Plenković: Prsten je snažna poveznica između Republike Hrvatske i Hrvata u Bosni i Hercegovini

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/7 prosinca/IMG_3748.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je večeras na XIV. večeri članova i prijatelja Udruge i Zaklade Prsten. 

Udruga je osnovana za zaštitu i promicanje tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta, a Zaklada dodjeljuje stipendije studentima Hrvatima u BiH i Hrvatima iz BiH koji žive u Republici Hrvatskoj.

Prsten okuplja, kako je rekao i predsjednik hrvatske Vlade, brojne uspješne Hrvate iz Bosne i Hercegovine koji su se dokazali u poslovnim poduhvatima te koji podupiru one koji su tek na početku svog životnog puta. 

"Prsten predstavlja, kao što sama riječ govori simbol snage, povezanosti, vjernosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. I međusobne povezanosti i prema svojoj domovini ali i prema onome što svi skupa rade ovdje u Hrvatskoj, pridonose i u društvenom i u gospodarskom pogledu Republici Hrvatskoj," rekao je Plenković novinarima dolazeći na večeru.

Briga o Hrvatima u BiH

Dodao je da je također riječ i o brizi o Hrvatima u BiH i to osobito u onim dijelovima gdje ih je manje ili gdje ih je prije bilo više, a sada ih je manje. "Na taj način šalju važnu političku poruku o tome da su Hrvati konstitutivan narod u nama susjednoj BiH. Potrebno je voditi računa o svim područjima gdje oni žive. Bilo da je to na teritoriju Federacije BiH ili na područjima u sklopu Republike Srpske," kazao je.

"Mislim da su svojim inicijativama utjecali i na mišljenje nas u Vladi, bilo kada je riječ o aktivnostima Ureda za Hrvate izvan Hrvatske ili podupiranju brojnih projekata koje smo mi također poduprli," nastavio je hrvatski premijer, istaknuvši da su na taj način komplementarni onome što je strateški cilj hrvatske Vlade – a to je da jačamo položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Plenković je kazao da su u Bosni i Hercegovini otvorena dva ureda HGK, dva predstavništva Hrvatske radio televizije i dva konzulata. Također je spomenuo intenzivnu gospodarsku razmjenu, zračne linije Zagreb – Mostar, kao i silnu potporu na europskom putu. 

"U konačnici, jedna je naša zastupnica u Europskom parlamentu porijeklom iz BiH," dodao je.

Važno da Hrvati budu ravnopravni i da ostanu živjeti u BiH

"Mislim da smo na brojnim primjerima pokazali koliko nam je važno da Hrvati budu ravnopravni, da ostanu i žive u BiH i da budu onaj ključni politički akter koji zemlju vuče prema EU," nastavio je Plenković.

Predsjednik hrvatske Vlade istaknuo je da Hrvatska podupire cijelu Bosnu i Hercegovinu, sva tri konstitutivna naroda, upozorivši na povijesnu neraskidivu vezu Hrvatske i BiH. 

"Pritom želimo da Hrvati zaista budu stvarno ravnopravni," kazao je te naglasio nužnost donošenja izbornog zakona koji će ih "jednostavno i jasno učiniti vidljivima i eliminirati nedorečenosti i praznine te onemogućiti da se izbornim inženjeringom na mjesta gdje bi trebali biti stvarni legitimni predstavnici hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, biraju neki drugi za koje glasaju građani, pripadnici nekog drugog naroda", rekao je Plenković. 

Poruka solidarnosti i potpore

U obraćanju okupljenima, hrvatski premijer izrazio je zadovoljstvo snagom koju predstavljaju Hrvati iz BiH ovdje u Hrvatskoj.

Govoreći o važnosti Ureda za suradnju s Hrvatima izvan RH, premijer je istaknuo da ured pomaže različite projekte za Hrvate u BiH, hrvatske nacionalne manjine u nama susjednim državama te za druge Hrvate diljem svijeta. 

"Veselim se nastavku suradnje, budite lojalni, naravno Hrvatskoj, budite lojalni svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Imate iskustvo i snagu, Prsten će sigurno biti snažna poveznica između Republike Hrvatske i Hrvata u Bosni i Hercegovini," kazao je na kraju predsjednik hrvatske Vlade Plenković.



Pisane vijesti