Očitovanje Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na izjave Veljka Kajtazija, zastupnika u Hrvatskom saboru

U povodu izjava Veljka Kajtazija, zastupnika u Hrvatskom saboru, objavljenih u medijima dana 14. studenoga 2014., Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izdaje priopćenje slijedećeg sadržaja:

Izražavamo čuđenje zbog izjava saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da „ministrica koja ne razumije Rome ne može biti predsjednica Povjerenstva“ te „da se malo pozornosti posvećuje najugroženijoj i najosjetljivijoj manjini“, s obzirom na podršku Vlade Republike Hrvatske brojnim inicijativama i aktivnostima Romskog nacionalnog vijeća na čelu kojeg je upravo predsjednik gosp. Veljko Kajtazi. Te su inicijative i aktivnosti usmjerene afirmaciji romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, poput inicijative za obilježavanje značajnih datuma iz povijesti romske nacionalne manjine -  5. studenog, Svjetskog dana romskog jezika ili 2. kolovoza,  Dana sjećanja na romske žrtve Pojramosa/Holokausta.... Također, u Državnom proračunu Republike Hrvatske samo za rad Romskog nacionalnog vijeća u 2013. i 2014. godini dodijeljeno je 3.000.000,00 kn, a ove godine su osigurana i sredstva za uređenje prostorija Romskog nacionalnog vijeća u iznosu od 1.500.000 kuna. Podrška Vlade Republike Hrvatske očituje se kroz široku lepezu djelovanja, od nacionalnih strategija do financiranja konkretnih programa, sve u cilju poboljšanja društvenog i socijalnog statusa romske manjine.
 
Stoga nam nije jasno na osnovu čega je gospodin Kajtazi došao do svojih zaključaka, posebno nakon pojašnjenja potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice socijalne politike i mladih gđe Milanke Opačić vlastite izjave o siromašnoj djeci u kojoj su spomenuta i romska djeca: „Htjela sam istaknuti da je nedavno UNICEF-ovo istraživanje pokazalo da su romska djeca u osobitom riziku od siromaštva, zbog čega se na njih posebno moramo fokusirati i otvarati dodatne projekte da im pomognemo. Bio je to jedini razlog zbog kojeg sam izdvojila djecu romskog podrijetla, jer su ona najosjetljivija skupina i moraju biti naš prioritet.“ Jedini je, dakle, razlog izdvajanja djece romskog podrijetla bila namjera isticanja dodatnih projekata kojima će se poboljšati njihov položaj.
 
Da gospodin Kajtazi nije u pravu kad napada potpredsjednicu Vlade RH dokaz su i kontinuirani strukturni napori Vlade Republike Hrvatske na tom području. Počeli su još 2003. godine donošenjem Nacionalnog programa za Rome. Vlada Republike Hrvatske donijela je Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine 29. studenoga 2012. godine, te prateći Akcijski plan za provedbu Strategije na sjednici Vlade RH održanoj 11. travnja 2013. godine.

Izvješće o provedbi Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2015. za 2013. godinu, koje je Vlada prihvatila 16. listopada 2014. godine ukazuje upravo na dodatno pojačane napore Vlade te prve učinke ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Tako je na području obrazovanja nastavljen trend povećanja broja djece u predškolskom odgoju i obrazovanju i u programu predškole te povećanje broja učenika u osnovnoškolskom i srednjoškolskom sustavu, kao i  povećanje broja učenika u produženom boravku i daljnjem osiguravanju stipendija za redovite učenike srednjih škola i polaznike visokoškolskih programa. Pozitivnim pomakom u 2013. godini smatra se značajno veće uključivanje djece u redovite programe predškolskog odgoja od najranijeg uzrasta te povećanje utrošenih sredstva za provedbu svih mjera iz Akcijskog plana. K tome je tijekom 2013. godine na području obrazovanja provođeno ukupno 14 projekata financiranih sredstvima Europske unije u ukupnoj vrijednosti od 2.198.678,95 Eura. Projekti su većinom bili usmjereni na uključivanje u obrazovni sustav, predškolu, produženi boravak i druge ključne izazove. U jednom projektu je sudjelovalo i Romsko nacionalno vijeće na čelu kojeg je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.
 
Na području zapošljavanja, Hrvatski zavod za zapošljavanje nastavio je provoditi aktivnosti pripreme za zapošljavanje, te uključivanje nezaposlenih osoba romske nacionalne manjine u mjere aktivne politike zapošljavanja. Aktivnosti su bile usmjerene na individualno savjetovanje te informiranje o mogućnostima zapošljavanja, uslugama Zavoda i sufinanciranju zapošljavanja i obrazovanja. Poseban naglasak stavljen je na uključivanje nezaposlenih osoba romske nacionalne manjine u grupna informiranja o samozapošljavanju i mogućnostima pokretanja vlastitog posla.
 
Na području zdravstva nastavljen je sustavan rad na poboljšanju zdravlja romske dojenčadi i djece izjednačavanjem procijepljenosti romske djece s ostalom populacijom, odnosno na poboljšanju cjepnog obuhvata, te provođenja zdravstvenih mjera u odnosu na najučestalije utvrđene uzroke pobola i smrti, uz provođenje zdravstvenog prosvjećivanja roditelja i preventivnih i kurativnih mjera zdravstvene zaštite. Vidljiv je napredak kod provođenja zdravstvene edukacije roditelja, usmjerene poboljšanju zdravstvenih navika.
 
Na području socijalne skrbi nadležni centri za socijalnu skrb nastavili su unapređivati suradnju s osnovnim školama, a vezano uz neredovito pohađanje nastave romske djece, pojačano se pozivaju roditelji, zajedno s djecom na individualne razgovore, obavlja se terenski očevid te donose odluke o mjerama koje treba poduzeti. Savjetodavnim radom s roditeljima upućuje ih se na odgovorno roditeljstvo te ih se upoznaje s obvezom Centra da zaštiti prava djece.
 
Na području prostornog uređenja, stanovanja i zaštite okoliša, poseban naglasak bio je na predaji zahtjeva za legalizaciju nezakonito izgrađenih stamenih objekata zbog zakonskog roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju (30. lipnja 2013.). Nastavljene su aktivnosti koje imaju za cilj omogućavanje legalizacije što većeg broja stambenih objekata te djelomičnom legalizacijom u naseljima Đurđevac, Sveti Đurđ, Gornje i Donje Vratno, Karlovac Ludbreški, Ludbreg, Palanjak i Capraške Poljane. Nastavljene su aktivnosti na pronalaženju načina i izvora sredstava za sufinanciranje troškova legalizacije, odnosno pripremnih radnji kao što su rješavanje imovinskih odnosa i izrade potrebne dokumentacije za postupak legalizacije.
 
Uključivanje romske nacionalne manjine u kulturni i društveni život je od iznimne važnosti i trebao bi biti prvi korak, ali i krajnji rezultat uspješne provedbe svih mjera u Akcijskom planu za provedbu Strategije. Nastavljen je trend unapređenja kvalitete programa koji pridonose očuvanju jezičnog i kulturnog identiteta u cjelini te kvalitetnijoj integraciji u zajednicu u kojoj žive. Nastavljeno je obilježavanje manifestacija značajnih za romsku zajednicu na državnoj razini. Značajno je poboljšan ukupni položaj romske zajednice izborom vijeća i predstavnika romske nacionalne manjine te većim uključivanjem mladih Roma u osposobljavanje, educiranje, ali i u sve segmente društva uključivo i Povjerenstvo za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine Vlade Republike Hrvatske.
 
Također napominjemo da je važna uloga i Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine, koje je osnovala Vlada i na čijem je čelu potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. U radu Povjerenstva , od ukupno 16 članova, sudjeluje 8 članova iz reda pripadnika romske nacionalne manjine, a osnovne zadaće Povjerenstva su sustavno praćenje i koordiniranje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, te predlaganje mjera za unaprjeđenje provođenja Strategije i Akcijskog plana za provedbu Strategije.
 
Koliko Vlada Republike Hrvatske ulaže napore u poboljšanje položaja i uvjeta života romske nacionalne manjine te njihovo uključivanje u sva područja društvenog života, pokazuju i ukupna financijska sredstva koja su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2013. godinu utrošena za provođenje Akcijskog plana, uključujući i sredstva za rad Romskog nacionalnog vijeća. Naime, ta sredstva iznose 23 milijuna kuna. Napominjemo da ovdje nisu pribrojana sredstva iz fondova EU i drugi izvori, kao što su jedinice lokalne i regionalne samouprave.
 
 
URED ZA LJUDSKA PRAVA I PRAVA NACIONALNIH MANJINA
 

Pisane vijesti | Priopćenja