Plenković nakon izvješća o radu Vlade: Naznačili smo postignuća, nastavljamo raditi na brojnim zakonskim prijedlozima

Slika /Vijesti/2018/10 listopad/11 listopada/sjednica/pvrh.jpg

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko relevantnih aktivnost protekloga tjedna.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, koji je, kazao je, dostojanstveno obilježen u ponedjeljak. U tom je kontekstu čestitao predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću na inicijativi za uspostavljanje Dana otvorenih vrata Hrvatskoga sabora, kojeg je ocijenio dobrom prigodom za izravni kontakt s građanima.
 
Osvrnuo se i na jučerašnju raspravu u Hrvatskome saboru prilikom predstavljanja izvješća o radu Vlade u drugoj godini mandata.
 
„Mislim da smo na cjelovit način poslali poruku o onome što radimo, jasno analizirali stanje, naznačili sva postignuća, izdvojili prioritete i smjer djelovanja u budućnosti. Ozbiljnost pristupa i cjelovitost informacije koju smo dali zastupnicima je korisna i očekujem da na tom tragu angažirano radimo na brojnim zakonskim prijedlozima, kojih će do kraja godine ukupno biti 217“, poručio je predsjednik Vlade.
 
S glavnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom ranije ovoga tjedna premijer Plenković razgovarao je o hrvatskom statusu u okviru toga Saveza, ambicijama glede izdvajanja za obranu, sudjelovanju u misijama i o politici Saveza općenito.

Govoreći o izborima u Bosni i Hercegovini, ponovio je da izborni inženjering ima negativne posljedice na položaj Hrvata u BiH kao i na funkcioniranje zemlje.
 
„Smatramo da izigravanje i ciljeva i duha Daytonskoga mirovnog sporazuma nije dobro i nije korisno. Nadamo se da će se u vremenu koje je pred nama, a tome ćemo aktivno pridonijeti, pronaći zakonsko rješenje koje će osigurati legitimnu zastupljenost političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u Predsjedništvu“, poručio je.
 
Spomenuo je i  konferenciju Dani regionalnoga razvoja i europskih fondova, koja je održana krajem prošloga tjedna u Šibeniku i u tom kontekstu izrazio uvjerenje da će Hrvatska do kraja godine postići 60 posto ugovorenosti sredstava u ovoj financijskoj perspektivi.
 
Na kraju je istaknuo da se ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dnevno bavi pitanjem brodogradnje te dodao da će se danas popodne održati sastanak o najrecentnijoj situaciji u tom sektoru.



Pisane vijesti