Održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/726odrzana_sjednica_vijeca_za_nacionalnu_sigurnost.jpg

ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor rekla je da će na tragu današnjih rasprava na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) vlada vrlo brzo pripremiti izmjene nekih od zakona koji se prije svega odnose na vlasništvo u medijima te će tražiti da zakoni budu tako koncipirani kako bi se znalo ime i prezime vlasnika medija.

"Znači ime i prezime ne pravne osobe, nego ime i prezime fizičke osobe ili fizičkih osoba", kazala je Kosor.

Uz to, vlada će vidjeti treba li nešto mijenjati i u propisima kako bi se onemogućilo trgovanje koncesijama kada se govori o elektroničkim medijima. Također, treba vidjeti ispunjavaju li novi vlasnici medija svoje obaveze.

Napomenula je da se na sjednici VNS-a razgovaralo i o potrebi pojačanoga nadzora porezne službe. "Ne možemo očekivati slobodne medije i slobodne novinare ako nemamo pravi uvid u to tko je vlasnik ili vlasnici medija, jer mediji kreiraju mnogo toga u našim životima", rekla je Kosor.

Smatra kako će na tragu današnje rasprave na sjednici VNS-a nadležne službe i Ministarstvo financija imati dodatnoga posla.

Premijerka Kosor nije odgovorila na upit jesu li razgovarali o nekom konkretnom mediju. Najavila je da će vlada za desetak dana pripremiti izmjene i dopune potrebnih zakona kako bi se prije svega znalo "ime i prezime fizičke osobe koja je vlasnik ili vlasnika medija".

Premijerka Jadranka Kosor i hrvatski predsjednik Ivo Josipović novinarima su nakon svečane sjednice povodom obilježavanja 50. obljetnice Akademije medicinskih znanosti dali izjave vezane uz današnju sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) koje je ispitalo sve indicije o ulasku sumnjivog kapitala u vlasništvo nekih medija.

Upitan ima li u medijima sumnjivog kapitala predsjednik Josipović rekao je kako "ima ozbiljnih indicija, a neki postupci se već i vode". Dodao je kako je na državnim tijelima da to završe sukladno ustavu i zakonu. Pri tome treba biti jasno kako nitko iz politike nema ambicije uređivati medije, istaknuo je Josipović.



Pisane vijesti