Održana 2. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem: Kontinuiranim radom i suradnjom do boljitka Slavonije

Zadovoljstvo komunikacijom Vlade i regionalne i lokalne samouprave i nužnost njezinog nastavka iskazani su u ponedjeljak u Požegi nakon 2. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je da su od prethodnog sastanka u travnju udvostručena sredstva iz europskih fondova iz četiri operativna programa.

"Sada smo na 6,73 posto u odnosu na 2,5 milijarde eura koje planiramo do 2023. godine potrošiti za sve prioritete", rekla je ministrica Žalac nakon sjednice Savjeta kojom je predsjedao predsjednik Vlade Andrej Plenković te navela kako je na sjednici dogovoreno da se svi resori u Vladi upute da kod natječaja koji se raspisuju u idućem razdoblju dodatni kriteriji bodovanja budu utvrđeni temeljem Sporazuma o partnerstvu RH s EU - koji Hrvatskoj stvara preduvjete za dodatno bodovanje za nerazvijene dijelove Hrvatske.
 
Iduća sjednica Savjeta bit će u listopadu u Brodsko-posavskoj županiji. Tema će biti prometna povezanost i državna imovina, a sastanci će se održavati četiri puta godišnje.
 
Istaknuvši važnost i nužnost redovite komunikacije i koordinacije za provođenje programa bitnih za ravnomjeran regionalni razvoj zemlje, ministrica Žalac je istaknula kako će se iz Fonda za regionalni razvoj pomoći predfinanciranje i sufinanciranje kojima će se pomoći nerazvijenim dijelovima Hrvatske da budu sposobni aplicirati na sredstva fondova EU.
 
Resorno ministarstvo pripremilo je materijale koje će župani i regionalni koordinatori predstaviti gradonačelnicima i načelnicima, HGK gospodarstvenicima, HOK obrtnicima, uključujući i zastupnike u Hrvatskom saboru koji u Savjetu sudjeluju u ulozi promatrača, kako bi svi bili intenzivno informirani o tomu što nude fondovi EU i Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.
 
"Poruka Vlade i Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem iznimno je važna, Vlada po prvi put ovako komunicira s predstavnicima regionalne i lokalne razine", kazala je ministrica Žalac izrazivši mišljenje da su tu poruku članovi Hrvatske zajednice županija, predstavnici Udruge gradova te Udruge općina i članovi Savjeta prihvatili.
 
Ministrica je navela i neke od najvažnijih projekata za svaku od pet slavonskih županija koje su na sastanku Savjeta istaknuli župani kao strateške razvojne projekte u narednom razdoblju u kojem su svi prihvatljivi za financiranje iz fondova EU.
 
Izrazivši također zadovoljstvo suradnjom Vlade i slavonskih županija, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je važnost poljoprivrede za taj dio Hrvatske. "Slavonija jednako poljoprivreda", rekao je te ustvrdio kako taj dio Hrvatske ne bi bio u današnjoj nepovoljnoj situaciji da se o njemu proteklih dvadesetak godina vodila briga na način kako to čini sadašnja Vlada.
 
"Poljoprivreda je najbitniji segment koji se tiče ovih pet županija, pa tako i program Ruralnoga razvoja koji je poljoprivredni fond i koji bi, u velikoj većini, trebao završiti u pet slavonskih županija", naglasio je Tolušić dodavši kako je do sada 650 milijuna kuna već isplaćeno na području pet slavonskih županija.
 
"Očekujem da ćemo u budućnosti biti svjedoci da se ovdje otvaraju nove farme i novi preradbeni kapaciteti", rekao je ministar Tolušić koji se osvrnuo i na dva zakona važna za hrvatske poljoprivrednike o kojima se razgovaralo na sjednici Savjeta – Zakonu o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.
 
"Zakon o OPG-u prvi put definira što je to OPG i rješava probleme OPG-ovaca u kojima se nalaze zadnjih desetak godina, definira tko se zapravo uistinu profesionalno bavi poljoprivredom, a tko to radi kao nekakav hobi. Stvara se i okvir za donošenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji vraća nadležnost raspolaganja zemljištem općinama i gradovima, a u proces kontrole uključujemo županije, uz Ministarstvo i DORH", kazao je Tolušić.
 
Osvrnuo se i na probleme hrvatskih stočara istaknuvši da će oni imati prioritet pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta, ali se neće zaboraviti ni na dosadašnje zakupce.
 
Ministar Tolušić ocijenio je da kontinuiranim radom Slavonija može biti u sredini, a nakon nekog dužeg razdoblja i u vrhu kada se govori o hrvatskim regijama i županijama.
 
Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević također je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Vladom, ističući da se do prije dvije do tri godine uopće nisu mogli naći s ministrima, a kamoli razgovarati o projektima. 
 
"Danas je obrnuti smjer", rekao je.
 
 

Pisane vijesti