Otvoren Ukrajinski dom u Zagrebu. Solidarni smo s ukrajinskim narodom koji brani i naše vrijednosti

Slika /Vijesti/2022/10 listopad/24 listopada/2.jpg

Hrvatska Vlada ima znanja, informacije, zdrav razum te osjećaj srdačnog prijateljstva s Ukrajinom i ukrajinskim narodom koji su nas priznali među prvima prije 31 godinu. To ne zaboravljamo, to cijenimo i u ovim teškim trenucima, čvrsto podupiremo Ukrajinu, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti otvorenja Ukrajinskog doma u Zagrebu.

U obraćanju nazočnima  pozdravio je sve Ukrajince koji žive u Hrvatskoj, zahvalivši im na svemu što rade na očuvanju ukrajinskog identiteta, tradicije i kulture.
 
Poručio je da je summit Krimske platforme vrlo značajan događaj, simbolična gesta podrške Ukrajini u okolnostima kada je Ukrajina žrtva ruske agresije.
 
Naglasio je da Hrvatska vrlo dobro može razumjeti ono što danas prolazi Ukrajina, jer smo, ne tako davno, i sami bili žrtva agresije.
 
"Zbog toga je naša politička, diplomatska, ekonomska, financijska, humanitarna i vojna potpora Ukrajini snažna i solidarna", istaknuo je hrvatski premijer.
 
Hrvatska će i nadalje iskazivati podršku i solidarnost Ukrajini
 
Dodao je da je situacija u kojoj ruski režim punih devet mjeseci svakodnevno razara ukrajinske gradove, razara ukrajinska sela, ubija i protjeruje ljude, okupira teritorij i onda organizira lažne referendume, takva da Hrvatska, kao bilo koja druga zemlja, u takvim okolnostima ne smije biti neutralna.
 
Plenković je naglasio da će Hrvatska i dalje, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, iskazivati podršku i solidarnost Ukrajini te će svojim djelima i aktivnostima biti na pravoj strani povijesti i na pravoj strani morala, a to znači čvrsto uz Ukrajinu.
 
Poručio je da svatko od nas zauzima stav sukladno odgovornostima i znanju koje ima te informacijama koje su mu na raspolaganju.
 
"Hrvatska Vlada ima znanja, ima informacije, ima zdrav razum, ima osjećaj srdačnog prijateljstva s Ukrajinom i ukrajinskim narodom, koji su nas priznali među prvima prije 31 godinu. To ne zaboravljamo, to cijenimo i u ovim teškim trenucima i za zemlju i za ukrajinski narod, čvrsto podupiremo Ukrajinu", zaključio je Plenković.
 
Dobro uvijek pobjeđuje zlo
 
Na kraju obraćanja zahvatilo je predsjedniku Vrhovne rade Ruslanu Stefanchuku koji je zajedno s njim sudjelovao na svečanosti otvorenja Ukrajinskog doma te svim Ukrajincima koji žive u Hrvatskoj, na svemu što su, zajedno s nama, u proteklim mjesecima učinili da pomognu Ukrajincima i onima koji su našli svoje utočište privremeno u našoj zemlji.
 

Pisane vijesti