Piletić: Od 2016. do 2023. osnovica za izračun plaća povećana za 40 posto, nastavljamo s reformama

Slika /Vijesti/2024/Veljača/24 veljača/Piletic_2402.jpg

Htjeli smo ući u tu „šumu“ različitih propisa i broj naziva radnih mjesta s više od 2 500 smanjiti na nešto više od 1 300 naziva radnih mjesta, jer imali ste slične nazive za jedan te isti posao. To nije bio nikakav predizborni trik, nego jasno postavljen reformski cilj Vlade, kazao je u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da su komentari da se radi o predizbornom triku netočni i nimalo originalni.

Podsjetio je da je Vlada reformom plaća htjela osigurati jednaku plaću za jednak posao.

„Htjeli smo ući u tu 'šumu' različitih propisa i broj naziva radnih mjesta s više od 2 500 smanjiti na nešto više od 1 300 naziva radnih mjesta, jer imali ste slične nazive za jedan te isti posao. To nije bio nikakav predizborni trik, nego jasno postavljen reformski cilj Vlade. Nismo se to obvezali samo prema našim sugrađanima Hrvatske, nego smo to stavili jasno i u dokument koji smo podijelili zajedno s ostalim članicama Europske unije, Europskom komisijom i postao je sastavni dio našeg Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, rekao je Piletić.

Naglasio je da je trebao visok stupanj socijalnog dijaloga između Vlade kao poslodavca i sindikata kao predstavnika radnika da se dođe do reforme.

„Kad uzmete u obzir da od 2009. do 2016. osnovica za izračun plaća u državnom javnom sektoru nije rasla ni za centa odnosno ni za lipu, mi smo od 2016. pa sve do listopada 2023. povećali osnovicu za 40 posto. Dakle, to je jedan faktor koji je utjecao na plaću. A onda smo rekli da želimo srediti i koeficijente, donijeti nove uredbe“, rekao je ministar.

O osnovici Vlada pregovara sa sindikata, a uredba o koeficijentima se mijenjala na sjednicama Vlade, ovisno o potrebi i o ukazanim nepravilnostima.

„Na ovaj način, kroz novi Zakon koji je stupio na snagu s 1. siječnjem, mi smo uveli da naši socijalni partneri i sindikati kroz Vijeće za sustav praćenja plaća budu konstantno prisutni za vrednovanje svakog novog radnog mjesta, za prijedlog bilo kojih izmjena i dopuna ove uredbe“, rekao je Piletić i naglasio da s ovime nisu došli do kraja procesa.

Otvoreni za razgovore

Piletić je istaknuo kako su svima "vrata bila otvorena".

„Vlada sasvim sigurno u ovoj ozbiljnoj reformi niti je imala vremena, niti je imala namjeru bilo kome se svetiti ili ponašati osvetnički. Dakle, to u startu odbijamo. Mi smo sve pozvali za stol, svima na vrijeme dostavili prijedlog uredbe da oni na sam tekst daju svoje očitovanje. Mi smo sada na puno većem stupnju socijalnog dijaloga, a samim time to podrazumijeva i socijalno partnerstvo“, rekao je Piletić.

Istaknuo je da je većina sindikata, izuzev jednog, iskoristila svoje zakonsko pravo i dostavila čitav niz prijedloga na prvi inicijalni tekst uredbe koju je Vlada poslala.

„Jedan sindikat se nije očitovao, nego je poslao priopćenje u kojem se oni ograđuju od uredbe. Oni su bili najglasniji u cijelom ovom procesu. Zašto su oni to učinili, to će oni morati odgovarati svojim članovima. Svi ostali sindikati koji su poslali primjedbe i dostavili svoje mišljenje, to mišljenje je uzeto na razmatranje u svakom resoru i vidjeli su što se može dodatno  unaprijediti, da uredbe budu u najvećem stupnju konsenzusa između poslodavca Vlade i oni koji predstavljaju radnike“, rekao je Piletić.

Naglasio je da Vlada nije očekivala da će svi sindikati biti 100 posto zadovoljni.

Ministar Piletić je kazao da Vlada ne osjeća pritisak niti očekuje štrajkove.

„Čuli ste izjave sindikata koji zastupaju javne i državne službe da su zadovoljni time što će policajac imati značajno veću plaću nego što je imao dosad. Potom, čuli ste i sindikat zaposlenih u srednjim školama - da je Vlada ispunila ili kroz uredbu verificirala 99 posto njihovih primjedbi na tekst uredbe. Oglasio se i sindikat zaposlenih u osnovnim školama, a čuli ste i predsjednicu liječničkog sindikata. Vlada je uistinu išla bez fige u džepu, otvorenih vrata i pozvala sve za stol da sjednu i da se dogovorimo“, napomenuo je ministar.

Iskrena namjera Vlade

Naglasio je daje fiskalni učinak novih uredbi u državnom i javnom sektoru na godišnjoj razini 920 milijuna eura. Tome još treba pridodati 70 milijuna eura za plaće hrvatskih vojnika.

„Kome to nije jasno, očito da nije razumio ovaj proces, očito da nije razumio iskreno namjeru Vlade da, u kontekstu ubrzanog gospodarskog rasta i investicijski povoljnog kreditnog rejtinga, kao poslodavac zahvali svima u državnim i javnim službama na svemu što su činili u ovom izazovnom vremenu“, poručio je ministar Piletić.

Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti