Obuljen Koržinek: Vlada je od početka mandata opredijeljena smirivati sve napetosti u društvu

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek gostovala je u emisiji „A sada Vlada“ Hrvatskog radija. Vezano za komemoraciju u Jasenovcu kazala je da se odlučilo, u skladu s epidemiološkim okvirom, omogućiti svim izaslanstvima da sukcesivno dolaze u Spomen područje. Pretpostavljam da će negdje između 9 pa do 13 ili 14 sati sva izaslanstva dolaziti.  Ovo drugo su sve nekakve interpretacije koje ne pripadaju ni mjestu ni težini onoga zločina kojeg se tamo prisjećamo, rekla je.

"Sutra treba zaista s dostojanstvom zastati i prisjetiti se svih koji su tamo stradali, svih koji su stradali u Drugom svjetskom ratu. Posebno onih koji su u takvim logorima od strane fašističke, kod nas ustaške vlasti, stradali. Ali i svih drugih koji su stradali na stratištima i poratnim i kasnije", kazala je ministrica Obuljen Koržinek.
.
Dodala je da treba ulagati u obrazovanje da ljudi, pogotovo mladi, znaju što se dogodilo i onda će se sigurno izgraditi adekvatan odnos prema tome.

Obuljen Koržinek rekla je kako svi zajedno nisu mogli ići zato jer ove godine nema kolone sjećanja. „Mi ćemo imati veće izaslanstvo, i Predsjednik vjerojatno, i predstavnici naroda žrtava. U svakom tom izaslanstvu će biti desetak-petnaest ljudi. Dakle, u najboljem su slučaju mogla ići dva izaslanstva odjednom. I Sabor uvijek ima veće izaslanstvo“, navela je ministrica.

Dostojanstveno se pokloniti žrtvama

"Ovo što je predsjednik Vlade rekao odnosi se na izjave gospodina Predsjednika (Republike) koje su neprimjerene, a pogotovo u ovom trenutku koristiti takvu jednu komemoraciju za tu stalnu potrebu poticanja sukoba - nije primjereno", prokomentirala je.

„Zato je predsjednik Vlade rekao da neće glumiti i ne treba glumiti, i ne treba inzistirati na nečemu što nije iskreno nego je hinjeno te može biti shvaćeno kao potreba poticanja nekih podjela“, dodala je.

Naglasila je da je Vlada od početka mandata opredijeljena sve napetosti u društvu smirivati, bilo da su političke ili ideološke te otvarati prostor komunikacije, saslušati svakoga i rješavati probleme, pogotovo u krizi u kakvoj se danas nalazimo.

„Ne želimo zlorabiti komemoraciju za nekakva prepucavanja, ne želimo u tome sudjelovati. Bit ćemo tamo, Vladino izaslanstvo, u 9 ujutro. Nakon toga se vraćamo u Zagreb, imamo sutra i sjednicu Vlade. Poklonit ćemo se žrtvama i to ćemo napraviti dostojanstveno“, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Izvor: HRT/Vlada
 

Pisane vijesti