Održana sjednica Ekonomskog vijeća

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/odrzana_sjednica_ekonomskog_vijeca.jpg

ZAGREB, 27. studenog 2008. (Hina) - Državni proračun za 2009., postizanje dogovora Vlade i sindikata oko zamrzavanja plaća, brodogradnja i zdravstvena reforma prve su teme kojima će se u narednim danima baviti danas konstituirano Ekonomsko vijeće predsjednika Vlade i Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Prva preporuka Vijeća s današnje ne samo konstituirajuće, već i prve radne sjednice, odnosi se na usuglašavanje stavova svih sindikata javnih i državnih službi o prijedlogu Vlade o zamrzavanju plaća.

Umjesto sastanka s predstavnicima Vlade u idući ponedjeljak, sindikati bi trebali usuglasiti zajedničko stajalište i u utorak ga predstaviti Vladi, dok će Vijeće na stavove i Vlade i sindikata svoje mišljenje dati u srijedu, rekao je predsjednik Vlade Ivo Sanader, ujedno i predsjednik Vijeća nakon sjednice Vijeća.

Potpredsjednica Vijeća, Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta, pritom je kazala da je na sjednici Vijeća vladao prilično jedinstven stav da je zamrzavanje plaća nužno, a da bi se o mogućem rastu moglo govoriti kad se vidi kako će se situacija razvijati u prvoj polovici iduće godine.

Također potpredsjednik Vijeća, Ivica Mudrinić je pak istaknuo nužnost da se razmotri i sustav linearnog povećavanja plaća, odnosno da je došlo vrijeme da Vlada razmisli o 'restrukturiranju' državne uprave.

Govoreći o izazovima krize s kojima bi se Hrvatska mogla suočiti u narednoj godini, premijer Sanader je istaknuo da se tada možda neće više pričati o plaćama, već o radnim mjestima.

Do kraja narednog tjedna Vijeće će biti upoznato i s konturama prijedloga proračuna za 2009., a Švaljek je istaknula da su na današnjoj sjednici prevladani različiti pogledi predstavnika svih ekonomskih teorija te da je zaključeno da je nulti deficit u 2009. godini nužan.

Dapače, sugerirano je i stvaranje određenih rezervi proračunskih sredstava, po mogućnosti proračunskog suficita.

Vijeće je raspravljalo i o "britanskom modelu" borbe s krizom poticanjem potrošnje, no Sanader je kazao kako je zaključeno da to nije dobar model za Hrvatsku, jer bi se poticanjem potrošnje dodatno potaknuo rast uvoza, a time i dovelo u pitanje planirani nulti deficit.

Ujedno je pozvao da svatko od socijalnih partnera i ostalih čimbenika u društvu na sebe preuzme svoj dio odgovornosti te dodao da se to odnosi i na javna poduzeća, ali i lokalne i regionalne samouprave, poručivši im da nije vrijeme za unilateralne poteze, poput povećanja plaća, ali jest za smanjenje cijena komunalnih usluga, čime bi se pomoglo i građanima i gospodarstvu.

Vijeće je raspravljalo i o HUP-ovom prijedlogu smanjenja naknada za HGK, HTZ, Hrvatske šume i sl., zatim o jamstvenom fondu za pomoć gospodarstvenicima suočenim s problemima zbog krize, boljoj pripremi turističke sezone 2009., i drugim temama, o kojima danas nije doneseno mišljenje, ali će biti na dnevnom redu narednih sjednica Vijeća.

Dodao je i da krizu dijelimo s cijelom Europom, uz dodatni izazov dovršavanja pretpristupnih pregovora do kraja iduće godine, u čemu uz krizu, otežavajući čimbenik čine i činjenica da u EU postoji zamor od proširenja, ali i kriza oko prihvaćanja Lisabonskog sporazuma.

Na novinarski upit da li je Vijeće danas razmatralo moguće traženje pomoći od MMF-a, Sanader je kazao da se o MMF-u nije razgovaralo. No, dodao je, ima i drugih opcija, postoje i druge banke, no o tome će biti riječi kada Vijeće pokrene temu fiskalne i monetarne politike.



Pisane vijesti