Otkriveno Spomen obilježje poginulim policajcima hrvatskim braniteljima u Rijeci

Trinestorici poginulih policajaca tijekom Domovinskog rata s područja Primorsko-goranske županije otkriveno je danas spomen obilježje ispred sjedišta Policijske uprave primorsko-goranske u Rijeci. Spomen obilježje su otkrili potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosoministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Potpredsjednica Kosor kazala je kako obiteljima poginulih branitelja ni danas nije lakše nego prije desetak godina jer u ovom slučaju vrijeme ne liječi rane. Istaknula je kako su branitelji koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a posebno oni koji su poginuli u borbi omogućili da danas Hrvatska bude ponosna članica NATO saveza, da sigurno ide prema članstvu u EU, a da je već sad članica Vijeća sigurnosti UN-a. Zbog onih koji su poginuli trebamo biti međusobno bolji i više se međusobno uvažavati, poručila je potpredsjednica Kosor.

Podsjetila je da je s područja Primorsko-goranske županije u Domovinskom ratu sudjelovalo više od 34.000 branitelja, od čega 13.000 iz Rijeke. Poginulo je 206 branitelja iz te županije, od kojih je njih 117 iz Rijeke.

Ministar Karamarko naglasio je kako treba naročito uvažavati hrvatske branitelje, među kojima su i trinaestorica poginulih, kojima se danas otkriva spomenik u Rijeci. Oni su odlazili na bojišta u krajeve gdje je bilo najteže, gdje nije bilo mjesta za kolebanje, poput Borova Sela ili Dalja. Naglasio je i da su hrvatski redarstvenici bili prvi koji su odlazili u borbe, što je omogućilo stvaranje Oružanih snaga.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izrazio je poštovanje poginulima policajcima iz Primorsko-goranske županije, prisjetivši posebno na zapovjednika riječke specijalne policije Marina Jakominića.

Spomen obilježje je blagoslovio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.



Pisane vijesti