Plenković: Milanović jednu potpornu misiju naziva ratnom i time dovodi hrvatske građane u zabludu

Slika /Vijesti/2024/Listopad/21_listopada/Z63_9888_1.jpg

Nakon konstituirajuće sjednice Predsjedništva HDZ-a, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije, tema koje su prvenstveno bili prijepori oko slanja hrvatskih časnika u NATO-ovu aktivnost potpore Ukrajini NSATU, kao i korištenje Sigurnosno-obavještajne agencije u političke svrhe. Premijer je pozvao oporbene zastupnike da dobro razmisle kako će glasovati o sudjelovanju hrvatskih vojnika u misiji NSATU jer je to, naglasio je, odluka o tome gdje vide Hrvatsku - na zapadu ili istoku.

Govoreći o navodnom zlorabljenju Sigurnosno-obavještajne agencije za političke potrebe, podsjetio je kako nitko nije govorio o tome da opozicija koristi saborski Odbor kako bi zlorabila SOA-u, nazvavši to nečuvenom praksom.
 
''Niti jedan novinar, analitičar ili druga politička opcija nije dovela u pitanje tu praksu. Ali kada smo razotkrili difamacije, uvrede, laži i neutemeljene optužbe, onda smo prvo doživjeli histeričnu reakciju 'bivšeg' predsjednika, a to je Milanović, koji nije kao predsjednik na funkciji već sedam mjeseci jer kada je došao na Glavni odbor SDP-a, prestao je biti predsjednik”, kazao je Plenković poručivši da nakon SOA-ina odgovora očekuje ostavke ili, u najmanju ruku, isprike Milanovića, Hajdaša Dončića i drugih aktera.
 
Udar na temelje parlamentarne demokracije izlaskom iz ovlasti predsjednika Republike
 
Osvrnuo se i na, kako navodi, Milanovićev udar na Ustavni sud, podsjetivši da je ustavne suce nazvao glupanima, istrošenim kuhinjskim elementima i stajskim muhama, a da je nakon toga uslijedio i udar na SOA-u, u trenutku kada nije htio produljiti mandat Danielu Markiću koji je potom postao čelni čovjek Obavještajno analitičkog centar EU-a (EU INTCEN).
 
''A kada je to postao, onda mu je dao odlikovanje, kako to već mjesecima radi kupujući ljude za izbore dodjeljivanjem odlikovanja. Znači to je bio i udar na SOA-u, a sada imamo udar na Hrvatsku vojsku'', poručio je Plenković te se osvrnuo na postupke i stavove predsjednika Milanovića vezane uz NSATU aktivnost za koju je odbio potpisati suglasnost zbog čega odluku mora donijeti Sabor dvotrećinskom većinom. 
 
Kazao je da je ministar Anušić je načelnika GS-a Tihomira Kundida zvao na Odbor za obranu kako bi objasnio o čemu se radi vezano uz sudjelovanje dva hrvatska časnika u NATO aktivnosti potpore Ukrajini, ali ga je Milanović, mišljenja je premijer, držao danas u pritvoru u Uredu predsjednika kako ne bi otišao u Sabor.
 
''Ja sam ga zvao na sastanak u Vladu i onda sam shvatio da on mora otići u 12:30 javiti se pritvorskom nadzorniku Milanoviću. Apeliram na hrvatsku javnost da shvati i vidi faraonski, diktatorski, autoritarni stil 'bivšeg' predsjednika Milanovića. Hrvatska politička scena od njega doživljava državni udar u svom nastojanju da sve svoje slabosti, mane i zlokobni način vođenja politike, kao njegove karakteristike, projicira na druge i za sve ovo optužuje nas'', dodao je.
 
''Ovo su ozbiljni trenuci za hrvatsku političku scenu, za hrvatsku državu i za našu međunarodnu reputaciju'', istaknuo je Plenković.
 
Ponovno je napomenuo da Milanović, iz njemu nepoznatih razloga, ili vodi politiku korisnog ruskog idiota ili nekoga tko ima afektivan odnos prema Rusiji kao agresoru protiv Ukrajine i ima nekakav motiv da to radi, a posljedice takve njegove politike su razorne za Hrvatsku i njezin međunarodni kredibilitet.
 
Stoga smatra da je odabir hrvatskih građana na predsjedničkim izborima da li žele nekoga tko će Hrvatsku i dalje držati na Zapadu, u EU i NATO-u ili će dati svoj glas nekome tko dokazano ruši temelje hrvatske demokracije i pravnog poretka i stavlja Hrvatsku, članicu NATO-a i EU, zemlju koja je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve agresije, pod ruske skute. 
 
''To je bit ove utakmice - hoćemo li ostati u NATO-u, EU-u, izabrati između istoka ili zapada'', kazao je Plenković.
 
Poniženje za sve pripadnike Hrvatske vojske
 
Ustvrdio je, također, da je predsjednik svojim postupcima ponizio sve pripadnike Hrvatske vojske jer načelnik Glavnog stožera predstavlja Hrvatsku vojsku i zabranjivanje njegovog dolaska u Sabor je poniženje svih hrvatskih vojnika.
 
Zbog Milanovićevih manipulacija i laži već dva tjedna u hrvatskom političkom prostoru imamo ankete ''jeste li za to da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu ili ne'', kazao je premijer, dodavši da u odluci koju hrvatska Vlada predlaže Saboru piše da hrvatski vojnici mogu ići u NSATU potpornu aktivnost isključivo na teritorij članica NATO-a, a Glavni stožer OSRH dao je stručni prijedlog da Hrvatska sudjeluje s dva časnika.
 
Osvrnuo se na izjavu predstojnika Ureda predsjednika Orsata Miljenića  u kojoj je koristio politički narativ o 'zaraćenim stranama', iako znamo, napomenuo je, da je u tom ratu Rusija agresor, a Ukrajina žrtva. Slanje dva časnika HV-a u Wiesbaden ne dovodi do ugroze da se Hrvatska uključi u ratni sukob, ustvrdio je premijer, jer pravni stručnjaci NATO saveza jasno kažu da aktivnost NSATU ni na koji način ne uvlači NATO članice u rat s Rusijom. 
 
Pitanje strateškog određenja smjera hrvatske državne politike
 
''Tu priču, manipulacijama i lažima, Milanović nastoji prodati hrvatskom narodu u izbornoj kampanji. To je grubi nasrtaj na zdrav razum, uz ova tri-četiri pokušaja puzajućeg državnog udara, koji ima za posljedicu rušenje hrvatske međunarodne reputacije i kredibiliteta u okviru NATO-a i EU. Ovo više nije obrambeno pitanje, ovo je pitanje strateške odluke o tome gdje je Hrvatska, je li na Zapadu, u EU i NATO-u, ili je Hrvatska, po Milanovićevoj logici, nekakav ruski polusaveznik ili nekakva neutralna država”, dodao je.
 
Zato je apelirao na oporbene političke stranke da dobro razmisle prije glasovanja o tome gdje vide Hrvatsku. ''To je sada pitanje njihove odgovornosti. Sutra je plenarna rasprava o svim misijama pa ćemo vidjeti gdje su ti ljudi i što oni misle o tome gdje Hrvatska treba biti.''
 
Nacionalno ograničenje da dva časnika ne mogu ići nigdje drugdje - osim odlukama Hrvatskog sabora kada idu van Hrvatske - nego u zemlje članice NATO-a, daje odgovor na sva moguća pitanja svakoga tko razmišlja svojom glavom, napomenuo je Plenković te dodao da onaj tko želi da njegovom glavom razmišlja Milanović ima ozbiljan politički problem.
 
Upitan o izjavi Orsata Miljenića da načelnik GS-a može prisustvovati sjednici saborskog Odbora za obranu ako je ona zatvorena za javnost, premijer je uzvratio protupitanjem tko su Miljenić, pa i Milanović, da odlučuju gdje Kundid može doći? ''Zar smatraju da Kundid nije dovoljno pametan pa da ne zna što će reći na javnoj sjednici u odnosu na klasificirane podatke?'', upitao se.
 
Kome koristi takva Milanovićeva politika? Hrvatskoj sigurno ne!
 
''Oni se politički boje da ih se javno ne razotkrije da lažu. Milanović se koprca s nekom bizarnom video porukom u kojoj kaže da nije rekao da vojnici idu u Ukrajinu, to je jedna velika prevara i laž. Koji je njegov cilj, kome koristi takva Milanovićeva politika? Hrvatskoj ne, već Rusiji koja može reći da imaju još jednog koji pjeva njihovu pjesmicu. To je bit”, dodao je predsjednik Vlade.
 
Naglasio je da u ovoj situaciji imamo ozbiljan problem s nepoštivanjem hrvatske parlamentarne demokracije, Ustavnog suda, Sigurnosno-obavještajne agencije i Hrvatske vojske, podsjetivši da je Milanović na summitu povodom 75. obljetnice NATO-a bez riječi protivljenja podržao osnivanje NSATU aktivnosti potpore Ukrajini.
 
''Oni su smiješni u vanjsko-političkom, međunarodnopravnom i diplomatskom smislu, a time nam čine veliku štetu. Ovo je pitanje strateškog određenja smjera hrvatske državne, pa i vanjske politike, i ovakvu situaciju da se blokiraju odluke o sudjelovanju u misijama još nismo imali. To je veliki problem za nas, ali ćemo preživjeti'', poručio je Plenković.
 
Na kraju je još jednom pozvao oporbene zastupnike da promisle svojom glavom o slanju časnika u NSATU aktivnost dodavši da se ovdje ne radi o pitanju sigurnosti hrvatskih časnika u Wiesbadenu, nego o pitanju političkog odabira i svrstavanja.

Pisane vijesti