Novim Zakonom poboljšat će se transparentnost upravljanja poljoprivrednim zemljištem

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/novim_zakonom_poboljsat_ce_se_transparentnost_upravljanja_poljoprivrednim_zemljistem.jpg

U uvodnom dijelu današnje sjednice, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović pohvalio je rezultate bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića. „Radili smo dobro više od godinu dana i rezultati u resoru su bili odlični. Mnogi vole zlobno reći da je to mjesto na kojem je svatko uspješan, ali nije. Ne mislim da se uspjeh ovdje mjeri samo volumenom i rezultatima sektora, nego i drugim stvarima pa i dojmom koji netko ostavlja dok radi svoj posao“, kazao je premijer Milanović. „Nažalost, kolega Ostojić morao je otići bez obzira što je bio dobar suradnik. On mora dati vrlo jasne odgovore na jasna pitanja, a to vrijedi za svakog od nas u bilo kojoj sličnoj situaciji. Nema privatnih stvari kada je u pitanju imovina, dužni smo dati odgovor na svako legitimno pitanje“, dodao je.

Vlada je prihvatila Zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije. „Ovo je završna faza usvajanja i potvrđivanja svih dokumenata koji su rezultat dogovora o načinu rješavanja pitanja Ljubljanske banke i ratifikaciji hrvatskog Pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu“, izvijestila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Podsjetila je da je Memorandum potpisan 11. ožujka 2013. godine u Mokricama, pojasnivši da je Vlada danas upoznata s time te da je na taj način okončan formalni dio procedure. Predsjednik Vlade Milanović zahvalio je svima koji su u tome sudjelovali te hrvatskoj javnosti i građanima na strpljenju. „Trebalo je puno živaca, prije svega hrvatske javnosti i građana, a onda i naše da se kroz sve ovo skupa plovi i „naviga“ smireno, koncentrirano i da na kraju dođemo do rješenja koje zadovoljava i jedne i druge. Zahvaljujem se hrvatskoj javnosti i građanima koji su imali strpljenja jer je u nekim trenutcima to stvaralo dosta nervoze“, kazao je. Dodao je da je Vlada već razvila plan aktivnosti za sljedećih nekoliko tjedana o tome što Hrvatska treba učiniti da bi se držala slova i duha ovog Memoranduma, a u što je uključen i ministar financija.

Raspravljalo se o Konačnom prijedlogu zakona o poljoprivrednom zemljištu. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pojasnio je da su ciljevi ovog zakona ubrzavanje raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, povećavanje korištenja poljoprivrednog zemljišta, stavljanje u funkciju dosad nekorištenog poljoprivrednog zemljišta te okrupnjavanje poljoprivrednih gospodarstava. Kazao je da se zakonom uvodi i veća disciplina u prenamjeni poljoprivrednog zemljišta, a najavio je i uvođenje informacijskog sustava koji će poboljšati transparentnost upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sportu, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović kazao je da ovim Prijedlogom završava jedna „mini reforma“ u sustavu sporta koja je počela prošle godine naglasivši da je sport djelatnost od posebnog državnog interesa. Pojasnio je da se izmjenama, između ostalog, omogućuje dodjela naknada vrhunskim sportašima nakon 45. godine. Oni bi nakon završetka karijere primali naknadu koja neće biti veća od prosječne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj, s tim da će iznos ovisiti o tome je li vrhunski sportaš osvojio olimpijsku zlatnu medalju (100 posto), a najmanji iznos (40 posto) odnosit će se na brončanu medalju na svjetskim prvenstvima. „Na ovaj način ćemo omogućiti da svi ljudi koji su svojim sportskim postignućima zadužili Hrvatsku i dalje ostanu aktivni u sportu te da svojim ugledom pridonesu da se što više mladih aktivno uključi u sport“, kazao je ministar.

Između ostalog, raspravljalo se o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o zaštiti potrošača, te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona, a donesena je i Odluka o imenovanju članova izaslanstva Republike Hrvatske u međudržavnom povjerenstvu za praćenje provedbe Ugovora i obavljanje drugih zadataka u skladu s Ugovorom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju Nuklearne elektrane Krško.



Pisane vijesti