Ovo je još jedna u nizu provokacija, u zaštiti državne granice hrvatska policija postupa u skladu sa zakonima

Slika /Vijesti/2021/siječanj/31 siječnja/HN20210131895630.JPG

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno dali su danas izjavu za medije o incidentu koji se dogodio jučer, 30. siječnja 2021. godine, prilikom posjeta izaslanstva talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu i skupine talijanskih novinara na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

- Najoštrije osuđujemo očitu namjeru narušavanja ugleda RH, nepoštivanja njezinih zakona kao i pokušaja diskreditiranja legitimnih predstavnika i institucija RH, rekao je na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Davor Božinović o događaju od dana prije.

Božinović je rekao da je ovo još jedna u nizu provokacija vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavanju svojih ustavnih i zakonskih zadaća, a to je zaštita granice.

- Više puta u nekoliko godina smo jasno i javno govorili da prilikom postupanja hrvatska policija postupa u skladu s hrvatskim zakonima i međunarodnim pravilima, ali to nekima očito nije dovoljno i pokušavaju na svaki način dokazati, a ne mogu, da hrvatska policija postupa suprotno tome.

Istaknuo je i da smo u nekoliko godina uspjeli, kako je rekao na iznenađenje svih, ispuniti sve tehničke preduvjete za ulazak u Schengen.

- Uspjeli smo povući oko 200 milijuna eura iz EU fondova kako bi tehnički opremili hrvatsku granicu. Uspjeli smo iskomunicirati sa svima koji razumiju da hrvatska čuva najdulju kopnenu granicu EU-a u skladu sa zakonom.

Nema države u svijetu koja će dopustiti da se u nju ušetava bilo tko bez dokumeta, da se lažno predstavlja i da pokušava ući tamo gdje ulaz nije dopušten - izvan područja graničnog prijelaza, rekao je ministar Božinović.

 
IZVOR: HRT/Vlada

Pisane vijesti