Osuđujemo zločine svih totalitarnih režima u kojima su stradale nevine žrtve

  • Slika /Vijesti/2024/Kolovoz/23_kolovoza/Europski_dan_sjecanja_na_zrtve_svih_totalitarnih_i_autoritarnih_rezima_1.jpg

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, predstojnika ureda Zvonimira Frke-Petešića, posebnih savjetnika i savjetnice, akademika Zvonka Kusića, Mate Granića i Sare Lustig, odao je počast na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu žrtvama svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta iz 2008. godine, a potvrđen Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. Hrvatski sabor taj je dan 2011. proglasio spomendanom na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Okrutnost totalitarnih sustava tijekom 20. stoljeća dovela je do stravičnih i masovnih zločina, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te do progona i likvidacija političkih neistomišljenika.
 
U četvrtom desetljeću svoje samostalnosti, Hrvatska kao slobodna i demokratska zemlja, koja je čvrsto integrirana u samu jezgru Europske unije i NATO savez, njeguje kulturu sjećanja, izražava poštovanje svim žrtvama i nedvosmisleno osuđuje sve zločine počinjene uime totalitarnih režima i nedemokratskih ideologija. S pijetetom se sjećamo svih nedužnih žrtava i želimo razvijati svijest o najmračnijim stranicama europske povijesti, osobito radi budućih naraštaja. Važno je da mladi budu upoznati s ključnim razdobljima hrvatske i europske povijesti te svjesni zla koje su nanijele totalitarne i autoritarne ideologije - fašizam, nacizam i komunizam.
 
U temelje hrvatske države ugrađeni su životi hrvatskih branitelja i svih koji su dali najviše za našu slobodu i obranu u Domovinskom ratu. To nas obvezuje da gradimo bolju, uspješniju i prosperitetniju Hrvatsku, te da snažimo globalnu suradnju u zaštiti zajedničkih demokratskih vrijednosti.

Pisane vijesti