Određivanje kriterija za izračun bodova u Fondu hrvatskih branitelja

U povodu danas održane konferencije za novinare Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata na temu neodrživosti bodovnog sustava za borbeni i neborbeni sektor hrvatskih branitelja u Fondu Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obiteljMinistarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati.

U povodu danas održane konferencije za novinare Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata na temu neodrživosti bodovnog sustava za borbeni i neborbeni sektor hrvatskih branitelja u Fondu Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti smatra potrebnim reagirati.

Oštro odbacujemo sve navode predsjednika Udruge specijalne policije Željka Sačića kako se načinom podjele vlasničkih udjela u Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji «zanemaruju žrtve Specijalne policije MUP-a RH i Gardijskih brigada HV-a, kao najznačajnijih dijelova Hrvatske oružane sile u Domovinskom ratu». Ističemo kako su u izradi Zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, prvotno usvojenog 2003. godine, te zbog njegove učinkovitije provedivosti izmijenjenog i dopunjenog 2004. godine, sudjelovali predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Republike Hrvatske te mu kao takvom u svom konačnom obliku dali potporu. Osim toga, prema prijedlogu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, Upravni odbor Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u kojem većinu također sačinjavaju predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata, prihvatio je kriterije za izračun udjela u Fondu s pripadajućim bodovima za borbeni i neborbeni sektor, što je Vlada 15. prosinca 2004. godine samo potvrdila svojom Odlukom.

Napominjemo kako sukladno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Zakonu o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji pravo na udjele u Fondu imaju hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, članovi obitelji poginulog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata te članovi obitelji hrvatskog branitelja koji je od rane ili ozljede zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske umro nakon 31. prosinca 1996., odnosno nakon 31. prosinca 1997. ukoliko je smrt posljedica bolesti, pogoršanja bolesti ili suicida, u iznosu utvrđenom temeljem kriterija za dodjelu udjela u Fondu. Podjelom na borbeni i neborbeni sektor, a što je obavljeno od strane Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova kao nadležnih tijela temeljem čijih evidencija je sastavljen Jedinstveni registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u kriterijima za dodjelu udjela u Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji željelo se razgraničiti branitelje koji su sudjelovali u ratnim operacijama
od ostalih. Na taj način svaki dan sudjelovanja u Domovinskom ratu unutar borbenog sektora, odnosno unutar zapovjedništava i postrojbi koje su sudjelovale u pripremi i izvođenju borbenih djelovanja množi se s
pripadajućim brojem bodova za određeno razdoblje sudjelovanja i to za sudjelovanje od 5.8.1990. godine do 1.5.1991. godine s 5 bodova, od 2.5.1991. godine do 15.1.1992. godine s 8 bodova, od 16.1.1992. godine do 30.4.1995. godine s 1 bodom, od 1.5.1995. godine do 31.8.1995. godine s 3 boda, a od 1.9.1995. godine do 30.6. 1996. godine s 1 bodom. Za neborbeni sektor, odnosno ustanove i službe koje nisu izravno sudjelovale u pripremi i izvođenju borbenih djelovanja, ali su bile u funkciji borbenog sektora i obrane suvereniteta Republike Hrvatske svaki dan sudjelovanja u Domovinskom ratu vrijedi 1 bod bez obzira na razdoblje sudjelovanja.


Ponovno ističemo da je kriterije za izračun udjela u Fondu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, Upravnom odboru Fonda hrvatskih branitelja predložila upravo Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata RH. Ne umanjujući značenje i doprinos Specijalne policije u Domovinskom ratu, napominjemo kako je sama Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, kao udruga na državnoj razini, osnovana 24. siječnja 2004. godine, kada su navedeni kriteriji od strane Republičke Koordinacije udruga iz Domovinskog rata već bili predloženi, pa je to i glavni razlog zašto Udruga nije sudjelovala u izradi istih. Ovaj pak način, ničim izazvanog istupanja Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, koja do sada nije iskazivala nikakvo javno nezadovoljstvo kriterijima za izračun udjela u Fondu hrvatskih branitelja, sa očitim ciljem zauzimanja medijskog prostora, smatramo nepotrebnim unošenjem nemira među hrvatske branitelje i opstrukcijom svega do sada učinjenog na uspostavljanju jednog od najjačih fondova u Hrvatskoj.



Pisane vijesti