Plenković: Investicije u zdravstvenu infrastrukturu u Zagrebu 700 milijuna eura

  • Slika /Vijesti/2024/Ožujak/11 ozujka/VRH_2014-01.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je danas zgrade zagrebačkog Medicinskog fakulteta na Šalati i Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević koje su u obnovi, te istaknuo da se u Zagrebu obnavlja i dograđuje niz bolnica, a te investicije ukupno su vrijedne više od 700 milijuna eura.

Istaknuo je kako je do sada u obnovi od potresa obnovljeno 11.500 zgrada, od kojih su 602 javne, odnosno 42.525 stambenih jedinica. Pri tome je korišten Fond solidarnosti Europske unije od milijardu i tri milijuna eura te je dodatno alocirana jednu milijardu i 550 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, potpisan ugovor o zajmu sa Svjetskom bankom, uz korištenje sredstava iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

„Za projekt obnove Infektivne klinike Fran Mihaljević osigurano je 86 milijuna eura u Državnog proračuna“, istaknuo je premijer Plenković dodavši kako je ta klinika postiže sjajne rezultate, a osobito u borbu protiv Covida.

Premijer Plenković je također obišao i gradilište Franjevačkog samostana sv. Franje Asiškoga na Kaptolu.

Prilikom obilaska uz predsjednika Vlade bili su i ministri Vili Beroš, Branko Bačić, Radovan Fuchs i ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz NPOO za Infektivnu kliniku, obnova vrijedna 24,4 milijuna eura

Ministar zdravstva Vili Beroš , Ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz NPOO 2021. do 2026.

Ministar Beroš naglasio je kako svjedočimo cjelovitoj obnovi Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević ukupne vrijednosti 24,4 milijuna eura financiranih sredstvima Fonda solidarnosti EU, OPKK, državnog proračuna i NPOO-a.

„Ponosni smo radi tog postignuća, ali nastavljamo jednakim intenzitetom potpisivanjem novog Ugovora za projekt izgradnje i opremanja kliničkih izolacijskih jedinica Klinike, ukupne vrijednosti više od 100 milijuna eura, od kojih je 86,8 milijuna eura osigurano zaključkom Vlade iz studenoga 2023. te 13,2 milijuna eura iz NPOO-a“, rekao je ministar zdravstva.

Kazao je da je Vlada pokrenula reformu zdravstvenog sustava i u području obnove i izgradnje zdravstvenih ustanova, ukupno njih 26, a sveukupno 115 zgrada u području pogođenim potresom.

Podsjetio je da je uz potrese danas simboličan dan u kontekstu Covid-19 epidemije koja je točno prije četiri godine proglašena u Hrvatskoj.

„Od tada smo učinili značajne iskorake čemu i danas svjedočimo u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević“, napomenuo je Beroš.

Istaknuo je da upravo ti izazovi konkretno pokazuju veliki značaj Klinike i zdravstvenog sustava u cjelini, ali i zajedništva Vlade koja ne gubi pacijente iz fokusa ni u najtežim okolnostima.

Dovršena dnevna bolnica, bolnička ljekarna i nova radiologija

Ravnateljica Klinike Alemka Markotić zahvalila je Vladi na potpori u provedbi projekta modularne bolnice u kojoj se za vrijeme obnove radi prijam i trijaža bolesnika te hospitalizacija i suvremeni način liječenja.

Dovršena je dnevna bolnica, bolnička ljekarna i nova radiologija i najbolji aparat za magnetsku rezonancu koji se može dobiti jakosti 3 tesla što će značajno podići kvalitetu liječenja i smanjenje lista čekanja. Također je napravljena najnovija obdukcijska dvorana za obdukciju preminulih od najtežih zaraznih bolesti.

Ravnateljica Markotić istakla je i da je Hrvatska vodeća u zemljama okružja s takvom infrastrukturom te da tako značajna ulaganja nisu bila nikad ranije.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti