Održana konferencija za novinare predsjednice Vlade Jadranke Kosor

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/odrzana_konferencija_za_novinare_predsjednice_vlade_jadranke_kosor.jpg

ZAGREB, 19. travnja 2011. (Hina) - Hrvatska smatra da je lipanj kao rok za završetak pregovora s Europskom unijom i dalje dohvatljiv, pogotovo nakon što su u utorak u Bruxellesu na međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvorena još dva poglavlja pristupnih pregovora, kazala je u Zagrebu premijerka Jadranka Kosor.

"Mi očekujemo da naš cilj, a to je završetak pregovora do kraja lipnja, bude dohvatljiv. Mi i dalje vjerujemo da je to moguće", kazala je Kosor na konferenciji za novinare sazvanoj povodom zatvaranja dvaju poglavlja pregovora, Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

"Danas smo puno bliže završetku pregovora jer smo zatvorili dva poglavlja, imamo sve uvjete za zatvaranje i poglavlja Ribarstvo, i poglavlja 33 (Financijske i proračunske odredbe) za koje nam samo nedostaje datum" završetka pregovora, naglasila je Kosor.

Dodala je da se i zadaće iz najteža dva poglavlja, Pravosuđe i temeljna prava (23) i Tržišno natjecanje (8), odrađuju "na zadovoljstvo i vlade i građana i Europske komisije".

Na novinarsko pitanje glede reakcija u Bruxellesu na službeni stav Hrvatske o nepravomoćnoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, je li Hrvatska poslala poruku da će poštivati sve obveze glede suradnje sa sudom, što je i jedan od uvjeta za zatvaranje poglavlja 23, Kosor je kazala da nema govora o propitivanju suradnje.

"Što se vlade tiče, nema govora o propitivanju ili dovođenju u pitanje suradnje odnosno provedbe ustavnog zakona o suradnji s ICTY-jem jer je to obveza koju je davnih godina Hrvatska prihvatila. To je obveza koja je naša i nema govora o tome da se u tom smislu bilo što mijenja", naglasila je Kosor, dodajući da je Hrvatska pravna država u kojoj se poštuju odluke institucija.

"Mi smo jasno iskazali ono što je bilo važno u tom trenutku a to je da je kvalifikacija udruženog zločinačkog pothvata u prvom stupnju za nas neprihvatljiva i da ćemo raditi sve što se očekuje od vlade da se taj dio presude poništi u drugom stupnju", dodala je.

Na pitanje razmišlja li Hrvatska o povlačenju tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, nakon nekih izjava iz Srbije da bi Zagreb o tome sada trebao razmisliti, Kosor je kazala da vlada ne razmatra povlačenje tužbe. "Nismo o tome razgovarali i ne razgovaramo".

Što se tiče pada potpore u Hrvatskoj uključivanju u Europsku uniju, po anketama provedenim nakon presude generalima, Kosor je kazala da je "to na neki način bilo i očekivano".

"Međutim, kada bi se danas provela anketa, nakon zatvaranja još dva poglavlja, ona bi vjerojatno pokazala nešto bolje rezultate. Kad budemo mogli reći da samo završili posao potpora će biti znatno veća, ja vjerujem respektabilna", kazala je. "Mi ne sumnjamo u rezultate na referendumu", zaključila je Kosor.



Pisane vijesti