Plenković: Nismo ni postojali kao akter u međunarodnim odnosima prije 30 godina, ovo je ogroman put

  • Slika /Vijesti/2022/12 prosinac/13 prosinca/VRH_1418.jpg

Premijer Plenković poručio je danas, sudjelujući na konferenciji The Economista, da je Hrvatska nakon gotovo deset godina članstva u Europskoj uniji ostvarila sve zacrtane ciljeve i danas je među 15 najjačih, kao istovremeno članica i NATO-a, i Europske unije, i Schengenskog prostora i europodručja, istaknuvši da se radi o ogromnom uspjehu s ozbirom da prije 30 godina nismo bili ni subjekt međunarodnog prava.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na konferenciji u organizaciji The Economista "Svijet u 2023. godini", Hrvatska u Eurozoni i Schengenu – svjetlo u tunelu globalne recesije i nesigurnosti.
 
Istaknuo je kako je Hrvatska zasluženo nakon deset godina članstva u Uniji ostvarila sve zacrtane ciljeve.
 
"Ako više nemaš nikakvih kontrola kada putuješ unutar Schengena, bilo da ideš autom, vlakom, brodom ili od 26. ožujka avionom onda se to osjeti. I sada smo među 15 najjačih, a prije 30 godina nismo bili ni subjekt međunarodnoga prava, nismo ni postojali kao akter u međunarodnim odnosima to je ogroman put, rekao je.
 
Nakon konferencije u razgovoru s novinarima osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
Cijela Hrvatska je uz reprezentaciju, fascinantan uspjeh sjajne generacije
 
Govoreći o očekivanjima za večerašnju utakmicu Hrvatske i Argentine u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva, premijer Plenković kazao je kako bi volio da prođe kao utakmica tih dviju reprezentacija u Rusiji prije četiri godine.
 
"Cijela Hrvatska je uz našu reprezentaciju, uz izbornika Dalića. Već ovo što su nam priuštili na ovom prvenstvu, u međuvremenu Ligi nacija, Europskom prvenstvu, prošlom Svjetskom prvenstvu, je fascinantan uspjeh jedne sjajne generacije vrlo ozbiljnih i nadarenih igrača", poručio je.
 
Dodao je kako su ti igrači sada toliko iskusni i mentalitetno snažni da izazivaju ne samo respekt kod drugih momčadi, nego vjerojatno i malo straha.
 
Luka Modrić sa 37 godina igra kao da je deset godina mlađi, Livakovićevo branjenje gola je briljantno i fascinantno, a Joško Gvardiol koji ima samo 20 godina igra kao da je njemu 37 godina, naveo je premijer samo neke, po njemu, razloge odličnog hrvatskog uspjeha ne umanjujući pritom, doprinos svih ostalih igrača.
 
Hrvatska snažno za kandidatski status BiH

 
Osvrnuo se na preporuku s današnjeg sastanka Vijeća Europske unije upućenu čelnicima država članica da na sastanku u četvrtak dodijele kandidati status Bosni i Hercegovini. 
 
Kazao je da je s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom uputio zajedničko pismo predsjedniku Europskog vijeća da se još jednom s najviše razine podrži dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini naglasivši da se Hrvatska za to zalaže kontinuirano.
 
Ne vidi, dodao je, nakon zaključaka Vijeća Europske unije, što bi se trebalo dogoditi na sastanku Europskog vijeća da se ne donese takva odluka.
 
"Mi ćemo biti snažno za! Nama je Bosna i Hercegovina prijateljska zemlja, susjedna zemlja, zemlja s kojom želimo imati najbolje moguće odnose, zemlja u kojoj želimo da Hrvati kao konstitutivan narod budu ravnopravni, a najbrže će biti u potpunosti ravnopravno ako cijela zemlja u reformskom putu ide prema Europskoj uniji", istaknuo je premijer Plenković.
 
Beogradska optužnica protiv hrvatskih pilota neprihvatljiva i nepostojeća i tako je tretiramo
 
Osvrnuo se i na izvješće glavnog haškog tužitelja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.
 
Pojasnivši da je tužitelj Brammertz imao dvije zamjerke, od kojih se jedna odnosila na izjave predsjednika Republike o Srebrenici, a druga na regionalnu suradnju, koja postoji i funkcionira, ali postoje i određene granice.
 
U tom je kontekstu ponovio da je za Hrvatsku optužnica protiv hrvatskih pilota na sudu u Beogradu neprihvatljiva i nepostojeća te da će je tako i tretirati te naglasio da se tu neće ništa promijeniti, bez obzira na izvješće glavnog haaškog tužitelja i njegov stav.
 
Odluka o sudjelovanju u misiji EU MAM logičan slijed naše konzistentne politike potpore Ukrajini.
 
Osvrnuo se i na odluku o sudjelovanju u misiji Europske unije za vojnu pomoć Ukrajini istaknuvši da bi podržati tu odluku bilo potpuno logičan slijed s obzirom na svu pomoć koju je Hrvatska dosad uputila toj zemlji.
 
Ne vidi, dodao je, nikakve prepreke, a cijelu priču o ustavnim i zakonskim osnovama i prethodnim suglasnostima nazvao je izgovorima koji ne stoje.
 
"Ono što stoji je da je Hrvatska zemlja koja je jako dobra s Ukrajinom, koja je dala punu solidarnost ukrajinskom narodu u ovoj teškoj situaciji za njih i ovo je samo nastavak i kontinuitet naše politike", poručio je premijer Plenković i pozvao sve oporbene zastupnike da podrže tu odluku, ne zato što je to HDZ-ova Vlada i parlamentarna većina predložila, nego zato što je to dobar i principijelan stav na tragu odgovorne europske politike i odgovorne politike NATO-a. 
 
I sami smo, dodao je, bili žrtva agresije i kad bismo ostali samo na tom argumentu, smatra premijer Plenković, trebali bismo biti zadnji koji oklijevamo u podršci.
 
Ovo je bila godina isporuke u kojoj su ostvareni brojni ciljevi

 
S obzirom da se približavamo kraju godine, novinari su pitali premijera kako ocjenjuje rad Vlade u 2022.
 
"Više puta sam kazao da je ovo godina isporuke, pažljivo tempirana i planirana, s ogromnim i velikim projektima na kojima smo radili godinama", poručio je.
 
U tom je kontekstu prije svega istaknuo članstvo Hrvatske u europodručju i u Schengenskom prostoru, zatim dovršetak Pelješkog mosta, pa koridor Vc, mega potporu građanima i gospodarstvu u krizi bez presedana od 26 milijardi kuna.
 
Nastavljajući govoriti o postignućima, naglasio je da Hrvatska na raspolaganju ima nikad više europskih sredstava namijenjenih ravnomjernom regionalnom razvoju i nikad više ulaganja, zatim niz strukturnih reformi, reguliranje rada nedjeljom, strategiju razvoja digitalnog društva, borbu protiv klimatskih promjena, a naveo je i dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi.
 
Istaknuo je i rješavanje problema za Hrvate u Bosni i Hercegovini kroz aktivnost Visokog predstavnika Christiana Schmidta na, kako je kazao, konstruktivan i inteligentan način.
 
Nastavak borbe protiv korupcije i dinamiziranja procesa obnove nakon potresa

 
Moramo se nastaviti boriti protiv fenomena korupcije, koji nije samo naš, istaknuo je govoreći o stvarima kojima nije zadovoljan.
 
"Moramo učiniti sve da se dinamizira proces obnove na Banovini i Zagrebu, i uopće revitalizacija Banovine", naglasio je i dodao kako je ispravljena nepravda s prijašnjom lošom kartom regionalnih potpora, ulaže se jako puno u krajeve kojima treba pomoć, a do kraja mandata dovršit će se i autocestu A 11, čime će se nasloniti Sisačko-moslavačka županija na Zagreb.



Pisane vijesti