegovim razvojem.
 
Dodao je da bi Hrvatski sabor tijekom jeseni trebao usvojiti Zakon o turizmu.
 
Dolazak Dodika u Hrvatsku
 
Predsjednik Vlade Plenković je odgovarao i na novinarska pitanja o aktualnim temama. 
 
Osvrnuo se na dopis Ureda predsjednika Republike o dolasku Milorada Dodika u Hrvatsku.
 
Kazao je da predsjednikov komentar uvijek polazi iz jedne temeljne postavke, a to je da on misli i nastoji uvjeriti hrvatsku javnost da je njegov model upravljanja onaj koji imamo u Hrvatskoj.
 
"Kada njegov Ured za protokol pošalje nekakav dopis u jedan odjel Ministarstva unutarnjih poslova, on valjda pretpostavlja da u tom odjelu kod zaposlenika državnih službenika i namještenika postoji trajni nalog ili momentalan refleks da sve što stigne od bilo koga da se odmah obavještava premijera. Možda je tako bilo u njegovo vrijeme, u MUP-u, DORH-u, sigurnosno-obavještajnim službama, ali u našoj Vladi to tako ne funkcionira od prvog dana niti će funkcionirati u budućnosti", poručio je Plenković.
 
MUP nije 'trač baba'
 
Kazao je da MUP obavlja svoje zadaće te nije neka 'trač baba' da o takvoj informaciji obavještavaju bilo koga pa ni njega, jer im to nije njihova zadaća i posao. Dodao je da postoje drugi načini komunikacije kada dolazi neki strani gost u Hrvatsku.
 
"Nije meni bitno da li smo mi to znali ili ne, meni je bitno je li normalno da hrvatska javnost prihvati da gospodin Dodik dolazi u Hrvatsku, a da njegov ured ne obavijesti javnost unaprijed", rekao je.
 
Premijer se osvrnuo i na karakter susreta Milanovića i Dodika.
 
"Kakva je to tajna, kakvi su to tajni susreti i kakav je to karakter susreta za koje sam doznao tako da smo vidjeli gospodina Vučića koji se smije tome je li bio na ostrvu na Hvaru ili Braču, a Vučiću je jedino bitno da je let na ostrvo bio s helikopterom MUP-a Srbije", kazao je.
 
Smatra da o sastanku Milanovića i Dodika treba se pitati predsjednika Republike. "To su pitanja za Milanovića, njegov Ured i njegov način tretiranja hrvatske javnosti. Pitajte Milanovića zašto ga je zvao, što je htio, ne znamo o čemu su govorili, nije nas konzultirao", rekao je Plenković.
 
Nisu ispoštovane procedure
 
Istaknuo je da postoje procedure koje se nisu ispoštovale. Pojasnio je kako postoje drugi, uobičajeni načini komunikacije dolazaka stranih čelnika – oni se javno najavljuju te se obavještavaju druga tijela vlasti, poput Sabora ili Ureda predsjednika, u slučaju da i oni žele susret. Dodao je da je tako primjerice bilo i tijekom nedavnog posjeta slovenskog premijera Roberta Goloba i gruzijskog premijera Iraklija Garibašvilija. 
 
Kazao je da je u slučaju Dodikova posjeta izostala nota koju veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj napiše Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i izvijeste ga o njegovom posjetu i ruti. "To je normalna komunikacija, a ovdje je takva nota izostala", naglasio je.

Dijalog sa Srbijom  

Upitan i hoće li doći do sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsjednik Vlade je istaknuo da je cilj da se odnosi sa Srbijom vode kroz dijalog i da se rješavaju brojna otvorena pitanja.
 
"Dogovor je bio da srpska strana imenuje koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja. Mislim da bi oni ovih dana trebali imati svojeg predstavnika nakon čega će se pripremati sastanci na najvišoj razini", kazao je Plenković.
 
Osvrnuo se i na okončanje štrajka pravosudnih djelatnika, rekavši da nema krize u pravosuđu.
 
"Štrajk je gotov nakon što smo postigli dogovor. Nemamo podatke da nedostaje radnika. Imamo podatke o onima koji rade", dodao je Plenković.
 
Situacija u VSOA-i može se riješiti već sutra
 
Premijer je upitan i o rješenju za ravnatelja Vojno-sigurnosno obavještajne agencije.
 
Kazao je da je potpredsjednik Vlade Tomo Medved zadužen da u koordinaciji s ministrom Mariom Banožićem vodi razgovore s predsjednikovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem.
 
"Razgovori se vode i, što se mene tiče, situacija se može riješiti već sutra", zaključio je Plenković.
 
 

Pisane vijesti