Obuljen Koržinek: Jezična i kulturna raznolikost važni su za jačanje mira i demokracije

Slika /Vijesti/2024/Rujan/27_rujna/HN_20240927719354.jpg

Čovječanstvo puno gubi s izumiranjem svakog jezika, posebno onih koji se temelje na usmenoj tradiciji, rekla je ministrica i medija kulture Nina Obuljen Koržinek na otvaranju 2. Festivala jezika koji se, u povodu Europskog dana jezika, održava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ministrica je naglasila važnost višejezičnosti, učenja i korištenja stranih jezika. Istaknula je kako su jezična i kulturna raznolikost važni i za jačanje mira i demokracije jer uz znanje promiču i snošljivost, međusobno razumijevanje i dijalog, nešto što je u današnjem svijetu posebno potrebno. 

Izrazila je žaljenje što su je tehnološki razvoj smanjio interes za učenjem jezika, zbog brojnih alata koji nam omogućuju vrlo brzo razumijevanje i prepoznavanje stranih jezika. 

Na globalnoj razini istovremeno postoji žal zbog gubitka dijalekata i autohtonih jezika s malim brojem govornika, bilo zbog fizičkog izumiranja zajednica koje te jezike njeguju, bilo zbog migracija, asimilacije ili preuzimanja većih, dominantnih jezika. 

„Izumiranjem svakog jezika, gubitkom zajednica, posebno onih koje se temelje na usmenoj tradiciji, svi zajedno kao čovječanstvo gubimo strašno puno”, naglasila je ministrica. 

Festival je prilika da se slavi raznolikost europskih jezika

Voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević rekla je kako Festival nije samo prilika da se slavi raznolikost europskih jezika, nego i vrijednosti koje nas spajaju i ujedinjuju.

Na događaj je stiglo i 11 stranih veleposlanica i veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj, kao i petero zamjenika. Svaki od njih otvorio je Festival obraćanjem na svom jeziku. 

Festival organiziraju Predstavništvo Europske komisije i Glavna uprava Europske komisije za pismeno prevođenje uz partnersku potporu Glavne uprave za usmeno prevođenje i organizaciju konferencija Europske komisije, institucija EU-a, Filozofskog fakulteta, veleposlanstava država sudionica kao i drugih kulturnih i jezičnih institucija. 

Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Kultura