Plenković: Ova 30. obljetnica pravi je trenutak da ključne datume stavimo na svoje mjesto

  • Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/30 svibnja/VRH_8795.JPG

"Čestitam svim našim sugrađankama i sugrađanima, Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i izvan Hrvatske Dan državnosti 30. svibnja. Dan kada je prvi put konstituiran demokratski izabran višestranački Hrvatski sabor," rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon polaganja vijenaca čime je počelo cjelodnevno obilježavanje Dana državnosti.

"Riječ je o ključnom datum u razdoblju između 1990. i 1992. godine kada su se sve one bitne, glavne odluke donosile za našu samostalnost, našu neovisnost, našu slobodu. Stoga mi je posebno drago da je upravo ovaj saziv Hrvatskog sabora na prijedlog Vlade vratio Dan državnosti na 30. svibnja. To je za sve one koji se sjećaju devedesetih godina bio onaj dan kada se osjećala emocija hrvatskoga naroda, kada se Dan državnosti slavio na način da smo gradili poštovanje i respekt prema institucijama države i prema njenim simbolima i ključnim trenucima suvremene povijesti," nastavio je Plenković, izrazivši uvjerenje da je upravo ova, 30. obljetnica bio pravi trenutak da stavimo ključne datume na svoje mjesto.

Vijence su na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, pred spomenikom „Glas hrvatske žrtve - Zid boli“ te pred Središnjim križem branitelja zajednički položili predsjednici Republike, Vlade i Hrvatskog sabora Zoran Milanović, Andrej Plenković i Gordan Jandroković. Potom su predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, bez predsjednika Republike, položili vijence i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Vjerujem da će predsjednik kroz mandat promijeniti stajalište

 Polaganjem vijenaca počelo je cjelodnevno obilježavanje Dana državnosti u okviru kojega će se služiti sveta misa za Domovinu, održati „Velika smjena straže na Trgu svetog Marka“ te svečani večernji koncert ispred Hrvatskog narodnog kazališta.

Nakon što je čestitao građanima Dan državnosti, predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na novinarska pitanja. Na pitanje kako komentira izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića o promjeni datuma državnog praznika, Plenković je rekao:
"Mislim da je loše ako predsjednik Republike tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Sabor. Račanova vlada je promijenila Dan državnosti i stavila ga 25. lipnja koji je isto važan datum. Dapače, važan je i 8. listopada i 15. siječnja 1992., primjerice. Važni su i datumi referenduma, pa i usvajanje prvog Ustava, ali ovo je bio početak. Zato mi je žao da tako govori o ključnom datumu za suvremenu hrvatsku povijest, vjerujem da će kroz mandat promijeniti stajalište."

Osumnjičeni za kazneno djelo moraju biti procesuirani

Premijer nije htio komentirati izjave da je ovo predizborni skup HDZ-a, kao ni odluku predsjednika da im se ne priključi u posjeti Tuđmanovog groba.

"To morate njega pitati. Ja sam predsjednik Vlade i HDZ-a, na čiju inicijativu se promijenio Dan državnosti. On je druga institucija, to nije predmet mog interesa."

Komentirajući jučerašnja uhićenja u Hrvatskim šumama Plenković je istaknuo: "Ništa to nije teško za HDZ. Pravna država mora funkcionirati, državno odvjetništvo i policija su neovisni. Ako je netko počinio kazneno djelo, policija i DORH trebaju raditi bez obzira na trenutak, bez obzira o kome se radi. Borimo se protiv korupcije i ovo je još jedan dokaz toga. Ne može to naštetiti stranci jer svi osumnjičeni za kazneno djelo moraju biti procesuirani."

Hrvatska je konsolidirana i gospodarski i financijski

Na komentar oporbe da se radi o predizbornom igrokazu rekao je da kampanja još nije ni počela, a predsjednikova izjava da možda neće izići na izbore poruka je SDP-u, ali i onima koji su mu dali povjerenje.

"Oporba je tanka s argumentima, nastoje prišiti HDZ-u nešto što sigurno ne stoji, što ne stoji meni kao predsjedniku Vlade, što ne stoji našim načelima. Nama su bitna naša postignuća u mandatu, Hrvatska je konsolidirana i gospodarski i financijski. Vlada je znala upravljati krizom, vlada koja je na najbolji, najkvalitetniji mogući način riješila najveću krizu do sada, pandemiju covida koja je zahvatila i Hrvatsku, i u javnozdravstvenom, gospodarskom pogledu, socijalnom pogledu," rekao je Plenković.

Dodao je da je Vlada u konzultacijama s EK-om osigurala Hrvatskoj u idućih sedam godina više od 20 milijardi eura te istaknuo da je noćas jedna od agencija za kreditni rejting, Standard & Poor's, zadržala investicijski rejting i potvrdila reputaciju Hrvatske među međunarodnim financijskim institucijama. "Među onima koji nas gledaju, rekao bih, apotekarskom vagom i mikroskopskim lećama," naglasio je premijer.

"Na taj način vidimo bitnu razliku između ozbiljnih, odgovornih, onih koji znaju osigurati budućnost hrvatskim građanima i brzi oporavak zemlje i onih koji to sigurno nisu u stanju," nastavio je.

Na pitanje kada ćemo dobiti novac iz EU te hoće li biti samo za krpanje rupa ili će ići i u privatni sektor, predsjednik Vlade pojasnio je da postoje dvije "kasice".

"Jedna će biti redoviti sedmogodišnji proračun EU iz kojega ćemo dobiti više nego što smo dobili prošli put. Dakle, sredstva za koheziju, poljoprivrednu politiku, investicije, mala i srednja poduzeća, očuvanje radnih mjesta, za sve ono što je dodatni impuls javnim investicijama i ravnomjernom regionalnom razvoju zemlje," kazao je.

"Druga kasica se zove Iduća generacija EU. Na zahtjev Europskog vijeća, na zahtjev tijela šefova država i Vlada u kojem ja predstavljam Hrvatsku, mi smo dali nalog EK, Ursuli von der Leyen koja je izabrana prošle godine upravo na ovu dužnost zahvaljujući i mojim naporima, naporima hrvatske Vlade, jer smo znali da će biti kvalitetna i korisna u ovoj ulozi, što se sada i pokazuje. Nije svejedno tko je na čelu Europske komisije," dodao je Plenković.

"Sredstva od 750 milijardi eura u drugom instrumentu, u instrumentu za gospodarski oporavak Europe, koristit će se po istom modelu kao što se koriste sredstva iz europskog proračuna. Bit naših razgovora bila je krilatica rimskoga prava: Bis dat, qui cito dat, Više daje tko brzo daje. Poruka koju smo mi kao Hrvatska dali je treba odmah dati novac, sada, kako bi se brzo vratila ekonomija na one tračnice na kojima je bila prije epidemije covida-19," dodao je predsjednik Vlade, dodavši da ovih 10 milijardi eura predstavlja 20 posto našega BDP-a.

"To znači da je EU kao projekt stala iza svojih građana, iza svojih članica, kao što je hrvatska Vlada stala iza naših građana, osobito onih koji rade u privatnom sektoru. Analogija je jasna, a sredstva će biti iskorištena na pravi način," zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Na kraju je napomenuo da smatra da je razrješenje Josipe Rimac i pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac - jasna poruka.

Cjelodnevno obilježavanje Dana državnosti

Nakon polaganja vijenaca, misu za Domovinu u Crkvi svetog Blaža predvodio je kardinal Josip Bozanić.

Središnja svečanost Dana državnosti započela je ispaljivanjem 30 svečanih plotuna s Medvedgrada u čast tri desetljeća hrvatske državnosti i preletom borbenih aviona MiG-21 iznad Zagreba.

Na Markovom trgu u podne je uslijedila svečana ceremonija Velike smjene straže u izvedbi Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH te prigodan glazbeni program.

Zagrepčani će od 17 sati moći uživati i u prigodnom koncertu koji će na Sveučilišnoj livadi, kraj fontana, održati Jazz orkestar Hrvatske vojske.
 
 

Pisane vijesti