Partnerstvo za otvorenu vlast: Politička inicijativa od velikog značaja za demokratski napredak drustva

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/partnerstvo_za_otvorenu_vlast_politicka_inicijativa_od_velikog_znacaja_za_demokratski_napredak_drustva.jpg

U Dubrovniku je danas otvorena Konferencija europskih zemalja članica Partnerstva za otvorenu vlast. Konferenciju organiziraju Vlada Republike Hrvatske i hrvatske organizacije civilnog društva, u suradnji s Ujedinjenim Kraljevstvom kao supredsjedateljem POV-a, te uz podršku projekta za tehničku pomoć organizacijama civilnog društva Europske unije (TACSO).

Na otvorenju konferencije nazočne su pozdravili zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, stručnjakinja za javnu politiku i transparentnost iz Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Charlotte Alldritt, šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren te veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj David Arthur Slinn.

Joško Klisović zaželio je dobrodošlicu sudionicima Konferencije u ime Vlade Republike Hrvatske, zahvalivši na povjerenju koje je Hrvatskoj iskazano izborom za zemlju domaćina. „Hrvatska će nastaviti aktivno sudjelovati u Partnerstvu za otvorenu vlast“ naglasio je Klisović ističući da je uloga vlasti služiti, a ne vladati ljudima. Također je naglasio važnost međunarodne komponente Konferencije, jer sudionicima pruža mogućnost izmjenjivanja iskustava i učenja jednih od drugih.

U svom obraćanju šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren kazao je da je transparentnost državne službe iznimno važna za društvo u cjelini, jer ona otvara svijet mogućnosti, a u konačnici potiče i rast ekonomije te stvara pozitivno poslovno ozračje.

„Otvorena vlast važno je oruđe u razvoju, jer transparentnost potiče prosperitet“, kazao je veleposlanik David Arthur Slinn, naglasivši da je supredsjedanje POV-om za Ujedinjeno Kraljevstvo čast, ali i odgovornost. „Partnerstvo za otvorenu vlast je ideja koja napreduje“, istaknuo je Slinn.

Odabir Hrvatske kao zemlje domaćina potvrdio je istaknuti angažman RH u Inicijativi, kvalitetno pripremljen akcijski plan te, osobito, uzornu suradnju vlasti i organizacija civilnog društva. Glavni cilj Konferencije jest dodatno osnažiti provedbu nacionalnog Akcijskog plana, kojeg je Vlada Republike Hrvatske usvojila 4. travnja 2012. godine. Akcijski je plan izrađen u skladu s uputama Upravljačkog odbora Inicijative, kao rezultat provedene javne rasprave i savjetovanja s organizacijama civilnog društva. Prioritetnim izazovom, na koji su usmjerene mjere Akcijskog plana, istaknuto je djelotvornije upravljanje javnim resursima. U tom kontekstu posebna će se pozornost posvetiti jačanju fiskalne transparentnosti. Ostala područja aktivnosti Partnerstva za otvorenu vlast, koja su također sadržana u Akcijskom planu, su pristup informacijama, korištenje informacijskih tehnologija te uključivanje građana i civilnog društva.

Charlotte Alldritt iz Vlade Ujedinjenog Kraljevstva ističe da je Partnerstvo za otvorenu vlast politička inicijativa koja u svoju jednu godinu postojanja već ima veliku važnost, značenje i poštovanje. U radionicama koje su se održale tijekom jutra, prije službenog otvorenja Konferencije, a na kojima su sudjelovali službenici vlada i članovi organizacija civilnog društva, posebno je istaknuta važnost jačanja i implementacije akcijskih planova u zemljama članicama Inicijative. „Radionice su vrlo korisne kako bismo vidjeli kako stvari stoje u praksi, gdje nešto možda zapinje i na kojem području treba jače raditi“, rekla je Alldritt te dodala da ovakve konferencije služe kao pomoć vladama u postizanju zadanih ciljeva.

Ravnatelj Vladinog Ureda za udruge Igor Vidačak kaže da je Hrvatskoj posebno zanimljivo iskustvo Velike Britanije u ovom području, pogotovo u modelima suradnje s organizacijama civilnog društva, kao jedne od najnaprednijih zemalja u smislu otvorenosti vlasti prema građanima. „Posebno nas zanimaju iskustva Velike Britanije u kontekstu velikih projekata kao što je „data.gov.uk“, web stranica na kojoj su, između ostalog, dostupne i transakcije iz proračuna svih ministarstava pa građani mogu vidjeti na što se troši državni novac. Jer jedan od prioriteta hrvatskog Akcijskog plana jest upravo fiskalna transparentnost“, naglasio je Vidačak. „Kada govorimo o objavljivanju podataka na web stranici“, naglašava Charlotte Alldritt, „nije važno samo i jedino ih objaviti. Treba voditi računa i o kvaliteti podataka, jesu li objavljivani redovno, na vrijeme, ima li nekih prepreka u dolaženju do njih, u smislu formata i ostalih tehničkih prepreka. Sve je to vrlo važno i vlast mora voditi računa i o ovom aspektu“.

O predanosti Hrvatske Inicijativi svjedoči i činjenica da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, u svom govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda krajem rujna ove godine, pozvao na veću odgovornost, bolje upravljanje i jaču suradnju između država, civilnog društva i privatnog sektora. „Hrvatska je Vlada učinila značajan napredak u tome da svoj rad učini što transparentnijim i dostupnijim za svoje građane. Kao članica Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, postali smo aktivni u području fiskalne transparentnosti, pristupa informacijama, informacijskim tehnologijama i sudjelovanju civilnog društva. Zadovoljstvo nam je što ćemo biti domaćini Konferenciji europskih zemalja članica Partnerstva za otvorenu vlast u Dubrovniku, a očekujemo podjelu najboljih iskustava i daljnju promociju suradnje između vlada i organizacija civilnog društva“, rekao je tom prigodom premijer Milanović.



Pisane vijesti