Peres: Stvarnu veličinu zemlje čine njezini ljudi

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/peres_stvarnu_velicinu_zemlje_cine_njezini_ljudi.jpg

"U školi su nas učili da o veličini zemalja sudimo prema njezinoj površini, kilometrima ili prirodnim bogatstvima", kazao je Peres na zajedničkoj konferenciji za tisak nakon sastanka s premijerom Sanaderom. No to je pogrešan način jer "stvarna veličina zemlje trebala bi se mjeriti ljudima, stupnjem razvoja, njihovom otvorenošću" za novo, istaknuo je Peres i dopunio "mnogo je važniji broj patenata od broja kilometara koje imate".

ZAGREB, 26. travnja 2007. (Hina) - Stvarnu veličinu zemlje čine njezini ljudi, a mali Izrael i mala Hrvatska okrenute su budućnosti i pozvane biti većima od njihova prostora i snažnijima od njihovih prošlosti, rekao je u četvrtak u Zagrebu potpredsjednik izraelske vlade Shimon Peres.
Visoki izraelski dužnosnik, koji je 1994. nagrađen Nobelovom nagradom zbog svojih zalaganja za mir na Bliskom istoku, u četvrtak je počeo dvodnevni posjet Hrvatskoj gdje je održao konferenciju za tisak, razgovarao s predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, a u petak će posjetiti Split.
"U školi su nas učili da o veličini zemalja sudimo prema njezinoj površini, kilometrima ili prirodnim bogatstvima", kazao je Peres na zajedničkoj konferenciji za tisak nakon sastanka s premijerom Sanaderom.
No to je pogrešan način jer "stvarna veličina zemlje trebala bi se mjeriti ljudima, stupnjem razvoja, njihovom otvorenošću" za novo, istaknuo je Peres i dopunio "mnogo je važniji broj patenata od broja kilometara koje imate".
"Veliko je zadovoljstvo" opet, nakon posjeta Izraelu, susresti se s "velikim državnikom i jednim od najiskusnijih ljudi ne samo u izraelskoj nego i u međunarodnoj politici", rekao je Sanader.
Hrvatski premijer pozvao je izraelske investitore da u što većem broju dođu u Hrvatsku koja svojim reformama u poslovanju nastoji privući i ulakšati ulazak ulagačima.
Potpredsjednik izraelske vlade pozdravio je hrvatski uspjeh, dan nakon što je Europski parlament donio rezoluciju u kojoj se 2009. spominje kao godina mogućeg pristupa Hrvatske u Europsku uniju.
"Za nas je to dobra vijest jer smo mali kao i vi", ali "puni nade kao što biste i vi trebali biti" i zato smo "zajedno".
I Hrvatska i Izrael imale su turbulentnu prošlost, ocijenio je Peres i dodao da Izrael također želi postići mir s Palestincima.
I naravno da je naša akcija sada na gospodarskim, a ne na vojnim aspektima, te su i u tome dvije zemlje slične, rekao je on.
"Možete biti veliki čak i ako ste mali, mislim da je i vaša i naša zemlja pozvana biti veća od našeg prostora i jača od naše prošlosti", zaključio je Peres.




Pisane vijesti