Plenković: Procesija Za Križen svjedoči posvećenosti Hvarana i ostalih ljudi kršćanskoj vjeri, identitetu i tradiciji

  • Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/18 travnja/IMG_9401.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, Hvaranin po ocu, i ove je godine na Hvaru sudjelovao u procesiji Za Križen. Riječ je o jedinstvenom obredu osobite pobožnosti te izrazu vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća.

U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak procesija povezuje šest mjesta otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

"Zadovoljstvo mi je još jednom doći u Svirče, u mjesto odakle potječe moja obitelj po ocu. Ove godine mi je posebno drago jer je naš rođak križonoša u Pitvama", rekao je Plenković.

Dodao je kako je uoči procesije s hvarskim biskupom Petrom Palićem razgovarao i evocirao tu stoljetnu hvarsku tradiciju.

"S biskupom Palićem razgovarali smo i evocirali fenomenalnu tradiciju koja traje pet stoljeća i okuplja vjernike otoka Hvara i predstavlja našu veliku posvećenost vjeri, našem identitetu i tradiciji. Zato mi je drago što se okupilo puno vjernika, ne samo s Hvara nego i iz drugih dijelova Hrvatske", rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši kako se veseli sudjelovanju u procesiji.  

Procesija je iznimna po svom trajanju - tijekom osam sati prođe se 25 kilometara, kao i po naglašenom pasionskom sadržaju - pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

U procesiji Za Križen istovremeno iz šest župskih crkava u 22 sata počinju ophodi na čelu sa križonošom koji nosi križ težak do 18 kilograma u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet.


Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti