Plenković: Radimo na iznalaženju mjera da kriza s koronavirusom što manje našteti hrvatskom gospodarstvu

Slika /Vijesti/2020/03 ožujak/10 ožujak/HN20200310490273.jpg

Predsjednik Vlade koji se nalazi u posjetu Zadarskoj županiji, u izjavi za medije izrazio je zadovoljstvo današnjim posjetom  Benkovcu i Škabrnji, jednom od simbola Domovinskog rata, gdje je položio vijenac i zapalio svijeću za žrtve Škabrnje.

Upitan o mogućim posljedicama epidemije koronavirusa na gospodarstvo, kazao je da je dogovorio Charlesom Michelom dogovorio i održao telefonsku konferenciju svih šefova država i Vlada Europske unije,  uz participaciju  Ursule von der Leyen iz Europske komisije i Christine Lagarde iz Europske središnje banke.
 
"Gledamo prije svega na jedan europski odgovor na nove okolnosti koje se razvijaju",  kazao je.
 
Hrvatska je poduzela mjere i prije nego što je WHO proglasila opasnost
 
"Mi smo, kao hrvatsko predsjedanje, mjere poduzeli odmah, prije  nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila opasnost 31. siječnja. Mi smo 28. siječnja putem tzv. integriranog političkog mehanizma za odgovore na krize poduzeli sve mjere, sazvali dva sastanka ministara zdravstva, a u petak je održan i sastanak ministara unutarnjih poslova", podsjetio je Plenković.
 
Dodao je da su upravo prošloga tjedna ministri financija raspravljali o mogućim ekonomskim i financijskim posljedicama, kao i posljedicama na turizam.
 
"Trenutno, sve države rade analize, situacija je različita, vidite što se zbiva u Italiji i u nekim drugim zemljama gdje je puno veća raširenost koronavirusa, odnosno ove epidemije. Hrvatska u ovom trenutku vodi razgovore sa svim zainteresiranim segmentima hrvatskoga gospodarstva. Imali smo prošlog tjedna sastanak sa hotelijerima, a ministre Marića, Horvata i Cappellija  zadužio sam da obave konzultacije sa svim sektorima gospodarstva", poručio je Plenković.
 
Najugroženiji sektor prometa, osobito zračnog i turizam
 
Kazao je da je u upravo održanom telefonskom razgovoru s kolegama saznao da je situacija otprilike svugdje identična.
 
"Najugroženiji će biti sektor prometa, osobito zračni promet što je sasvim logično, a drugi je naravno turistički sektor. U oba ta sektora, naravno, i Hrvatska će poduzimati odgovarajuće mjere. Sva ministarstva u ovom trenutku prate situaciju i mi ćemo onda zajedno, i na europskoj razini i na nacionalnoj, nastaviti iznalaziti načine kako da situaciju napravimo što manje štetnom po hrvatsko gospodarstvo", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
O zahtjevima nekih lokalnih stožera civilne zaštite za otkazivanjem većih skupova, predsjednik Vlade je kazao da je, slušajući preporuke, zamolio da se poduzmu potrebne mjere i za večerašnji stranački skup u Zadru. Skup se održava u velikoj dvorani, dok su skupovi u Benkovcu i Škabrnji održani na otvorenom.
 
"Slijede se preporuke, a ovisno o razvoju situacije, donosit će se i odgovarajuće odluke. Dotle će se koristiti sve potrebne higijenske mjere i paziti da se što više smanje rizici. Kad je riječ o mjerama poduzetim kroz Nacionalni stožer civilne zaštite, kroz mjere naših zdravstvenih djelatnika, Državnog inspektorata,  u ovom smo trenutku uspjeli stabilno održati situaciju pod kontrolom, no s obzirom na blizinu Italije moramo biti na oprezu svi zajedno, o važno je svakoga dana prema razvoju situacije kalibrirati naše mjere i biti maksimalno orijentirani prema zaštiti ,  smatra Plenković.
 
Maksimalna transparentnost Vlade neophodna je za učinkovito upravljanje krizom
 
"Nije me strah, ali ovo je ozbiljna situacija koja ima zdravstveni, ekonomski, financijski aspekt, nosili smo se s brojnim krizama u ovom mandatu, a ova će biti vjerojatno jedna od najzahtjevnijih jer se kumulira sve. Puno je izazova pred nama, nije me strah nego smo se spremni s time suočavati".
 
Na novinarski komentar da je, izgleda, dobro odabrao  novog ministra zdravstva, predsjednik je kazao: "Drago mi je da ste zadovoljni novim ministrom, vidim da ga poštuje  hrvatska javnost, što je najvažnije" te je dodao da iznimno cijeni ministra Beroša i Božinovića koji rade na ovoj krizi od početka.
 
Napomenuo je da je Vlada maksimalno transparentna i da nema ničega što bi on, kao predsjednik Vlade znao, a da to ne zna i javnost. Naglasio je da je to načelo kojeg će se Vlada držati do kraja ove situacije,  jer se samo potpunom informiranošću može upravljati ovim procesom na učinkovit način. 
 
Odluke i sankcije moraju biti propisane zakonom, uložio sam pravni lijek kao i svaki drugi građanin kojem je nanesena nepravda
 
Zamoljen da komentira izmještanje  bisti iz Ureda predsjednika Republike,  premijer je kazao da to  smatra nepotrebnim i pogrešnim potezom.
 
Na pitanje o odluci Upravnoga suda kad se radi o sporu oko načela djelovanja Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, predsjednik Vlade je odgovorio:"Ponovit ću, ja svoje ime i prezime nisam našao na cesti, nisam ga našao u kanalu… Znam koliko ovaj posao zahtijeva angažmana, koliko vremena, koliko energije i truda.

Ne pada mi napamet dovoditi privatni interes ispred javnog, niti ikome pogodovati. Ako je čovjek koji je u službi 25 godina, koji je već bio poslan za veleposlanika u NATO, u Rusiju, ukoliko su to napravili neki drugi ljudi, neke druge političke opcije – a on je sad na trećem mandatu – dakle nije došao iz nekog kompletno drugačijeg područja rada i najednom osvanuo kao veleposlanik. Osim toga, sve što je trebalo napraviti je bilo sukladno zakonu.

Smatram da je Povjerenstvo, koje je tu odluku donijelo prije nekoliko mjeseci, meni nanijelo nepravdu, mislim da je izišlo izvan okvira onoga što je Povjerenstvu dodijeljeno temeljem zakona, a kao što znamo, sva tijela, a  pogotovo ovo tijelo, trebaju raditi u okviru onoga što je zakon dopustio.
 
Dakle, ne može biti nekakve pogreške, makar i deklaratorne odluke i nekakvih sankcija, ako to nije propisano zakonom. I to je poanta, ja sam kao i svaki drugi građanin, uložio pravni lijek".
 
Zakone predlaže Vlada, donosi ih Hrvatski sabor,  a nipošto ih ne donose tijela koja ih trebaju provoditi 
 
Na pitanje o sudjelovanju Ureda predsjednika Vlade u radnoj skupini za izradu novog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Plenković je kazao da je potrebno stvari razdvojiti i sagledati ih hladno i jasno, apstrahirajući na trenutak tko je premijer i koji slučajevi postoje. 
 
"Postoji Vlada koja, prema našim propisima, predlaže određene zakonske propise i postoji Hrvatski sabor koji ih usvaja.  Tijela koja ih  provode nisu ona koja donose zakone. Ona mogu sudjelovati, dati neki komentar, ali oni nisu ti koji rade propise po kojima će raditi.  Za to postoji Vlada i Sabor, to je sve", zaključio je Plenković.


Pisane vijesti