Peking: Otvoren Hrvatsko-kineski gospodarski forum

Hrvatsko-kineski gospodarski forum počeo je u petak u pekinškom hotelu Sheraton, a hrvatski premijer Ivo Sanader u govoru je pozvao hrvatske gospodarstvenike da povećaju izvoz u Kinu, a kineske da povećaju ulaganja u Hrvatsku.

PEKING, 27. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatsko-kineski gospodarski forum počeo je u petak u pekinškom hotelu Sheraton, a hrvatski premijer Ivo Sanader u govoru je pozvao hrvatske gospodarstvenike da povećaju izvoz u Kinu, a kineske da povećaju ulaganja u Hrvatsku.

Skup hrvatskih i kineskih gospodarstvenika otvorio je dopredsjednik Kineskoga vijeća za međunarodnu trgovinu Yu Ping koji je ocijenio da se od uspostave diplomatskih odnosa 1992. godine, gospodarski odnosi, posebice trgovina, dobro razvijaju.

Yu je rekao da razvoju pogoduju politička stabilnost u Hrvatskoj i njezin geostrateški položaj, kao i trend brzog kineskog gospodarskog rasta i otvorenost prema svijetu. Naglasio je da gospodarstvenici dviju zemalja imaju potporu svojih vlada za brzi razvoj suradnje.

Premijer Sanader izjavio je da su njegovi razgovori s kineskim premijerom Wenom Jiabaom bili iznimno dobri uspješni i prijateljski te da će dati novi poticaj razvoju hrvatsko-kineskih odnosa.

"Imajući u vidu dobre odnose na političkom planu, činjenicu da su potpisani svi potrebni međudržavni sporazumi kao pravni okvir za suradnju, pozivam hrvatske gospodarstvenike da više izvoze u Kinu, a kineske na veća ulaganja u Hrvatsku", rekao je premijer Sanader.

Istaknuo je također prednosti koje kineskom gospodarstvu pružaju luke Rijeka i Ploče kao mogući distribucijski centri za kineske proizvode do tržišta u srednjoj Europi, a možda i u istočnoeuropskim i zapadnim zemljama.

Hrvatski i kineski gospodarstvenici razmatraju konkretne projekte suradnje u okviru Hrvatsko-kineskog poslovnog foruma koji se nastavlja u ponedjeljak u Shanghaju, najvažnijem kineskom gospodarskom središtu.



Pisane vijesti