Plenković: Obnova je izazov kojim ćemo se baviti i svi imaju zadaću da se u tome dodatno angažiraju

Slika /Vijesti/2022/12 prosinac/27 prosinca/6..JPG

"Cjelina državne intervencije koja se ne događa slučajno ili nekom stihijom, nego političkom voljom, planom i željom hrvatske Vlade da u zahtjevnim okolnostima imamo visoki gospodarski rast, da imamo najveću zaposlenost, najmanju nezaposlenost, da ostvarimo dva strateška cilja naše politike glede Schengena i europodručja, da imamo najviši investicijski rejting po sve tri agencije i pritom spojimo državni teritorij Pelješkim mostom", poručio je premijer Plenković govoreći o 2022., godini isporuke. Istaknuo je pritom da obnova potresom pogođenih područja ostaje stalni prioritet.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Čakovcu sudjelovao na sastanku sa županima uključenim u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske, nakon kojeg je dao izjavu za medije.
 
Govoreći o sastanku premijer je istaknuo da se radi o razvoju dodatnog sustavnog dijaloga sa županima sjevera Hrvatske u kontekstu višerazinskog upravljanja Hrvatskom.
 
"Kada se na ovakvim sastancima detaljno vidi koliko je projekata u realizaciji, tada vidite ukupnost, širinu i aktivnost koju Vlada zajedno sa županijama, regionalnim razvojnim agencijama i drugim subjektima realizira zbog politike ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske. Bez obzira na to tko je gdje na vlasti, naša je politika sveobuhvatna i pravična i nastoji kanalizirati ova sredstva za sve ono što je dobro za Hrvatsku", poručio je premijer Plenković.
 
Moramo napraviti ključne iskorake u procesu obnove, a špekulacije ne namjeravam dalje komentirati
 
Odgovarajući na pitanja novinara, premijer se osvrnuo na medijsko ozračje koje se stvorilo vezano uz navodni odlazak ministra Paladine.
 
Poručio je da je onaj tko je pažljivo slušao i gledao njegov intervju na Hrvatskome radiju u emisiji A sada Vlada mogao čuti sljedeće – da je zajednički zadatak svih involviranih ministara, ne samo ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, da se ubrza proces obnove.
 
Pojasnio je da je kada je rekao da je obnova nestvarno spora mislio na konstrukcijsku obnovu i izgradnju zamjenskih kuća.
 
Pritom je istaknuo vrlo kvalitetnu izgradnju višestambenih zgrada i to za 130 stanova koji će biti gotovi ovoga ljeta, kazavši da se radi o jako dobrom i cjelovitom projektu.
 
Istaknuo je i da je dovršena nekonstrukcijska obnova 5.000 kuća u kojima živi 15.000 ljudi.
 
"Ono što moramo učiniti je jednim agilnim pristupom u idućoj godini dinamizirati sve te procese i učiniti ključne i nužne iskorake, a ovo drugo su nekakve špekulacije koje ja ne namjeravam dalje komentirati", naglasio je.
 
Brojna postignuća Vlade u godini isporuke
 
Osvrnuo se i na 2022. godinu.
 
U godini isporuke, zahvaljujući naporima HDZ-ove Vlade s partnerima, ispunjeno je sve što se tiče članstva Hrvatske u europodručju i Schengenskom prostoru.
 
Ulazak u Schengenski prostor, istaknuo je, uvelike će olakšati život građanima, a posebno onima, primjerice, u Međimurju, koji žive na tromeđi Hrvatska-Mađarska-Slovenija.
 
Ulazak u europodručje, s obzirom na robnu razmjenu koja je dominantno s državama članicama toga područja te na turizam, imat će važne efekte na gospodarstvo.
 
Očekuje se rast BDP-a u ovoj godini od oko 6 posto, prvenstveno zbog briljantne turističke sezone, dodao je, ali osim turizma doprinos rastu daje izvoz, građevinarstvo, osobna potrošnja, otpornosti hrvatskoga gospodarstva, predanosti hrvatskih radnika te Vladina dva paket mjera vrijedna 26 milijardi kuna.
 
Uz Vladine mjere, koje su sačuvala standard građana, a gospodarstvu omogućile da premosti ovu izrazito kriznu godinu, tu je i zadnji paket mjera donesen prošloga tjedna na Vladi, vrijedan preko 720 milijuna kuna, koji treći put u ovoj godini ide kao direktna potpora hrvatskim umirovljenicima te svima koji su socijalno ugroženi, zatim svim osobama s invaliditetom i svim nezaposlenima, uključujući i hrvatske branitelje, kao i ljudima koji su u privremenom smještaju zbog potresa.
 
"Cjelina državne intervencije koja se ne događa slučajno ili nekom stihijom, nego političkom voljom, planom i željom hrvatske Vlade da u zahtjevnim okolnostima imamo visoki gospodarski rast, da imamo najveću zaposlenost, najmanju nezaposlenost, da ostvarimo dva strateška cilja naše politike glede Schengena i europodručja, da imamo najviši investicijski rejting po sve tri agencije i pritom spojimo državni teritorij Pelješkim mostom", poručio je premijer Plenković.
 
Obnova je izazov kojim ćemo se baviti i svi imaju zadaću da se u tome dodatno angažiraju, dodao je.
 
Izbori će biti kada će biti, s razlogom smo zadovoljni potporom na početku osme godine mandata
 
O mogućim prijevremenim izborima, ustvrdio je da će biti kada će biti te ustvrdio kako ne vidi tko je to rekao da će biti izbori.
 
"Mislite zato što smo zadovoljni što na početku osme kalendarske godine mandata HDZ ulazi s potporom od skoro 31 posto? Jesmo, zadovoljni smo time, ali smo zadovoljni s razlogom. Pa nismo se uzalud trudili sve ove godine i nismo sva ova postignuća o kojima govorim postigli nekakvim stjecajem okolnosti niti ih je ostvario netko drugi", dodao je.
 
Upitan hoće li ići na Banovinu na obljetnicu potresa, premijer je kazao da neće i pojasnio:
"Nećemo zato što smo bili prije koji dan, imamo puno aktivnosti  danas i sutra, pripremamo se za Schengen i euro. Obnova ostaje stalni prioritet", kazao je.

Izvor: HINA

Pisane vijesti