Pelješki most je svehrvatski projekt, ključne odluke za izgradnju donosile su se u zadnjih 6 godina

Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/24 srpnja/HN20220721625974.JPG

Generacijama se čekao Pelješki most, generacije će od njega imati koristi. O Pelješkom mostu razgovarao je potpredsjednik Vlade i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković  s RTL-ovim reporterom Ilijom Radićem.

"Bilo je puno toga, puno izazova kod gradnje Pelješkog mosta. Posljednjih 6 godina su sve ključne odluke donijete, od financiranja do natječaja koji su išli u nekoliko faza. Žalbeni postupci frustriraju. Najviše su me frustrirale žalbe pojedinih tvrtki koje su bile besmislene, to je zakon o javnoj nabavi dopustio. Krenuli smo u izmjene zakona pa ćemo zlouporabe žalbenih postupaka pokušati izbjegnuti", kazao je ministar.

Butković je kazao da je bilo objektivnih razloga zašto se Pelješki most nije počeo graditi ranije.

"Kriza je došla 2009., tada Hrvatska nije mogla graditi jer smo imali drugih problema. Ulaskom u EU se otvorila mogućnost, tu priliku smo iskoristili. Došli smo do kraja, u utorak je veliki dan i otvaramo Pelješki most", kazao je Butković.

Komentirao je i je li kriza povećala cijenu mosta.

"Sva sreća je da se most gradio prije ove krize. Materijal je nabavljen prije. Da je sada natječaj išao ovih 2 milijarde kuna koliko je koštao bi bilo vjerojatno preko 5 milijardi kuna jer je došlo do tržištu do poremećaja. Što se tiče pristupnih cesta, određenih povećanja će biti. Stvar je do naručitelja, izvođača radova i procedure koji je Vlada omogućila", kazao je.

Do kraja godine dio pristupnih cesta 

Na otvorenju će biti i Zoran Milanović, Butković je otkrio je li se čuo s njim.

"Nismo se čuli, nismo imali kontakt te vrste. Poslali smo pozive, Škorić iz Hrvatskih cesta i ja svim uzvanicima pa tkao i predsjedniku", kazao je.

Kazao je i da se s predsjednikom kurtoazno pozdravi kada se vide.

"Predsjednik je po meni posljednjih nekoliko dana kada je riječ o Pelješkom mostu davao izjave koje ne stoje. Pustimo što me hvalio. Kad govorimo o Pelješkom mostu, to je nadstranački projekt, nije ni HDZ-ovi ni SDP-ov. Najvažnije odluke su donijete u posljednjih 6 godina kolika je ova Vlada na čelu Hrvatske", kazao je Butković.

Komentirao je i pobunu dio ljudi u Stonu i Orebiću zbog gužvi za koje kažu da se neće moći izbjeći.

"Moramo završiti dio pristupnih cesta do kraja godine, obilaznicu Stona 7 kilometara čime će Ston biti rasterećen. Što se tiče Orebića i problema luke, to je veliki problem bio do sada. Pripremamo projekt izmještanja luke pa obilaznice Orebića. Kad govorimo o luci i obilaznici ćemo taj projekt izgraditi", kazao je.

Komentirao je i najavljenu telefonsku sjednicu Vlade vezanu uz cijene goriva.

"Gorivo će pojeftiniti i dizel. Pričekajmo sutra sjednicu Vlade. Neka sutra Vlada donese odluku", kazao je Butković.

Sve veći nautički promet

Butković je komentirao i pomorsku nesreću u Splitu.

"Istraga se radi, to je stvar koja je neugodna. Nautički promet i toliki broj brodica i intenzivan promet je svake godine sve veći. U petak smo imali akciju na moru i naplatili 400 tisuća kuna kazni. Apeliramo na oprez, more nije toliko široko i veliko da se ponašamo na njemu kako hoće", kazao je.

Na pitanje hoće li se više nadzirati kapetani, s obzirom da je kapetan broda u Splitu koji se zabio u obalu bio alkoholiziran, Butković je kazao da će inspekcijske akcije trajati i dalje.

"Mislim da ćemo pooštriti ne samo nadzor nego i kazne", kazao je.

Butković je komentirajući mjere štednje kazao da će Vlada u četvrtak imati određene stvari o kojima govoriti.

Kazao je i da će građani dobiti odrađene preporuke koje će ići u pravcu štednje.

"Mi smo u Kockici uveli štednju. Što se tiče klima uređaja, hlađenje je na 26, a grijanje, spustit ćemo temperaturu", kazao je Butković.

Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti | Promet, pomorstvo i infrastruktura | Oleg Butković