Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i 11. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje u Kninu

Državni stijeg na kninskoj tvrđavi na današnjoj središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 11. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje podignut je u nazočnosti cijelog državnog vrha, uz himnu Lijepu našu što ju je izveo Orkestar Hrvatske ratne mornarice i zvonjavu kninskih crkvenih zvona u počast ulasku Hrvatske vojske u Knin tijekom Oluje.

KNIN, 5. kolovoza 2006. (Hina) - Državni stijeg na kninskoj tvrđavi na današnjoj središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 11. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje podignut je u nazočnosti cijelog državnog vrha, uz himnu Lijepu našu što ju je izveo Orkestar Hrvatske ratne mornarice i zvonjavu kninskih crkvenih zvona u počast ulasku Hrvatske vojske u Knin tijekom Oluje.

Nakon toga je u nazočnosti predsjednika države i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Stjepana Mesića, premijera Ive Sanadera, predsjednika Sabora Vladimira Šeksa i drugih državnih dužnosnika, otkrivena spomen-ploča na kninskoj tvrđavi u dijelu Barutana koju je postavilo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Ploču su zajednički otvorili potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor i logoraš koji je preživio zatočenje u Kninskoj tvrđavi.

Svečanosti na Kninskoj tvrđavi uveličalo je i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koje je migovima obavilo prelet iznad tvrđave.

Odgovarajući na novinarski upit, predsjednik RH Stjepan Mesić kazao je kako je Oluja bila poruka cijeloj Europi jer, da nije bilo Oluje ratovala bi Europa, istaknuo je. Kazao je također da sad ponovo neki spominju "plan Z" ali, kako je rekao, "za nas je od A do Z sve gotovo".

"Mi znamo samo za Ustav Republike Hrvatske", kazao je Mesić.

Premijer Ivo Sanader, odgovarajući također na upit novinara, kazao je kako Hrvatska odbacuje sve interpretacije u srbijanskim medijima o Oluji jer, kako je rekao, u Domovinskom ratu nije srušen Niš, nego Vukovar i Dubrovnik. Nisu hrvatski vojnici, kazao je Sanader, išli u Srbiju, nego su srpski dolazili ovamo u osvajačke pohode.

"Ali to neće narušiti normalizaciju odnosa između Republika Hrvatske i Srbije, mi pružamo ruku Srbiji i idemo dalje", kazao je Sanader.

Nakon podizanja hrvatskog stijega na Tvrđavi, predsjednik Mesić, premijer Sanader, predsjednik Sabora Šeks i svi ministri nazočili su misi za domovinu koju je predvodio fra Željko Topić.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar Dragan Primorac nazočili su danas otvaranju Centra za stočarstvo krša u sklopu Veleučilišta Marko Marulić u Kninu, kada je potpisivan ugovora o suradnji tog Centra sa vlasnikom najvećeg eko- stada Mirka Validžića u okviru projekta "EKO janje".

U Kninu je bio i mimohod branitelja pod pokroviteljstvom ministrice Kosor koji su organizirali Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke i Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Šibensko- kninske županije. Branitelji su prošli ulicama Knina i na kninskoj tvrđavi položili vijence za sve poginule hrvatske branitelje.

Veliko slavlje 11. obljetnice akcije Oluja i Dana pobjede nastavlja se tijekom dana pučkim zabavama, a na trgu Ante Starčevića građanima Knina i njihovim gostima grad Knin je osigurao besplatne porcije graha s kobasicom. Slavlje završava večeras koncertom poznatih hrvatskih izvođača zabavne glazbe.



Pisane vijesti