Održan sastanak Povjerenstva Vlade RH za izradu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/odrzan_sastanak_povjerenstva_vlade_rh_za_izradu_hrvatskog_kvalifikacijskog_okvira.jpg

ZAGREB, 3. prosinca 2008. (Hina) - Na današnjoj sjednici Povjerenstva za izradu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) usvojen je osnovni nacrt pojmovnika Hrvatskog kvalifikacijskog okvira te je najavljeno da bi do 2013. trebao biti izrađen okvir sa svim kvalifikacijama.

Ako razgovaramo u užem dijelu HKO-a, to su instrumenti koji se moraju definirati da bi se kvalifikacije stvorile, onda je to kraj 2009., kazao je nakon sjednice povjerenstva dr. Mile Dželalija.

Povjerenstvo je prihvatilo izvještaj o radu za 2008. a predsjednik tog povjerenstva i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac ocijenio je kako je rad bio plodonosan te je doveo Hrvatsku u red europskih zemalja koje prednjače u izradi kvalifikacijskih okvira, dokumenta koji ima za cilj da hrvatsko obrazovanje stavi u razumljiv odnos sa sustavima obrazovanja drugih europskih zemalja.

Razmatran je i pojmovnik HKO-a koji će jednoznačno odrediti termine i pojmove koji su ugrađeni u taj okvir. Pred nama je novi iskorak, a to je rad na konkretnim kvalifikacijama po sektorima djelatnosti u Hrvatskoj, a mi smo prepoznali 26 takvih sektora, kazao je Uzelac.

Tu su sve djelatnosti od bazičnih do gospodarskih do visokoobrazovnih, umjetničkih, javnih i drugih. Dosadašnji pristup opisa kvalifikacija i njihovo stjecanje je prevladan, drži Uzelac pojasnivši kako su do sada kvalifikacije opisivane vremenom stjecanja, a manje su definirane suštinom - znanjem i vještinama koje se iza toga kriju.

Sve ovo radimo da bi obrazovanje bilo motor razvoja društva u cjelini. To je naš doprinos gradnji društva znanja kroz kvalitetan sustav kvalifikacija koje se stječu bilo formalnim, neformalnim ili informalnim putevima, rekao je Uzelac.



Pisane vijesti