Plenković: Oporba radi enorman pritisak na Državno odvjetništvo

Premijer Plenković rekao je da ga nije impresioniralo to što oporba traži razrješenje glavne državne odvjetnice, ocijenivši da  oporba radi enorman pritisak na DORH, a drži da je cilj stalno stvaranje atmosfere kaosa, što podsjeća na slovenski scenarij.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u izjavi medijima da je očita sprega pojedinih distributera informacija iz pojedinih kaznenih predmeta s pojedinim oporbenim zastupnicima.

Generalni cilj je, ocijenio je, ono što smo već prije rekli - svaki dan kreirati nekakvu atmosferu kaosa. Mene u političkom smislu ovo jako jako, ali baš jako podsjeća na slovenski scenarij prošle godine uoči parlamentarnih izbora, kada je na vlasti bila vlada Janeza Janše. Otprilike ovako nešto se događalo gotovo svakoga dana, podsjetio je.

„Ovo se sve skupa pretvara u sport distribucije nekakvih poruka iz pojedinih predmeta. Ministarstvo pravosuđa ima radnu skupinu za Zakon o kaznenom postupku. Osobno smatram da se ovakva situacija ili se koristi od nekih drugih aktera da se nekoga unaprijed osudi – dakle, stvori se ozračje u javnosti da je netko kriv, ili se pak po tom obrascu koriste neke poruke ne bi li se doveo u pitanje kredibilitet glavne državne odvjetnice. Model je, dakle, isti, mi smo to već ranije komentirali, smatram da to nije dobro. S te strane ministar pravosuđa i radna skupina imaju zadatak da vide kako možemo popraviti stvari koje postoje u pozitivnim zakonskim propisima – bilo da je riječ o KZ-u ili ZKP-u“, rekao je premijer Plenković.

Stvaranje kaotičnog ozračja

Na opasku novinara da vladajuća stranka glavnoj državnoj odvjetnici potvrđuje ili ne potvrđuje izvješće o radu, premijer Plenković je kazao da je glavna državna odvjetnica imala izvješće u Hrvatskom saboru.

„Nisam gledao tu raspravu, ali iz ovoga što vidim – vidim jednu spregu koja se tamo događala, gdje se očito nastojalo s pojedinim pitanjima dovesti glavnu državnu odvjetnicu u situaciju da opravdava neke svoje izjave u toj raspravi“, rekao je.

Premijer Plenković je kazao da nema saznanja o tome tko, kome, kada i u kojem trenutku i u pojedinom predmetu što komunicira.

„Imamo oporbu koja radi nevjerojatan, enorman pritisak na Državno odvjetništvo. Sve ovo, dakle, što se događa gdje oni otprilike nalažu Državnom odvjetništvu koga bi trebali pozivati, koga bi trebali ispitivati, tko je unaprijed osuđen, tko je unaprijed kriv - to je pritisak na neovisno pravosudno tijelo. Mi niti imamo saznanja o pojedinim predmetima, niti koga oni zovu na ispitivanje, niti što pokreću, niti kako međusobno komuniciraju, niti znamo slijed događaja između OLAF-a, DORH-a, Uskoka, EPPO-a. Kako tko od njih komunicira u tim predmetima, mi to ne znamo. To morate pitati njih, to je njihova nadležnost, a ne nadležnost Vlade“, naveo je.

Na pitanje novinara slaže li se s onim što je glavna državna odvjetnica rekla da bi vladajuća stranka trebala biti najviše nezadovoljna njezinim radom, premijer Plenković je naglasio da jedini koji ne rade pritisak na DORH su Vlada i vladajuća stranka.

„Pritisak na DORH odvija se kroz medije, kroz nastupe pojedinih dužnosnika, kroz nastupe pojedinih oporbenih stranaka. To su ljudi koji svojim ponašanjem pokazuju kako bi oni, da su u poziciji vlasti, poštivali trodiobu vlasti i kako bi dirigirali i nalagali organima kaznenog progona kako da se ponašaju. To je sukus vježbe koju sada gledamo“, poručio je predsjednik Vlade.

Oporba nema druge već, nastavio je, ujediniti one koji su krajnje desni i one koji su krajnje lijevi ne bi li svi skupa stvarali neke teme koje su ozračje problematično ili kaotično u hrvatskom medijskom i političkom prostoru.

„Za razliku od nas koji donosimo rješenja po svim pitanjima – i napredak za zemlju po svim pitanjima – oni drugog odgovora nemaju. To je taj 'balon' u kojem ćemo živjeti do izbora za godinu i pol dana od danas“, izdvojio je.

Premijer Plenković osvrnuo se i na Mostovo upućivanje Zaključka o razrješenju glavne državne odvjetnice. „Poznato je da mi vapimo za prijedlozima Mosta“, kazao je.

O slučaju hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji

Što se tiče slučaja hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji, premijer Plenković je naglasio da Hrvatska brine o svojim državljanima i da je tamo cijelo vrijeme bio prisutan konzularni službenik, a u Ndoli je boravio i hrvatski veleposlanik koji je akreditiran i za Zambiju te je u kontaktu s odvjetnicima i vlastima.

„Aktivnosti se provode i ovdje na razini ministarstva vanjskih poslova i pravosuđa. Svu pravnu pomoć, koju god možemo dati našim državljanima, a to uključuje konzularnu zaštitu, nastavit ćemo davati“, kazao je.

Upitan za djecu koja su na nepoznatoj lokaciji, premijer Plenković je rekao da su ona po aktima koji su predočeni hrvatskim sudovima i nakon toga upravnim odlukama nadležnog ministarstva, hrvatski državljani.

„Moramo razmotriti dvije stvari – jedna je pružiti svu moguću pomoć, pravnu i konzularnu pomoć našim državljanima, a druga je rasvijetliti cijeli taj proces kako do njega dolazi i tko su posrednici, kako se sve to skupa odvija“, rekao je.

O govoru mržnje

Vezano za govor mržnje u ovom slučaju, premijer Plenković je izdvojio da postoji enorman rast govor mržnje u Hrvatskoj sve ove godine, po brojnim temama, a ovo je samo jedna manifestacija toga.

„Živimo u jednom beskrupuloznom političkom, medijskom, internetskom komunikacijskom ozračju, gdje baš svatko može vrijeđati svakoga kako god hoće. Ako pogledate mišljenje Vlade na izvješće DORH-a, ima paragraf na kraju u kojem očekujemo od njih – jer oni to moraju raditi i po službenoj dužnosti – da bolje prate elemente govora mržnje“, istaknuo je, spomenuvši u kontekstu govora mržnje i napad na Banske dvore.

„Taj momak je došao tamo jer mu je netko godinama usađivao mržnju, netrpeljivost i agresiju. Nije došao tamo slučajno, vaša kolegica je bila na raspravi pa neka vam kaže kako je bilo. O tom fenomenu smo mi slušali, primjerice, od Domovinskog pokreta, a dotični gospodin zbog kojeg sam ja bio u Sisku je član Domovinskog pokreta. Vrlo bitno. Taj Domovinski pokret je relativizirao taj čin. SDP, Grbin je relativizirao taj čin istoga dana. Rekli su – ne, nije, ovome je bilo dosta, pa je išao malo pucati. Svaki govor mržnje – i ovaj sada – dovodi do toga da možda djeca koja su posvojena iz neke afričke zemlje ranijih godina, ne moraju nužno biti iz Konga, hodaju danas po cesti, a netko ih vrijeđa“, rekao je, dodavši da to nije normalno niti je dopustivo.

Predsjednik Vlade Plenković najavio da će se promijeniti ZKP i KZ te se situacije da stvari iz spisa nekontrolirano, namjerno, politički selektirano i aranžirano izlaze van neće više događati.

„To će biti kazneno djelo“, kazao je.

Izvor: Vlada/Hina

Pisane vijesti