Otvoreni radovi na Trgu pravde vrijedni 170 milijuna eura

  • Slika /Vijesti/2024/Travanj/15 travnja/VRH_2724-01.jpeg

„Prva faza izgradnje vrijedna 170 milijuna eura gdje će na jednom mjestu za par godina biti Visoki upravni sud, Upravni sud, Visoki trgovački sud, Trgovački sud, Pravosudna akademiju i Centar za mirenje“, kazao je premijer i dodao kako će tamo biti i parkiralište s čak 1300 parkirnih mjesta.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti otvaranja radova na Trgu pravde u Zagrebu, nakon sudjelovanja na svečanom puštanju u rad novog MR uređaja i obilasku novouređenih prostora Odjela za radiologiju te preuređenih prostora bolničkog objekta ''Turina'' nakon konstrukcijske obnove od potresa u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

„Drago mi je da će se na Trgu pravde graditi novo središte pravosudnih institucija“, kazao je premijer u obraćanju prisutnima.

Istaknuo je kako je prva faza izgradnje vrijedna 170 milijuna eura gdje će na jednom mjestu za par godina biti Visoki upravni sud, Upravni sud, Visoki trgovački sud, Trgovački sud, Pravosudna akademiju i Centar za mirenje.

Dodao je da to znači da politika gradnje kvalitetnije infrastrukture u Hrvatskoj, hrvatskom pravosuđu i Gradu Zagrebu dobiva sasvim novu dimenziju.

Podsjetio je da je prije godinu i pol dana na Trgu pravde otvorena nova zgrada gdje su zemljišne knjige i naveo još neke projekte, poput Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u koju je uloženo 22 milijuna eura, i zaključio da s postpotresnim ulaganjima u zdravstvenu i obrazovnu infrastrukturu, ovo predstavlja još jednu ogromnu investiciju, ali u pravosudnu infrastrukturu.

Što više toga centralizirati i digitalizirati

Predsjednik Vlade kazao je kako tri točke smatra važnima do kraja ovog desetljeća, a prva je završiti sve infrastrukturne projekte u Gradu Zagrebu i što više toga centralizirati, digitalizirati i organizacijski učiniti jednostavnijim. S tim u vezi, posebno je istaknuo buduće parkiralište s 1300 parkirnih mjesta.

Druga točka je ulaganje u materijalna prava zaposlenika u pravosuđu.

Podsjetio je na nove promjene zakona koje se odnose na plaće sudaca i državnih odvjetnika, koje su sada više i ujednačene, kvalitetnije nego što su bilo kada bile, kako je rekao.

„To je posebno važno jer je vaša uloga da budete neovisni i nepristrani, i djelujete u skladu sa zakonom“, rekao je.

Kao treće, kazao je da gradimo zemlju u kojoj je načelo ustavnosti i poštovanja Ustava i vladavine prava  glavno načelo kojim se Vlada vodi, a ono zahtjeva kvalitetne propise.

Istaknuo je da je Hrvatska imala ogromnu transformaciju s ulaskom u Europsku uniju, prilagodbu naših zakona s pravnom stečevinom unije i to je bio najzahtjevniji zadatak u pristupnom procesu.

Izmjena temeljnih zakona za što brže i kvalitetnije postupke

„Još je bitnija provedbena faza, da se pravosuđe, sudstvo, suci i svi mi prilagodimo na širi zakonski okvir, praksu i doktrinu Europske unije“, rekao je premijer i dodao da smo u prvih deset godina napravili velike iskorake.

Nastavio je da Vlada u posljednje vrijeme popravlja temeljne zakone, poput Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, o parničnom postupku i niz drugih temeljnih zakona, uočava praznine i nedostatke te ih mijenja.

„Želimo da postupci budu brži, učinkovitiji, da svi naši sugrađani koji žele ostvariti neko pravo, to čine u razumnom roku i da se smanjuje broj predmeta koji dugo stoje i predstavljali su rak ranu i na percepciju hrvatskog pravosuđa“, rekao je Plenković.

Kazao je da sada traje faza perfektuiranja pravosudnog sustava, a to znači kvalitetne institucije i jako dobro obrazovani radnici.

Isto tako, propisi koji su komparativno gledano takvi da su nam prva legitimacija za stranog ulagača, da vidi da je pravosudni sustav pouzdan i učinkovit, porezni sustav vidljiv i da olakšava poziciju ulagača.

„To generira cijelu bit, a to je ekonomska aktivnost koju pravosuđe potiče da donosi dodatnu vrijednost cijelom hrvatskom društvu“, zaključio je premijer. 

Pisane vijesti