Plenković: Moj pravi posao je voditi računa o Hrvatskoj, Milanoviću na verbalno nasilništvo odgovaram usput u fušu

Slika /Vijesti/2021/svibanj/13 svibnja/VRH_3042.png

Premijer Plenković kazao je da je Vlada danas dala prikaz relevantnih dijelova programa kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda Zlate Đurđević kako bi se građani precizno informirali o temi koja je aktualna u javnom prostoru nakon što je predsjednik Republike poticao ljude da ne čitaju programe. Naglasio je da predsjednik Republike, pritom, imputira i radi pritisak na Vrhovni sud u jednom konkretnom predmetu koji se odnosi na HDZ i poručio da bi predsjednik Republike trebao biti nepristran, a to nije, nego je pristran, angažiran i bori se protiv vladajuće stranke koja je dobila legitimitet na izborima.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je, nakon sjednice Vlade, na pitanja novinara o drugim aktualnim temama.
 
Osvrnuo se na upit novinara na nove izjave predsjednika Republike, vezane prvenstveno uz proces izbora čelnika Vrhovnog suda, ali i na proces nabave borbenih aviona.
 
Vlada je danas, u cilju potpunog i točnog informiranja hrvatske javnosti, dala prikaz relevantnih dijelova „Programa rada kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske“ profesorice Zlate Đurđević, a predsjednik Republike kazao je da se time "uplela" u proces izbora čelnika Vrhovnog suda.

Premijer Plenković kazao je da je važno da Vlada, kao ključno tijelo izvršne vlasti koje brine o pravosudnom sustavu, kaže svoj stav, a osobito da odgovori predsjednikove optužbe da Vlada u komentiranju programa profesorice Đurđević ne govori istinu.

"Budući da je on sam poticao ljude da ne čitaju program jer što će netko čitati programe, danas je indikativno da on nema odgovore na to što je Vlada priopćila u sadržajnom pogledu, nego zašto se Vlada oglasila. Dakle, riječ je o jednoj smiješnoj tezi po kojoj bi mi otprilike trebali sad skakati na svaki njegov posjet nekom džepiću SDP-a koji je ostao po Hrvatskoj, gdje on ide pomagati u kampanji njihovoga gradonačelnika Zaboka ili popodne Čakovca, ili tko ga već zove", kazao je i ustvrdio da Vlada ima puno pravo komentirati apsolutno sve teme u političkom prostoru, a osobito kada to radi na vrlo precizan način koji je bitan kako bi se građani informirali.

Predsjednik Republike imputira i radi pritisak na Vrhovni sud u jednom konkretnom predmetu

Pojasnio je da se Vlada očitovala o tom programu i zato što postoje brojne indicije da bi profesorica Đurđević mogla biti predložena od strane predsjednika Republike. 

Na upit novinara je li pročitao programe ostalih četvero kandidata, premijer je kazao da jest, a na pitanje ima li nešto što bi izdvojio, kazao je da je, primjerice, program sutkinje Peto Kujundžić puno konkretniji kada je riječ o tome što u biti radi predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda.

Najvažnijom porukom pritom je predsjednik Vlade izdvojio da predsjednik Republike imputira i radi pritisak na Vrhovni sud u jednom konkretnom predmetu koji se odnosi na HDZ.

"Imputira, kao što to piše i u programu njegove kandidatkinje, da je pravosuđe devastirano devedesetih godina, pa ga je valjda devastirao HDZ. Zato što je vjerojatno pravosuđe prije devedesetih bilo fenomenalno. Nije moglo biti bolje. Vidite koliko je puta spomenuo Šeksa. Što s tim želi postići? Želi stvoriti pritisak u ovom predmetu na suce u Vrhovnom sudu", rekao  je predsjednik Vlade i poručio da bi predsjednik Republike trebao biti nepristran, a to nije, nego je pristran, angažiran i bori se protiv vladajuće stranke koja je dobila legitimitet na izborima.

Dodao je da je zadnji put predsjednik Vrhovnog suda sudio u nekom predmetu, iako to teoretski može, 1986. godine.

Profesorica Đurđević pristala je biti instrumentalizirana u proceduri koja ju je diskvalificirala

Premijer Plenković indikativnim je istaknuo i da određene televizije daju medijski prostor samo profesorici Đurđević, iako ima još četvero kandidata u postupku izbora predsjednika odnosno predsjednice Vrhovnog suda.

"Postoji Ustav, postoji zakon, postoji javni poziv. Profesorica Đurđević, koju ja poštujem, ovo nije ništa osobno, je pristala biti kandidatkinjom u protuzakonitoj proceduri. Budući je to potvrdio i Ustavni sud, tu je stvar sasvim jasna i čista", poručio je i dodao da se o toj temi nastavlja govoriti, bez obzira na stav vladajuće većine, argumentirano i jasno jer je tema i dalje u javnom prostoru.

Naglasio je da pitanja izbora hrvatskih sudaca nije nebitno pitanje i podsjetio da je predsjednik Republike krenuo s tezom da će od njega predložena kandidatkinja za čelno mjesto Vrhovnoga suda biti ona koja će "čistiti ribu od glave, a riba koja smrdi je pravosuđe".

Nakon toga, dodao je, čuli smo od gospodina Grbina da ga baš briga za zakon.

"Dakle, imate predsjednika oporbene stranke, koji je pravnik, koji kaže briga me za zakon i imate predsjednika koji svjesno krši zakonsku proceduru i profesoricu prava koja pristaje biti instrumentalizirana u proceduri koja je nju samu diskvalificirala", rezimirao je i dodao kako se sve to moglo i trebalo izbjeći.

"Meni je kao predsjedniku Vlade vrlo važno da sve institucije u Republici Hrvatskoj funkcioniraju i da se njihovi čelnici biraju na vrijeme. A nije do nas jer to nije tako", poručio je premijer Plenković.

Bilo bi blagotvornije za hrvatsko društvo da licemjeri i kukavice ne šute na Milanovićevo verbalno nasilništvo

Novinare je zanimao komentar premijera Plenkovića na objavu predsjednika Sabora na Facebooku, koji je kao odgovor na predsjednikovu izjavu da je on "nasilnik bez mišića" objavio svoju fotografiju s plaže.

"Gordan jednostavno odgovara na te provokacije u svom stilu", poručio je.

"Bilo bi puno blagotvornije za hrvatski medijski prostor i hrvatsko društvo da hrpa licemjera i kukavica koji šute proteklih mjeseci na verbalno nasilništvo koje Milanović provodi nad brojnim akterima, ne šute. Ili, recimo, da mediji reagiraju na njega onako kako bi skakali da sve ovo što slušamo proteklih mjeseci i kričali da ovo radi netko iz HDZ-a", ustvrdio je.

Podsjetio je na salve uvreda predsjednika Republike prema nizu komentatora, medijskih kuća, portala i novinara koji su bili diskvalificirani na presicama na najgrublji način i proglašavani "uzurpatorima", "korumpiranima", "servisom jedne stranke" te dnevnih listova koji su proglašeni "ovršno-lihvarskom mafijom".

"To su sve citati, ne nekoga iz HDZ-a, nego partijca sa Dedinja", kazao je i dodao kako takav narativ koji predsjednik Republike stalno ima u javnom prostoru nije slučajan, nego namjeran i smišljen te poručio da sve što govori o drugima govori zapravo o sebi i da je jako bitno da na to akteri u Hrvatskoj ne šute.

Dodao je ga najmanje zanima to što predsjednik Republike otvoreno agitira u kampanji za svoju bivšu političku stranku, ali ustvrdio da verbalno nasilništvo i napadi na medije,  političare i druge aktere na takav način ipak srozavaju razinu političke kulture u Hrvatskoj.

Pristajanje je da takvo ušutkavanje, a pogotovo profesora i sudaca, još zaista nije viđeno, istaknuo je.

Kad je odbio sudjelovati u Povjerenstvu, što ga briga kad će odluka o nabavi borbenih aviona

Osvrnuo se potom i na predsjednikove izjave vezane uz proces nabave borbenih aviona.

Podsjetio je da predsjednik, koji glumi nekakvog vrhovnog zapovjednika u miru, nije pristao dati bilo kojeg svog predstavnika u Povjerenstvo za nabavu aviona.

Čak su, dodao je, i zastupnici njegove bivše stranke u Saboru odbili sudjelovati u tom Povjerenstvu, za razliku od prethodne procedure.

"Ako je odbio sudjelovati u Povjerenstvu, a nije poslao niti svog predstavnika iz Ureda, znači htio se distancirati. Onda, što te briga! Što se žuriš? Odlučit ćemo kad hoćemo", poručio je predsjednik Vlade.

Istaknuo je da je to Povjerenstvo vrlo kvalitetno i da je napravilo vrlo temeljitu analizu, ali i naglasio da je u situaciji Covid krize u kojoj su se dogodila i dva razorna potresa tajming te odluke vrlo bitan.

"Nije premijer netko tko nije dvaput pobijedio na izborima u proteklih 4 i pol godine da bi bio ušutkan nekim verbalnim nasilništvom. Mi ćemo vrlo čvrsto odgovarati. Ovo što ja radim, radim u fušu, ja odgovaram na verbalno nasilništvo u fušu, usput. Moj pravi posao je voditi računa o zdravstvenom sustavu, o cijepljenju, o gospodarstvu, proračunu, javnim financijama, o Schegnenu, o euru, o radnim mjestima, o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, o Nacionalnoj razvojnoj strategiji, o nastavku rada brodogradnje ili pak nastavku stranih ulaganja u Istru", poručio je i naglasio da Milanoviću odgovara radi zaštite digniteta hrvatske političke scene i političke higijene te da neće šutjeti i pristajati na verbalno divljaštvo.

Premijer je istaknuo da je politički stav vladajućih prema predsjedniku Republike uvijek išao s poštovanjem prema instituciji, a sve što se događa proteklih nekoliko mjeseci dolazi od njega.

Pisane vijesti