Plenković: Pandemija ne jenjava, sve pozivam na oprez i poštivanje ključnih mjera zaštite od korona virusa

Slika /Vijesti/2020/06 lipnja/18 lipnja/VRH_9602.JPG

U svom se uvodnom obraćanju na početku 236. sjednice Vlade, premijer Plenković najprije osvrnuo  na, u proteklih nekoliko dana, nešto povećan broj novozaraženih od koronavirusa.

"Nakon tri tjedna zatišja, od 23. svibnja do 12. lipnja, imali smo samo šest slučajeva zaraze, dok posljednjih dana bilježimo porast: od prošlog vikenda, ukupno preko 20 oboljelih. Smatramo razumljivim  da su se, nakon dva mjeseca ograničenog kretanja za trajanja  restriktivnih mjera i dolaskom lijepog vremena, naši sugrađani i svi mi zajedno vjerojatno malo više opustili, no ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan", upozorio je Plenković.
 
U svijetu oboljelo više od 140.000 ljudi, dvaput više u odnosu na početak travnja

 
Navedene je brojeve kontekstualizirao s onim što se zbiva u svijetu.
 
"Pandemija ne jenjava, broj novooboljelih u svijetu nije bio nikada veći nego što je ovih dana. To su realnosti. Samo je jučer u svijetu oboljelo više od 140.000 ljudi, što je dva puta više od broja početkom travnja, kad je u Hrvatskoj bio vrhunac prvoga vala", istaknuo je, dodajući da se pandemija pojačala u našem okruženju u posljednjih mjesec dana tako da je broj aktivnih slučajeva p u Sjevernoj Makedoniji porastao sa 370 na 2500, u Albaniji sa 175 na 600, a  u zadnjih deset dana, broj aktivnih slučajeva u susjednoj Bosni i Hercegovini skočio je sa 450 na gotovo 800, u Srbiji s 220 na 750.
 
"To su sve razlozi za povišen oprez", napomenuo je Plenković.
 
"Činjenica je da je većina slučajeva oboljenja koje imamo u posljednjim danima, praktički ona vrsta slučajeva da su se naši sugrađani vratili, ili iz BiH ili iz Srbije, čini mi se i nešto iz Slovenije, čini mi se da je to bio samo jedan slučaj od ovih koje pratimo", naglasio je.
 
Normalno funkcioniranje države u interesu je hrvatskoga gospodarstva, osobito turizma
 

"Stoga apeliram na sve naše sugrađane, da budu vrlo oprezni, upravo onako kako se sugerira cijelo vrijeme. U  interesu je hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga turizma normalno funkcioniranje države, da što više reaktiviramo gospodarstvo", naveo je premijer, dometnuvši da to podrazumijeva i otvaranje granica s onim zemljama koje imaju sličnu epidemiološku sliku.
 
"No moramo zadržati ključne mjere koje sprečavaju zarazu.  To se posebno odnosi i na izbjegavanje rukovanja, pranje ruku, i dezinfekciju. To su elementi preventive koji su najučinkovitiji i  ne bi bilo dobro da ih zaboravimo, kako bismo spriječili kakvo veće širenje i da vodimo računa o oprezu", podsjetio je.
 
Najavio je za idući tjedan posebnu tematsku raspravu na sjednici Vlade o svemu što moramo učiniti kako bismo pripremili daljnju obranu od pandemije korona virusa.

Aktivirano nekoliko  mjera pomoći sugrađanima čije su nekretnine stradale u potresu
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na ponovni jučerašnji potres u Zagrebu, s obzirom da je u  međuvremenu završen proces javnog savjetovanja o prijedlogu zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.
 
"Na kraju se skupilo podosta komentara, pogotovo zadnji dan savjetovanja. U nedjelju  ujutro, kad sam  provjeravao, bilo ih je nešto više od 200, a sada ih  je, kad se na kraju podvukla crta, 391", kazao je Plenković, navodeći da su svi nadležni resori angažirani da temeljito analiziraju komentare koji su došli iz brojnih institucija, ali isto tako i samih građana.
 
"Posebno važno je da je krenula aktivnost aplikacije putem sustava e-Građani za interventne mjere, ovih 12.000 kuna koje koordinira Ministarstvo graditeljstva. Tu su također i mjere koje poduzima Fond za energetsku učinkovitost kroz program nabave novih kondenzacijskih bojlera  za što, prema jutrošnjim podacima, ima  1070 prijava. Sve je više i zahtjeva koji se odnose na najam stanova, proces koji koordinira Ministarstvo  državne imovine za one sugrađane koji nisu u mogućnosti živjeti u svojim stanovima ili kućama", kazao je Plenković.
 
U suradnji s tvrtkom Roche, vrijedna tehnologija za izolaciju virusa u Klinici za infektivne bolesti
 

Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada, u kontekstu borbe protiv korona virusa, omogućila, u suradnji s velikom farmaceutskom kompanijom Roche,  da u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" stigne aparat koji je u stanju dnevno izolirati preko 1500 uzoraka. "Radi se o  najmodernijoj tehnologiji  vrijednoj više od tri milijuna kuna, koja je bez naknade ustupljena klinici, ističe premijer, što će bitno ubrzati sve procese testiranja.
 
Uključivanje osoba s tjelesnim invaliditetom u sve aspekte društvenog života
 
Plenković je podsjetio da je Vlada još jednom posvetila pozornost sugrađanima, osobama s invaliditetom.
 
"Bili smo na simpoziju Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom i još jednom ponovili koliko je Vlada učinila za osobe s invaliditetom, kroz različite naknade, kroz mjere koje smo poduzimali, a što je najbitnije, radeći na njihovom maksimalnom uključivanju u sve aspekte društvenog života", ocijenio je premijer.
 
Važan projekt za Vukovar, vukovarsku bolnicu i branitelje s područja Vukovarsko-srijemske županije
 
"Drago mi je da smo bili i na potpisivanju sporazuma između Ministarstva zdravstva, Ministarstva hrvatskih  branitelja i Memorijalne nacionalne bolnice u Vukovaru. To su važni projekti za bolnicu i za Vukovar, i u edukacijskom smislu, i u smislu sistematskih pregleda hrvatskih branitelja na području Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije",   naglasio je.

Odlične brojke u vezi sa zajmovima za pomoć poduzetnicima
 
Predsjednik Vlade zadovoljan je  izrazito dobro korištenim mikroinvesticijskim i  Covid zajmovima Hamag Bicroa.
 
"Mislim da su podaci koje ima Minstarstvo gospodarstva sjajni, riječ je o programu zajmova za obrtna sredstva do 750.000 kuna sa trenutnom alokacijom od 95 milijuna eura", ocijenio je.
 
"Po programima koji su napravljeni ti zajmovi, zaprimljeno je 5.128 zahtjeva te je već dosegnut limit prve alokacije tih sredstava. Do sada je, za gotovo 900 poduzetnika, izdvojeno 343 milijuna kuna, to je dakle,   još jedna od naših važnih mjera koje omogućuju zadržavanje radnih mjesta" ističe Plenković, najavivši da na današnjoj sjednici Vlada ima dopunu tog programa koji će omogućiti daljnje kreditiranje naših poduzetnika.
 
Kazao  je i da isplata regresa za državne i javne službenike predviđena za 23. lipnja, sve u skladu s dogovorom sa socijalnim partnerima koje je Vlada ispoštovala.
 
Osigurana sredstva za normalno funkcioniranje države i u posebnim okolnostima

 
Na kraju svog obraćanja, predsjednik Vlade još je jednom zahvalio ministru financija Zdravku Mariću na izdavanju obveznice.
 
"Osigurane su dvije milijarde eura od uglednih investitora, uz izrazito povoljne kamate. Mislim da je to još jedan signal hrvatske reputacije u financijskim krugovima , osobito međunarodnim i mislim da je taj trokorak – razgovori s HNB-om, s domaćim bankama i mirovinskim fondovima, a sada s investitorima na međunarodnom tržištu, uz širi okvir konzultacija s međunarodnim financijskim institucijama, pokazao kako i u ovoj krizi nalazimo povoljna sredstva za likvidnost i normalno funkcioniranje države u ovim okolnostima", zaključio je predsjednik Vlade.
 
Potpore poduzetnicima: Do 800 tisuća eura za "COVID-19 zajam za obrtna sredstva", a milijun eura za ESIF jamstva
 
Na otvorenome dijelu sjednice raspravljeno je 13 točaka, među kojima dopune programa potpora za poduzetnike i spremnost za izdavanje jamstava brodogradilištima.
 
Što se tiče situacije sa koronavirusom, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić naglasio je da Hrvatska i dalje ima povoljnu epidemiološku sliku, ali naglasio da „građani moraju biti svjesni da broj žarišta zaraze u svijetu i broj novooboljelih u hrvatskom okruženju raste“.
 
„Stoga je nužno daljnje pridržavanje mjera opreza, poštivanje fizičke udaljenosti i maksimalno odgovornim ponašanjem prevenirati širenje zaraze“, zaključio je.
 
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da nam je „današnja situacija još jedna vrsta upozorenja da je virus tu, što zapravo neprestano i ponavljamo“. Dodao je da su brojne preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su izdane tu da bismo ih se svi skupa pridržavali.
 
„Važno je da naši građani ne putuju u inozemstvo, pogotovo ove zemlje okruženja, ukoliko to nije nužno, a pri povratku da se ponašaju odgovorno“, kazao je ministar Božinović i dodao da se, što se tiče Stožera, stalno prati i analizira situacija, a odgovorno ponašanje je uvjet je da se povoljna epidemiološka situacija drži pod kontrolom što je pretpostavka funkcioniranja gospodarstva.
 
Ministar je kazao i da je u Divuljama otvoreno Operativno vatrogasno zapovjedništvo Republike Hrvatske.
 
„Postojanje ovakve središnjice ključno je za učinkovito djelovanje pri požarnim opasnostima“, rekao je ministar Božinović i dodao da je u Zadru otvoren Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2020., koji djeluje kao potpora turizmu, ali je ove godine uvedena nova, zdravstvena komponenta, kako bi se turistima pružila garancija zdravstvene zaštite.
 
Dopunama programa mogućnost dodjele potpora i onima koji su iskoristili postojeće limite potpora malih vrijednosti
 
Vlada je usvojila dopune programa "COVID-19 zajam za obrtna sredstva" i "ESIF jamstva" Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.
 
Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat pojasnio je da je Europska komisija usvojila dokument pod nazivom Komunikacija Privremeni okvir kako bi omogućila državama članicama da iskoriste punu fleksibilnost predviđenu pravilima o državnim potporama radi pomoći gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa.
 
Također, Europska Komisija je usvojila i Program potpora HAMAG-BICRO-a izrađen na temelju Privremenog okvira, kojim su odobrene potpore u obliku zajmova u iznosu 350 milijuna kuna i potpore u obliku jamstva u iznosu 420 milijuna kuna, a koji će primjenjivati zaključno do 31. prosinca 2020. godine.
 
„Konkretno, državama članicama omogućuje se dodjela državnih potpora mikro, malim i srednjim poduzetnicima za financiranje hitnih potreba za likvidnošću uzrokovane pandemijom COVID-19 iz Privremenog okvira do 800.000 EUR za "COVID-19 zajam za obrtna sredstva", kazao je ministar.
 
„Isto tako, omogućuje se do milijun eura za ESIF jamstva kao i kombinacija mjera potpora iz Privremenog okvira i na taj način omogućuju se dodjele potpora i onim poduzetnicima koji su iskoristili postojeće limite de minimis potpora od 200.000 EUR u posljednje tri kalendarske godine“, dodao je ministar te kazao da se iz tih razloga predlažu dopune programa.
 
Vlada spremna za uključivanje u proces izdavanja jamstva brodogradilištima
 
Vlada je usvojila i zaključak kojim iskazuje spremnost za uključivanja u proces izdavanja državnih jamstava za Brodotrogir Cruise, Uljanik Brodogradnju 1856 i MKM Yachts.
 
„Signal koji danas šaljemo je signal opredijeljenosti da hrvatska brodogradnja funkcionira i dalje te želimo na zdravim osnovama podržati i dalje brodogradnju na hrvatskoj obali", rekao je premijer Andrej Plenković.
 
Ministar Horvat podsjetio je da je to ministarstvo zaprimilo od Brodotrogir Cruisea zahtjev za pokretanje postupka donošenje odluka Vlade o izdavanju državnih jamstava za osiguranje avansnih uplata za gradnju dva putnička broda za polarna krstarenja.
 
Kupci su američke kompanije Delos Cruise Hull 1 2019 LLC i Delos Cruise Hull 2 2019 LLC (Nov. 363) koje je osnovala američka investicijska tvrtka Delos Shipping LLC.
 
Ukupna cijena po brodu je 39 milijuna eura, odnosno 78 milijuna eura za oba broda, s tim da će kupac avansno prema ugovoru uplatiti 80 posto ugovorne cijene, što čini 31,2 milijuna eura po brodu uz uvjet da graditelj pribavi kupcu bankarsku garanciju.
 
"Brodograditelj je zatražio izdavanje državnog jamstva u iznosu od 24,96 milijuna eura po brodu što čini 80 posto ukupnih avansnih uplata ili 64 posto kupoprodajne cijene brodova", rekao je ministar.
 
Ministarstvo je zaprimilo i zahtjev za kreditno zaduženje društvu Uljanik Brodogradnja 1856. za pokretanje proizvodnje, maksimalnog iznosa 32,5 milijuna kuna. Sredstva iz tog kreditnog zaduženja, osigurana državnim jamstvom, trebala bi se koristiti isključivo u svrhu pokretanja proizvodnje i poslovanja novoosnovanoga društva.
 
Zaprimljen je i zahtjev za izdavanje državnog jamstva za izgradnju broda koji je ugovorilo društvo MKM Yachts iz Rijeke s kupcem PEC 2 LIMITED iz Malte za osiguranjem kredita u ukupnom iznosu nešto malo više od 100 milijuna eura, a koje pokriva 80 posto kreditnog zaduženja, odnosno 80,13 milijuna eura, a takvo se državno jamstvo neće smatrati nedozvoljenom državno potporom.

„Jamstvo za sredstva iz kreditnog zaduženja“, kazao je ministar Horvat, „aktivirat će se fazno i to na način da maksimalna izloženost sredstava iz kredita za koji jamči RH niti u jednoj fazi gradnje broda ne smije prijeći relevantni iznos od maksimalno 64 posto izloženosti do kraja 2021. godine , nakon čega izloženost RH treba pasti na maksimalnih 48 posto“.
 
"Vlada ovim zaključkom daje punu podršku brodograđevnoj industriji u Hrvatskoj s ciljem nastavka proizvodnje i zadržavanja postignutog ugleda Hrvatske na svjetskom brodograđevnom tržištu. Ovim se Zaključkom zadužuje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta da u suradnji sa Ministarstvom financija  pokrene postupke za izdavanje predmetnih zatraženih državnih jamstava", zaključio je ministar.
 
Za sekundarnu pravnu pomoć vrijednost jednog boda 7 kuna, kao i prošle godine
 
Vlada je danas donijela i Uredbu o vrijednosti iznosa za utvrđivanje naknade za pružanje sekundarne pravne pomoći za 2020. godinu. Uredbom se određuje način vrednovanja i obračunavanja vrijednosti iznosa naknade za pružanje sekundarne pravne pomoći koju pružaju odvjetnici, vještaci i tumači na temelju rješenja nadležnog upravnog tijela županije odnosno Grada Zagreba u skladu s odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.
 
Kako je pojasnio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći regulirana je procedura i uvjeti kada netko može ostvariti pravnu pomoć koju sam sebi ne može pružiti jer nema potrebna znanja ni sredstva .
 
„Zakonom su regulirana dva oblika pomoći, primarni i sekundarni, primarni je vezan uglavnom za postupke pred javnim tijelima, a sekundarni uglavnom za postupke pred sudovima“, kazao je ministar i nastavio:
 
„Ovom uredbom reguliramo vrijednost postupka i procedura u pružanju sekundarne pravne pomoći, za svaku pojedinu radnju u pojedinom postupku, bilo parničnom, bilo upravnom,zatim reguliramo koliko je to bodova i ovom uredbom određujemo koliko jedan bod vrijedi“.
Današnjom uredbom određeno da je vrijednost boda ista kao i prošle godine, a to je 7 kuna.

Također, naglasio je da ovo nije jedini oblik pomoći građanima: „I u drugim zakonima, kao što su Zakon o kaznenom postupku, Zakon o odvjetništvu, reguliramo određene oblike pomoći građanima u postupcima kada se nalaze pred sudom ili drugim tijelima“, rekao je ministar Bošnjaković,
Na kraju, prihvaćeno je pokroviteljstvo nad 52. "Picokijadom", koja će se održati u Gradu Đurđevcu od 26. do 28. lipnja 2020., sukladno zamolbi gradonačelnika Grada Đurđevca.
 
Izvor: Hina/Vlada


 

Pisane vijesti