Održan radni sastanak o tekstilno-odjevnoj industriji

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/odrzan_radni_sastanak_o_tekstilno_odjevnoj_industriji.jpg

ZAGREB, 30. studenog 2009. (Hina) - Vlada, sindikati i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) do kraja tjedna uspostavit će tripartitno vijeće pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva koje će analizirati stanje u tekstilno- odjevnoj industriji i pripremiti izmjene strategije razvoja i operativni provedbeni plan za te industrijske grane do sjednice Vlade na tu temu predviđene za 17. prosinca.

Izjavila je to predsjednica Vlade Jadranka Kosor nakon današnjeg sastanka o tekstilnoj i odjevnoj industriji s predstavnicima HBOR-a, HUP-a, sindikata, Hrvatske agencije za razvoj tekstilne industrije i Hrvatske gospodarske komore.

Istodobno, Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je za pregovore o sklapanju međudržavnog ugovora sa zemljama bitnim za tekstilnu i odjevnu industriju, a Vlada će također razmotriti načine na koje može pomoći kroz javnu nabavu za potrebe ministarstva obrane i unutarnjih poslova, rekla je Kosor.

Pored toga, Vlada će pokrenuti izmjene u sastavu uprava i nadzornih odbora tvrtaka iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju koje unatoč potporama i pozajmicama loše posluju.

Predsjednica Vlade najavila je sljedeći sastanak o tekstilnoj i odjevnoj industriji do kraja godine.

Predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske Svjetlana Šokčević današnji sastanak ocijenila je povijesnim.

Kazala je da je sindikat napokon dobio priliku izložiti svoje poglede, no, kako je rekla, nije dobro da neke informacije predsjednica Vlade dobija od sindikata.

Upitana koje su to informacije Šokčević je navela da je riječ o informacijama o radu uprava i nadzornih odbora tvrtaka u većinskom državnom vlasništvu, u kojima nema poslovne strategije, plaće izostaju unatoč pozajmicama HFP-a, a plaće menadžmenta nisu smanjene u mjeri u kojoj to traži Vlada.

Predsjednik Udruge tekstilne i kožne industrije pri HUP-u Nikola Mikić uz ostalo je izjavio da su problemi tih industrija posljedica nasljeđa, recesije, ali i loših poteza poslodavaca koji se nisu prilagodili uvoznoj konkurenciji.

Po njegovim riječima, broj zaposlenih u tekstilnoj industriji pao je u prvih devet mjeseci ove godine sa 25 tisuća na 23.300.



Pisane vijesti