Obilježen Dan Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman"

Slika /Vijesti/2024/Svibanj/14 svibnja/Anušić, Franjo Tuđman .jpg

Dan Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" obilježen je prigodnim skupom, na dan rođenja prvog hrvatskog predsjednika čije ime nosi, na kojem je istaknuta važnost te znanstvene institucije u složenim geopolitičkim okolnostima i izazovima suvremenog društva. Znanje, obrana i sigurnost interes su svake države kako bi imala sigurnu budućnost pa su tako i Sveučilište i Oružane snage izuzetno bitne za budućnost Hrvatske, istaknuo je ministar Anušić.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je kako će Sveučilište nadograditi i unaprijediti sustav obrane, nacionalne sigurnosti, Oružanih snaga i Ministarstva obrane te cijele Hrvatske.

U današnje i vrijeme pred nama u kojem živimo već nekoliko godina, promjenama geopolitike i opasnostima i izazovima koje nas čekaju, definitivno Sveučilište ima budućnost, naglasio je.

Znanje, obrana i sigurnost interes su svake države kako bi imala sigurnu budućnost pa su tako i Sveučilište i Oružane snage izuzetno bitne za budućnost Hrvatske. Sigurnost se ne podrazumijeva, ona košta i najtraženija je roba u svijetu i puno problema nastaje, ako se o tome ne razmišlja na vrijeme, istaknuo je Anušić.

Podsjetio je kako Hrvatska ima iskustvo i znanja stečena u oslobodilačkom Domovinskom ratu i gorki okus prošlosti koju smo, nažalost, morali proći te zahvalio braniteljima na hrabrosti u obrani zemlje.

I nakon 34 godine hrvatske samostalnosti moramo razmišljati o sigurnosti, rekao je poručivši kako imamo resurse, znanje i iskustvo da budemo jedna od najjačih oružanih sila, s obzirom na veličinu zemlje, koja će štititi sigurnost hrvatske države i naroda.

Interes za upis na Sveučilište je velik

Rektor Sveučilišta Ivica Lučić ocijenio je kako je u protekle tri godine učinjeno puno te da u ovoj školskoj godini uz upis u studijski program vojnog pomorstva koji je prije provođen u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, provode se još dva programa u suradnji sa zagrebačkim Sveučilištem koji će se od iduće godine provoditi na Sveučilištu obrane i sigurnosti.

Interes za upis je velik i javlja se dvostruko više zainteresiranih nego što ih možemo primiti i podjednak je interes i za vojno pomorstva i vojno vođenje i upravljanje te vojno inženjerstvo.

Radimo na tome da diplome našeg Sveučilišta jednako vrijede kao i ostalih sveučilišta, a razlika je u tom što osnivač našeg Sveučilišta nije Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nego Ministarstvo obrane, ali smo obvezni zadovoljiti sve znanstveno-nastavne standarde, a kako smo Sveučilište obrane i sigurnosti nastojimo biti i iznad toga, istaknuo je Lučić.

Put od pobjedničke Hrvatske vojske do moderne hrvatske države nadahnuće mnogim mladim naraštajima

Svijet je suočen s brojnim krizama i izazovima i potrebne su kompetencije i stručnjaci za obranu i Domovinsku sigurnost kako bismo na njih primjereno odgovorili, naglasio je izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Ivo Šušak dodavši kako je razvijen i sustav međunarodne suradnje.

Put od pobjedničke Hrvatske vojske do moderne hrvatske države članice Europske unije i NATO-a bit će nadahnuće mnogim mladim naraštajima i na ponos je Hrvatske i svih njezinih građana, poručio je Šušak.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti