Očitovanje Ministarstva u pogledu najave deložacije obitelji hrvatskih branitelja u Dugom Ratu

U povodu iznesenih dezinformacija vezanih uz danas najavljenu, te potom odgođenu, deložaciju stanara iz zgrade «Domina» u Dugom Ratu, Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati. U potpunosti su, naimnetočni navodi stanara iz navedene zgrade kako su se obraćali potpredsjednici Vlade i ministrici Jadranki Kosor i Ministarstvu obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosta da navodno nisu dobili nikakav odgovor.

Napominjemo kako je 31. srpnja 2006. godine Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zaprimilo predstavku Općinskog poglavarstva Općine Dugi Rat, u svezi zamolbe za pomoć u odgodi deložacije stanara Hotela za samce «Dalmacija», upućenu Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, te iz njega proslijeđenu Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Radi se naime o stambenim objektima koje je «Dalmacija» tvornica ferolegura d.d. iz Dugog Rata imala u vlasništvu, a u kojoj su smješteni radnici tvornice, među kojima i određeni broj hrvatskih branitelja s obiteljima. Nakon što je tvornica završila u stečaju, pokrenut je postupak prodaje tih zgrada, te se otvorio problem smještaja radnika koji stanuju u navedenim objektima.

Na navedenu predstavku 22. kolovoza 2006. godine Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti uputilo je odgovor stanarima Hotela za samce «Dalmacija», te na znanje Općinskom poglavarstvu Općine Dugi Rat i Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske, u kojem je navedeno kako Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti nema zakonske ovlasti raspolagati imovinom u vlasništvu trećih osoba, pa tako ne može niti spriječiti prodaju Hotela za samce «Dalmacija», koji je u vlasništvu «Dalmacije» tvornice ferolegura d.d. u stečaju iz Dugog Rata. Dopisom Ministarstva također je zatražen popis svih stanara Hotela za samce «Dalmacija», kako bi uvidom u službenu evidenciju Ministarstva utvrdili tko ispunjava uvjete na stambeno zbrinjavanje prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Na upućenu zamolbu dostavljen je popis 11 stanara koji imaju status hrvatskog branitelja, a naknadnim uvidom u službenu evidenciju Ministarstva utvrđeno je kako da nikome od njih nije priznat status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, čime ne ispunjavaju uvjete za stambeno zbrinjavanje od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Iako Ministarstvo nema zakonskih mogućnosti, niti ovlasti, sudjelovati u rješavanju stambenog zbrinjavanja stanara u bivšim objektima «Dalmacije» tvornice ferolegura d.d. u stečaju iz Dugog rata, s obzirom da postupke vezane uz deložaciju vodi nadležni sud u Splitu, i da svih 11 stanara hrvatskih branitelja nema status hrvatskog ratnog vojnog invalida, potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor uputila je 31. svibnja 2007. godine Trgovačkom sudu u Splitu zamolbu da, uvažavajući njihov status hrvatskih branitelja koji su aktivno sudjelovali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske te neriješeno stambeno pitanje, odgodi njihove deložacije dok ne pronađu drugi odgovarajući smještaj.

Deložacija stanara iz zgrade «Domina» zakazana je bila za danas, no po odluci Trgovačkog suda odgođena je do 29. lipnja 2007. godine.



Pisane vijesti