Okrugli stol «Uloga članova nadzornih odbora koji u nadzornim odborima trgovačkih društava predstavljaju državu

S ciljem da se potakne stručna rasprava o mogućnostima poboljšanja djelotvornosti i kvalitete rada predstavnika države u nadzornim odborima trgovačkih društava koja se nalaze u državnom ili pretežito državnom vlasništvu, Vlada Republike Hrvatske i Ekonomski fakultet u Zagrebu 18. travnja 2007. godine organizirali su okrugli stol na temu „Uloga članova nadzornih odbora koji u nadzornim odborima trgovačkih društava predstavljaju državu“.

S ciljem da se potakne stručna rasprava o mogućnostima poboljšanja djelotvornosti i kvalitete rada predstavnika države u nadzornim odborima trgovačkih društava koja se nalaze u državnom ili pretežito državnom vlasništvu, Vlada Republike Hrvatske i Ekonomski fakultet u Zagrebu 18. travnja 2007. godine organizirali su okrugli stol na temu „Uloga članova nadzornih odbora koji u nadzornim odborima trgovačkih društava predstavljaju državu“. Sudionicima okruglog stola uvodno se obratila Đurđa Adlešić, potpredsjednica Hrvatskog sabora, Branko Vukelić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, i prof. dr. sc. Darko Tipurić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Na okruglom stolu aktivno su sudjelovali eminentni predstavnici iz akademske zajednice: akademik Jakša Barbić, prof. dr. sc. Deša Mlikotin Tomić i prof. dr. sc. Siniša Petrović, dužnosnici Vlade RH Branko Vukelić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva i Zdravko Livaković, državni tajnik te Ante Samodol, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Roberto Motušić, predsjednik Zagrebačke burze, dr. sc. Tomislav Dragičević, predsjednik Uprave INA, Krešimir Sever, član Gospodarsko socijalnog vijeća, Darko Marinac, predsjednik Uprave Podravka, Emil Tedeschi, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, i Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata. Tom prigodom, svaki od sudionika iznio je svoje viđenje problema. Ministar Vukelić je posebno istaknuo kako politizacija članstva u nadzornim odborima nije dobra te treba naći model kojim će se to spriječiti.

U zaključku, prof. dr. sc. Darko Tipurić je istaknuo da je osnovna funkcija nadzornih odbora djelovanje u interesu društva te da se pri izboru članova nadzornih odbora trebaju poštivati supranacionalne regulative poput preporuka Europske komisije. Na taj način, uzele bi se u obzir preporuke da se članovi nadzornih odbora trebaju obrazovati te da se pri njihovom izboru mora voditi računa o stručnosti i neovisnosti.

Iako se u načelu sudionici okruglog stola nisu složili oko pitanja trebaju li dužnosnici biti članovi nadzornih odbora, izraženo je zadovoljstvo otvaranjem ovakve vrste javne rasprave.



Pisane vijesti