Paladina saborskom Odboru za prostorno uređenje i graditeljstvo predstavio plan obnove

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina u srijedu je saborski Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo izvijestio o provedbi obnove nakon potresa te obrazložio plan obnove.

Paladina je na višesatnoj sjednici Odbora izvijestio da su do danas Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva i dva provedbena tijela, Fond za obnovu i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, zaprimili 28.000 zahtjeva za obnovu, od čega je 14.000 obrađeno. Prihvaćeno je i donijeto 11.000 pozitivnih akata, a 3000 predmeta je odbijeno.

Do sada je kroz različite programe financirana obnova gotovo 5000 objekata, odnosno 2600 organizirane nekonstrukcijske obnove i 200 financiranih kroz samoobnovu na području Sisačko-moslavačke županije i nešto više od 2200 objekata na području Zagreba i okolice. Utrošeno je nešto više od 200 milijuna kuna.

Na 900 objekata u tijeku su radovi nekonstrukcijske obnove na području SMŽ-a.

Uklonjeno je ukupno 600-tinjak objekata, a aktivno je 30 gradilišta za zamjenske objekte ili  konstrukcijsku obnovu, od kojih je 10 u Zagrebu. Još 40 ih je u završnoj pripremi.

U Zagrebu krenule organizirane konstrukcijske obnove višestambenih zgrada

Paladina je rekao da su u Zagrebu krenule organizirane konstrukcijske obnove višestambenih zgrada, i prva obiteljska kuća na Markuševca, dok je konstrukcijska obnova završena za prvih nekoliko višestambenih zgrada u sklopu programa samoobnove.

Uskoro će početi gradnja 10 višestambenih zgrada u Petrinji, Glini i Topuskom, dodao je.

Paladina je rekao da se Ministarstvo i provedbena tijela koordiniraju kako bi odluke mogle biti okrupnjene u nabavi za veći broj objekata, a provodi se i dodatno  zapošljavanje.

Izrazio je uvjerenje da će u roku od šest mjeseci znati kada će proces obrade svih zahtjeva biti završen, a pokrenuli su i izradu generičkih troškovnika u suradnji sa strukom.

Ministar je naveo da će uskoro biti donesena odluka o izboru i ravnatelja i zamjenika Fonda za obnovu, a potom će, u sljedeća dva ili tri mjeseca, uslijediti reorganizacija Fonda.

Poticati model samoobnove

Za veliku većinu nabave za sada postoji dovoljno interesa, ali ako se to promijeni morat će značajnije promovirati natječaje i prema stranim izvođačima radova.

U ovom trenutku ministar ne vidi potrebu za izmjenu zakona, a rekao je i kako je cilj poticati model samoobnove te će krenuti u komunikacijsku kampanju kako bi informirali građane.

Ocijenio je da nekonstrukcijska obnova ide dobrom dinamikom, a potrebno je ubrzati konstrukcijsku. Cilj je da do kraja ljeta svugdje počnu radovi na svim vrstama obnove i da se do kraja isplati novčana pomoć. 


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti