Obuljen Koržinek za N1: Unatoč velikim krizama u svih sedam godina mandata, u svakom području trendovi idu na bolje

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/03 srpnja/F0CEkIPXwAE4AI7.jpg

O naših prvih deset godina u Europskoj uniji, što nam je Europska unija dala, a što uzela, koji su izazovi još pred nama i kako ih mislimo rješavati kako bi plaće bile primjerene, a javne usluge kvalitetne i dostupne, u Intervjuu tjedna TNT-a govorila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica kaže kako je teško sažeto izdvojiti što je Hrvatska dobila, a što izgubila članstvom u Europskoj uniji.

“Rekla bih da ne vidim segment života u kojem nismo napredovali u posljednjih 10 godina. U razvoju našeg društva, razvoju institucija, pravnoj sigurnosti, naravno u gospodarskom smislu učinci su nemjerljivi. Da imamo još puno toga, kad govorimo o standardu, za nadoknaditi, jer nismo krenuli s pozicija s kojih su kretale neke druge države”, kaže ministrica kulture i dodaje: “ali smo značajno unaprijedili sve gospodarske pokazatelje, u našem mandatu posebno povećavali mirovine i plaće. Od ulaska u EU 53 posto su povećane u prosjeku plaće, od toga 50 posto samo u ovom mandatu”.

Smatra da su najvidljivija građanima ulaganja u infrastrukturu, a kojih, naglašava, ne bi moglo biti bez sredstava EU, koje, u ovom trenutku, čine skoro 50 posto svih javnih investicija.

Ističe da cijelo gospodarstvo Hrvatske ide naprijed, da smo ulaskom u Schengen pojačali sve aspekte naše sigurnosti, da smo ulaskom u eurozonu dobili bolji kreditni rejting i smanjenje kamata što osjeća svaki građanin. “Mi smo napredovali kao društvo i kao gospodarstvo i ekonomije i očekujem da će se tako i nastaviti”, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Podsjetila je da je bila članica pregovaračkog tima i da je prošla kroz pregovore od prvog do zadnjeg dana i da zato voli istaknuti jedan europski projekt. “To je Erasmus program koji omogućuje našim učenicima i studentima da provedu neku vrijeme u nekom europskom gradu, u jednoj europskoj školi ili sveučilištu i da odrastaju kao pravi Europljani svjesni vrijednosti svoje zemlje, iskustva kojeg stječu u nekoj drugoj državi, i mislim da će puno manji broj ljudi nakon takvog iskustva odlučiti trajno napustiti Hrvatsku”, kaže ministrica.

Trend iseljavanja zaustavljen

Govorila je i o pitanju demografije, kao jednom od problema ne samo Hrvatske već i cijele Europske unije.

“Svakako demografija je ključno pitanje u cijeloj Europi”, ističe ministrica i dodaje da je upravo zato u mandatu Ursule von der leyen demografija dobila i vlastiti portfelj kojeg vodi potpredsjednica iz Hrvatske Dubravka Šuica.

Kaže da su pristupanjem Europskoj uniji hrvatski građani iskoristili jednu od temeljnih europskih sloboda, a to je sloboda kretanja te da se to događalo i drugim članicama.

Također rekla je da je trend zaustavljen i da prvi put nakon mnogo godina imamo obrnuti trend, da imamo više povratnika od iseljenih te da se nada da će se tako i nastaviti.

Mladima pružiti perspektivu života i rada u Hrvatskoj

“Možda će i mnogi naši sugrađani koji su odlučili neko vrijeme provesti vani na tržištu rada, sada kada imaju priliku se zaposliti u Hrvatskoj odlučiti se ipak i vratiti. Uselit će se neki drugi. Mi moramo voditi mudru useljeničku politiku koja će se okretati primarno hrvatskoj dijasporu, kako svježoj, tako i onoj koja se iseljavala u prošlim generacijama, ali moramo i biti otvoreni kao i druge članice Europske unije da ćemo na tržištu rada trebati i druge radnike”, rekla je ministrica i dodala da ćemo se morati svi naučiti živjeti u takvom društvu koje će se polako mijenjati.

Govorila je i o zaposlenosti mladih te poreznim olakšicama koje je vlada u ovom mandatu napravila.

“Zapravo se fokusiramo kao vlada da možemo pružiti mladima perspektivu života i rada u Hrvatskoj. To nam je svima cilj”, rekla je ministrica Obuljen-Koržinek.

Govorila je o štrajku pravosudnih radnika.

Ministrica kaže kako je vlada jasno komunicirala koji su njeni koraci. Naglasila je kako je ovo godina u kojoj vlada donosi novi zakon o plaćama, priprema uredbe o plaćama u javnom sektoru kako bi ih sve izjednačili. “Kako bi približno za isti posao osigurali iste plaće u svim resorima”, kaže ministrica. Dodaje da Hrvatska ima više od 2500 koeficijenata i kako se teško snaći u toj šumi propisa te naglašava da će se uvijek naći neka skupina radnika koja će biti nezadovoljna primanjima.

“Nije točno da je ova skupina zaposlenika ostala van paketa upravo suprotno, svima njima su se povećale plaće”, kaže Obuljen Koržinek i naglašava da je vlada obećala da plaće neće padati.

Kaže da je vlada stavila veliki naglasak na digitalizaciju javne uprave i pravosuđa.

Na komentar kako je njena vlada na vlasti već dva mandata i kako se ne može govoriti da neka druga vlada nije ulagala, ministrica kaže kako dva mandata nisu puno ako ste na početku korištenja financijske perspektive za koju
kaže da ju je pregovarala prošla vlada.

Također naglašava da je njena vlada mogla samo napraviti ono što je naslijedila i za što govori da su to upravo vladini reformski potezi.

Neki su karijere napravili na protivljenju LNG-u

“Mislim da treba istaknuti kako u svakom području trendovi idu na bolje. Negdje brže, negdje sporije”, kaže ministrica Obuljen Koržinek i podsjeća da je u svih sedam godina mandata njena vlada imala prilično velikih kriza.

Kaže kako je agresija Putinove Rusije na Ukrajinu usporila reforme i tranziciju u Europskoj uniji.

“Hrvatska je opet, zahvaljujući tome što je vlada donijela odluku o izgradnji LNG terminala, o čemu se govorilo 40 godina, na čijem su protivljenju neki SDP-ovi zastupnici u Saboru karijere napravili, mi smo zahvaljujući LNG našim građanima osigurali plin. Mi smo 100 posto samodostatni u dobavi plina, a uskoro ćemo, zahvaljujući proširenju kapaciteta, cijeloj regiji, Sloveniji, Austriji, južnoj Njemačkoj energetski hub”, kaže ministrica i dodaje da građani mogu imati povjerenje da će na svaku krizu njena vlada brzo odgovoriti.

Na pitanje je li naše pravosuđe podbacilo u borbi protiv korupcije, nepotizma, klijentelizma, Obuljen Koržinek kaže da je Plenkovićeva vlada pokazala da nema nikakvih ograda i nikakvog pokušaja zauzdavanja pravosudnih institucija.

Kaže kako se ne može lijepiti stigma korupcije samo političarima i samo jednoj političkoj opciji te da je to pitanje opće društvene klime. “Svi moramo kada uočimo takvu situaciju reagirati i ne sudjelovati na tome”, kaže Obuljen Koržinek i dodaje da je korupcija duboko ukorijenjena u svim dijelovima društva kao i izbjegavanje plaćanja poreza.

Na komentar da jedino HDZ kao stranka ima presudu za korupciju, kaže da su to floskule.

Naglasila je da korupcija i nelegalno ponašanje nisu vezani samo uz političare i jednu političku opciju.

Sužen medijski prostor za afirmativne teme

Govoreći o sljedećim izborima, komentirala je premijerovu izjavu da bi, uz objektivnije praćenje svega što rade, HDZ imao sigurno imao 10 posto glasova više od 25 do 30 posto koliko dobiva u anketama.

“Pa ja mogu reći da iz vlastitog primjera djelovanja da je sužen medijski prostor za afirmativne teme”, kaže ministrica Obuljen-Koržinek i dodaje da vjeruje da građani prepoznaju ono što je donijela naša vlada i da vide razliku.

“Ne kažem ja da smo mi neki space shutle, neke stvari smo napravili bolje, neke lošije, ali vidi se jedna konzistentna politika odgovornosti i rada za opće dobro, a onda s drug strane imate ljude, često u oporbi, koji nemaju nikakvog sadržaja. To je samo blaćenje, ili HDZ-a ili Hrvatske, svi smo mi lopovi i korumpirani. Nema rasprave”, rekla je ministrica i dodala da je to žalosti.

Izvor: N1 / Vlada

Pisane vijesti | Kultura | Nina Obuljen Koržinek