Optužnica je politički montirana, Srbija se mora suočiti s prošlošću

Slika /Vijesti/2022/24 kolovoza/IMG_2267.JPG

Premijer Andrej Plenković ocijenio je danas da je optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine protiv civila tijekom Oluje politički montirana i poručio da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću. Istaknuo je da zasad iz Srbije nije stigla nikakva pisana informacija o optužnici. "Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat imao je oslobodilački karakter i naši branitelji, naši piloti bit će pod posebnom skrbi hrvatske države u ovom kontekstu i naći ćemo odgovarajuće način kako da reagiramo na cijelu ovu situaciju", dodao je.

Otvarajući današnju, 143. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
Podsjetio je da je jučer održana sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute, a nakon nje i tematska sjednica Vlade na kojoj je usvojeno i u Hrvatski sabor poslano 65 zakonodavnih prijedloga koji se mijenjaju zbog uvođenja eura.
 
Istaknuo je pritom da su u narednom razdoblju koje prethodi formalnom uvođenju eura četiri najvažnija prioriteta: informiranost i zaštita potrošača; pravna sigurnost kroz zakonodavnu prilagodbu; opskrba banaka; poduzeća i građana novcem te informiranje o prednosti ulaska u europodručje.
 

Kroz sporazum o partnerstvu Hrvatskoj na raspolaganju 9 milijardi eura

Naveo je da je Europska komisija jučer odobrila Partnerski sporazum s Hrvatskom, koji sadrži nacionalne prioritete koji će se financirati iz Višegodišnjeg financijskog okvira. Riječ je o 9 milijardi eura iz sredstava regionalne politike Europske unije koje će se usmjeriti prema ravnomjernom regionalnom razvoju, smanjivanju nejednakosti i stvaranju prilika za razvoj.
 
Podsjetio je da je zajedno s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti ukupno u ovom desetljeću Hrvatskoj na raspolaganju oko 25 milijardi eura.
 
Jutros je otvorena Godišnja konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika na kojoj je bilo riječi o vanjskopolitičkim prioritetima te o općoj globalnoj situaciji.
 
Vlada sprema paket mjera za ublažavanje posljedica energetske krize
 
Govoreći o cijenama energenata kazao je da će Vlada i dalje reagirati, kao i do sada, što se tiče cijena naftnih derivata te naglasio da se radi na paketu mjera za ublažavanje posljedica energetske krize, s obzirom da su cijene energenata trenutno jako visoka.
 
Dodao je da većina građana nije ni svjesna da plaćaju struju mjesečno više od deset puta jeftinije od trenutne tržišne cijene.
 
Poručio je da će Vlada, kao i do sada, voditi politiku zaštite standarda građana i normalnog funkcioniranja gospodarstva te iznaći različite, dobro kalibrirane mjere, koje će na pravedan način omogućiti kućanstvima da namiruju troškove svojih režija, voditi računa o cijelom javnom sektoru koji nisu gospodarstvenici, kao i o različitim kategorijama gospodarstvenika.
 
Ranije ovoga tjedna održan je sastanak s predstavnicima ratara, čije su teme bile posljedice suše, planovi za žetvu, stanje na tržištu, cijene, pitanje poljoprivrednog zemljišta te drugo što je za njih važno.
 
Obilježen je i Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, a premijer Plenković ponovio je jasan i konzistentan stav Vlade u vezi osude svih zločina počinjenih u različitim totalitarnim režimima u našoj povijesti.
 

Hrvatska je bila žrtva agresije, naši piloti bit će pod posebnom skrbi države

Osvrnuvši se na optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine protiv civila tijekom Oluje, premijer Plenković podsjetio je kako su se prije nekoliko mjeseci sastali s optuženim pilotima i poručili im da će ih zaštititi u ovom cijelom kontekstu.

"Smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana optužnica i tako je gledamo. Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, s učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku", poručio je predsjednik Vlade.

"Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat imao je oslobodilački karakter i naši branitelji, naši piloti bit će pod posebnom skrbi hrvatske države u ovom kontekstu i naći ćemo odgovarajuće način kako da reagiramo na cijelu ovu situaciju", dodao je.

Istaknuo je da zasad iz Srbije nije stigla nikakva pisana informacija o optužnici, bilo putem Ministarstva vanjskih poslova, odnosno diplomatskim putem, bilo pravosudnim putem koji ide preko Ministarstva pravosuđa. 
Ministar branitelja Tomo Medved sutra će obaviti i razgovore s nekadašnjim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, najavio je premijer Plenković.



Pisane vijesti