Pejčinović Burić za HRT: Osjećaj da je Hrvatska dobila možda najvažnije mjesto od neovisnosti, ispunjava i obvezuje

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić gostovala je večeras u središnjem Dnevniku HRT-a govoreći o izboru na novu dužnost glavne tajnice Vijeća Europe na koju stupa u listopadu ove godine.

Potpredsjednica Vlade naglasila da je raduje da su do njenog imenovanja doveli glasovi ne samo matične Europske pučke stranke, već i iz drugih političkih obitelji.
 
"Čestitke koje dolaze, dolaze od prijatelja, ali dolaze i od kolega s različitog političkog spektra", rekla je.
 
Upitana kako je imenovanje primila osobno, a kako kao šefica hrvatske diplomacije odgovorila je  da je postupak ušla kao šefica hrvatske diplomacije.
 
Zahvalila je premijeru Plenkoviću, koji je kandidaturu potaknuo i podupro i cijeloj Vladi na institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj potpori kandidaturi proteklih šest mjeseci.
 
"Osjećaj da je Hrvatska dobila ovako važno mjesto, možda najvažnije mjesto otkad imamo neovisnost,  zaista ispunjava i obvezuje. Ovo je veliki korak u mojoj karijeri."
 
Široka potpora dobra je za zahtjevne poslove koji traže kompromis i dijalog
 
O glasovima koji su joj osigurali dobiveni mandat potpredsjednica Vlade istaknula je upravo važnost činjenice da je potporu dobila iz cijelog spektra političkih obitelji.
 
"Mislim da je to dobro za posao kakav u ovom trenutku čeka Vijeće Europe. Poslovi koji su vrlo zahtjevni traže kompromis i dijalog", naglasila je, zaključivši da će radi široke potpore moći bolje raditi sa svima i s Odborom ministara, i s parlamentarcima.
 
Upitana o izazovima i prioritetima svog mandata nova glavna tajnica Vijeća Europe istaknula je da osnovni ciljevi Vijeća Europe stoje već u prvim člancima njegova Statuta, koji govore o jedinstvu i dijalogu.
 
"Nikad više nije trebalo jedinstva i nikad više dijaloga među državama članicama", rekla je.
 
Slijedom rusko-ukrajinske krize Pejčinović Burić kao prioritet je istaknula dijalog unutar samog Vijeća Europe, između Odbora ministara i Parlamentarne skupštine.
 
"Prvi koraci bit će da se nađe rješenje, jedan mehanizam suradnje i procedura suradnje dvaju tijela kako bi se izbjegle slične situacije kad ubuduće jedna država članica bude tako jasno kršila statutarno pravo."

Upitana o tome tko će je naslijediti na dužnosti ministrice vanjskih i europskih poslova uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom rekla je da će o nasljedniku odlučiti premijer Plenković te da će nasljednik imati dovoljno vremena da se pripremi.
 
"U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova već dugo vremena radi cijeli niz ljudi na predsjedanju, sve su pripreme napravljene, uopće ne brinem da će zamjena biti jako dobra", zaključila je.
 
Izvor: HRT / Vlada



Pisane vijesti | Marija Pejčinović Burić