Održan sastanak predstavnika udruga mladih i Državnog ureda za demografiju i mlade

"Ured je ovime pokazao koliko nam je bitno surađivati s mladima i vrlo ih jasno uključivati u politike koje ćemo provoditi. Na sastanku se iskristaliziralo koji su njihovi vrlo bitni problemi", izjavila je državna tajnica Željka Josić

Izrazila je uvjerenje da će s mladima imati dinamičnu suradnju jer su prilično aktivna sastavnica društva. 

Postavljeni temelji buduće suradnje; prva tema borba mladih protiv koronavirusa

Na prvom sastanku su postavili temelje buduće suradnje, a s obzirom na to da je Covid-19 postao svakodnevica, Ured je otvorio komunikaciju s mladima koji su u ovom trenutku najviše izloženi infekciji.

"Otvorili smo ovu temu jer smatramo da su upravo mladi ti koji nam mogu pomoći u komunikaciji sa svojim vršnjacima, načinu kako doprijeti do njih. Velik dio mladih su odgovorni, no možda ih ipak neki malo posustanu u odgovornosti. Zato ovi mladi koji imaju jako puno znanja, koji pokazuju inicijative i vještine mogu pomoći u suradnji i borbi s našim trenutnim neprijateljem", poručila je Josić. 

U pripremi je idući sastanak, a jedna od prvih tema upravo je borba protiv koronavirusa. Ured će mladima dati prostor da i oni sudjeluju u donošenju rješenja po tom pitanju te će se obratiti Nacionalnom stožeru civilne zaštite sa svojim pitanjima i prijedlozima za određene situacije.

Josić je istaknula da su djeca inovativna i kreativna te da mladi imaju bitan segment komunikacije s vršnjacima.

Važnost komunikacije

"Možda ja u svojim godinama ne znam načine te komunikacije, koji su to konkretni problemi koji ih po pitanju covida muče. Možda nismo dobro iskomunicirali baš prema toj populaciji i upravo su mladi ta bitna sastavnica trenutne situacije koju mogu komunicirati svojim vršnjacima", pojasnila je, dodavši da mladi imaju dobru podlogu, inicijative i kanale komunikacije.

Predsjednica Vladina Savjeta za mlade u prošlom mandatu Tanja Herceg istaknula je da im je na današnjem sastanku rečeno da mogu predlagati ono što smatraju bitnim i koje probleme trebaju riješiti, a kao veliku stvar navela je to što se mlade planira uključiti u Nacionalni stožer.

Bitna pitanja: Obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, ruralna područja i prometna povezanost

Izvijestila je da su se na sastanku dotaknuli bitnih pitanja mladih, a to su obrazovanje, zapošljavanje, stambeno pitanje, ruralno područje i prometna povezanost. 
Za sada je najavljeno da će tematski raditi po određenim područjima, a udruge mladih i za mlade, savjeti mladih i vijeća učenika bit će pozvani reći svoje prijedloge i tako zajednički tražiti kako da poboljšaju situaciju.

Josip Miličević iz Mreže mladih Hrvatske rekao je da je ovaj sastanak fantastična i povijesna situacija jer udruge koje predstavljaju mlade nisu ovako brzo bili pozivane na razgovor

Istaknuo je da su imali otvoren dijalog i da su dobili priliku koju do sada nisu imali često, a to je da postavljaju pitanja i traže direktno odgovore od osoba na najvišim funkcijama.
"Nadam se da će se ovakva pozitivna suradnja i zajednički napor nastaviti kroz cijeli mandat kako bi svi skupa riješili probleme koje najviše muče mlade", poručio je Miličević, pozvavši sve druge udruge mladih i za mlade da se im se jave kako bi zajedno uspjeli ostvariti što bolji život za mlade u Hrvatskoj.

Izvor: HINA/Vlada

 
 

Pisane vijesti