Očitovanje Ministarstva u povodu današnje konferencije za novinare hrvatskih branitelja Srećka Josića i Branka Jeremića

U povodu danas održane konferencije za novinare u Osijeku od strane hrvatskih branitelja Srećka Josića i Branka Jeremićna kojoj su izrazili nezadovoljstvo zbog navodnog odbijanja pomoći Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti pri liječenju u inozemstvu gospodina Josića i nabavi ortopedskih pomagala za gospodina JeremićMinistarstvo se ovim putem smatra potrebnim očitovati.

Gospodin Srećko Josić 30% je hrvatski ratni vojni invalid IX. skupine, s privremenim statusom do 31. siječnja 2008. godine, a korisnik je invalidske mirovine koja s dodatkom na mirovinu iznosi 2.684,49 kuna, te osobne invalidnine od 153,00 kune. Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti obraćao se tijekom 2004. godine sa zamolbama za dodjelu jednokratne novčane pomoći zbog plaćanja nepodmirenih dugovanja i obiteljskih potreba, no budući da je tada bio korisnik mirovine prema postojećim zakonskim odredbama njegov zahtjev nije mogao biti prihvaćen. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dopisom od 20. rujna 2006. godine ponudilo mu je liječenje u hiperbaričnoj komori u Splitu, u okviru programa inače namijenjenog samo za 100%-tne HRVI I. skupine. Međutim, unatoč iskazanoj spremnosti Ministarstva da mu se omogući liječenje u hiperbaričnoj komori u sklopu ovog programa gospodin Josić nije se više javljao Ministarstvu pa nije došlo ni do realizacije njegovog liječenja u hiperbaričnoj komori u Splitu. Nakon njegovog ponovnog obraćanja u kome je tražio novčanu pomoć za plaćanje režijskih dugovanja i potrebe obitelji Ministarstvo je 28. ožujka 2007. godine zatražilo od djelatnika Centra za psihosocijalnu pomoć Osječko-baranjske županije obilazak gospodina Josića na njegovoj kućnoj adresi. No oni ga u više navrata nisu zatekli kod kuće, a on se niti nakon ostavljenih poruka nije javljao Centru za psihosocijalnu pomoć u Osijeku. Tijekom mjeseca srpnja ove godine gospodin Ljubomir Petrušić obratio se Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dopisom za pomoć Srećku Josiću pri financiranju liječenja u Sjedinjenim Američkim Državama. Dopisom je istaknuo kako Srećko Josić boluje od progresivne gangrene za koju postoji mogućnost izlječenja u dvije bolnice u Americi, te kako bi postupak koštao oko 80.000,00 američkih dolara. Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti nije nadležno za odlučivanje o potrebama liječenja u inozemstvu, nego je za to nadležan Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a Ministarstvo niti nema osigurana financijska sredstva za takve namjene, budući da se pomoć hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u slučajevima zdravstvenih problema može ostvariti putem Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Pravilnik o uvjetima i postupku za dodjelu sredstava za ostvarivanje svrhe Zaklade u članku 29. za skrb i liječenje propisuje mogućnost dodjele novčanog iznosa do 100.000,00 kuna ili više. Ministarstvo je i dalje spremno pomoći gospodinu Srećku Josiću uključenjem u program liječenja u hiperbaričnoj komori u Splitu, ukoliko ne postoje medicinske kontraindikacije, ukoliko bi s obzirom na stadija bolestitakvo liječenje bilo prihvatljivo i ukoliko nam se gospodin Josić obrati. O svemu navedenom potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor izvijestila je pisanim putem gospodina Ljubomira Petrušića.

U pogledu zahtjeva za kupnjom ortopedskog pomagala - proteza za noge Branku Jeremiću, hrvatskom branitelju koji nema ostvaren status HRVI, ističemo kako mu je zbog teške novčano-materijalne situacije uzrokovane njegovom bolešću i bolešću njegove tada 14-godišnje kćerke Dajane potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor 4. svibnja 2006. godine odobrila jednokratnu novčana pomoć u maksimalnom iznosu od 6.652,00 kuna. Temeljem njegove slijedeće zamolbe radi učinjene amputacije nogu potpredsjednica Kosor ponovno mu je odobrila 6. travnja 2007. godine jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 3.000,00 kuna. Napominjemo kako Povjerenstvo za ortopedska i ostala medicinska pomagala Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti odobrava isplatu financijskih sredstava kod nabavke ortopedskih i drugih pomagala ali samo za hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata prema propisanim kriterijima. Njima je određeno odobravanje i isplata financijskih sredstava kod nabavke ortopedskih i drugih pomagala za hrvatske ratne vojne invalide iz Domovinskog rata u visini do najviše dvostrukog iznosa odobrenog od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji ne može biti veći od stvarne cijene pomagala. Slijedom navedenoga, budući da gospodin Branko Jeremić nema ostvaren status hrvatskog ratnog vojnog invalida, ne postoji mogućnost sufinanciranja predmetnih ortopedskih pomagala od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, no putem Centra za psihosocijalnu pomoć Osječko-baranjske županije, kao podružnice Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na terenu, gospodinu Jeremiću će se u okviru zakonskih mogućnosti pružiti svaka pomoć na koju ima pravo kao hrvatski branitelj.



Pisane vijesti