Održan sastanak predsjednika Vlade, Republike i Sabora s predstavnicima parlamentarnih stranaka

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/894odrzan_sastanak_predsjednika_vlade_republike_i_sabora_s_predstavnicima_parlamentarnih_stranaka.jpg

Priopćenje: Na sastancima predsjednika Republike Hrvatske, g. Stjepana Mesića, predsjednika Hrvatskoga sabora, g. Luke Bebića i predsjednika Vlade RH, dr. sc. Ive Sanadera s predstavnicima političkih stranaka i manjina, zastupljenih u Hrvatskome saboru, te dužnosnicima Sabora i Vlade, održanima 3. i 9. ožujka 2009., razmotreno je trenutno stanje pristupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije, a u svjetlu blokade tih pregovora od strane Republike Slovenije, kao i ponuda Europske komisije da se uključi u rješavanje postojećih problema.

Na temelju provedene rasprave i dodatnih konzultacija, a uz suglasnost svih sudionika sastanka, predsjednik Republike i predsjednik Vlade iznose sljedeći zaključak:
Republika Hrvatska potvrđuje svoju odlučnost da ostvari ulazak u Europsku uniju i svoju čvrstu privrženost razvijanju dobrih odnosa sa svim zemljama regije, te uključivanju cijele regije u ujedinjenu Europu. Republika Hrvatska pozdravlja i prihvaća inicijativu Europske komisije koju je iznio povjerenik za proširenje Europske unije, g. Olli Rehn, smatrajući da u skladu s ranije postignutom načelnom suglasnošću dvojice premijera iz kolovoza 2007. i u okviru te suglasnosti, a temeljem važećega međunarodnoga prava te u skladu sa Zaključkom Europskog vijeća iz Helsinkija iz 1999. i Pregovaračkim okvirom EU za pregovore s Republikom Hrvatskom iz 2005,, posrednička skupina treba pomoći dvjema državama u oblikovanju prijedloga sporazuma o iznošenju graničnoga spora pred Međunarodni sud u Haagu, te u formuliranju prijedloga rješavanja ostalih otvorenih pitanja.
U skladu s dosadašnjom praksom i temeljnim načelima djelovanja Europske unije, Republika Hrvatska očekuje trenutačnu deblokadu svojih pristupnih pregovora.
Zagreb, 9. ožujka 2009.




Pisane vijesti