Plenković: S prijateljskom Slovenijom želimo imati zrele odnose, a otvorena pitanja rješavati dijalogom i mirnim putem

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, danas je, nakon završetka drugoga dana Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i otpravnika poslova Republike Hrvatske,  izjavio da će ovaj susret postati godišnjom praksom i održavati se nakon prve sjednice Vlade koncem kolovoza. 

Cilj takvih susreta bit će davanje ključnih smjernica hrvatske vanjske politike šefovima diplomatskih misija.

Na upit o održavanju sastanka sa slovenskom stranom, predsjednik Vlade kazao je da se i danas, osobito na zatvorenome dijelu konferencije, detaljno raspravljalo o odnosima sa susjednim zemljama koje su Hrvatskoj bliske i važne. 

„Jedna od njih je Slovenija, prijateljska zemlja s kojom želimo imati zrele, otvorene odnose, povećavati trgovinsku razmjenu, sudjelovati u različitim zajedničkim međunarodnim naporima, kao i do sada, a otvorena pitanja rješavati dijalogom i mirnim putem“, poručio  je.

Predsjednik Vlade kazao je da u ovom trenutku odgovarajuće službe dviju Vlada pripremaju sadržaj budućega sastanka. Podsjetio  je da je tijekom posjeta Ljubljani sa slovenskim premijerom Cerarom dogovorio njegov posjet Zagrebu u rujnu, a precizan termin dogovorit će se nakon pripremnog sastanka na razini nadležnih službi.  

Predsjednik Vlade očekuje da sastanak bude u prijateljskom tonu i duhu, kako se komuniciralo i do sada te da se nastavi razgovarati o graničnom pitanju, kao jednom od otvorenih pitanja.

Na novinarski upit jesu li možda diplomati predložili prihvaćanje odluke Arbitražnoga suda, predsjednik Vlade kazao je da oni ipak nisu toliko samostalni da dovode u pitanje odluke Hrvatskoga sabora. 

„Oni su tu da sa nama podijele percepciju hrvatske vanjske politike i hrvatskih stajališta  o međunarodnim odnosima te da se dodatno pojasne određena razumijevanja. Ali nikada nitko neće pasti u zamku da državnu politiku kreira onaj tko je tu da je provodi“, rekao je Plenković.

Podsjetivši da je Hrvatska u arbitražni postupak ušla u dobroj vjeri, u trenutku kada je bila praktički ucijenjena, Plenković je kazao kako je Hrvatska zbog otvorenog pitanja sa Slovenijom izgubila dvije godine integracijskog procesa, i otprilike tri godine radi suradnje s Haškim sudom.

,,To je pet razvojnih godina, pet proračunskih godina europskih sredstava“, naglasio je Plenković, navodeći da o tome uvijek vodi računa.  Dodao je da ono što se dogodilo s kompromitiranjem arbitražnog postupka nije greška Hrvatske, već vrlo jasno greška Slovenije. 

,,Da nije bilo greške, bi li agentica i od Slovenije imenovani sudac, dali ostavke? To je ono što svi koji promatraju ovaj proces, ne smiju smetnuti s uma“, istaknuo je.

Dodao je da je Hrvatska na raspolaganju da riješi otvoreno pitanje, da je spremna na razgovore, s argumentima i  međunarodnim pravom, te da će na tom tragu ovo pitanje nastaviti pojašnjavati svojim partnerima.

„Zadaća hrvatske diplomacije je da upravo te detalje argumentira našim sugovornicima. To je nešto što naši diplomati godinama objašnjavaju i na tome tragu će dobiti jasne instrukcije da rade i dalje“, zaključio je. 

Predsjednik Vlade ponovno je pojasnio kako je primjena poreza na nekretnine odgođena. 

“Ministarstvo financija organizirat će niz argumentiranih javnih rasprava, a ne paušalnih rasprava koje ignoriraju sadržaj samih propisa i njihov smisao, te će ga, ukoliko bude potrebno, možda i modificirati“, najavio je Plenković.

Upitan o inzistiranju HNS-a na provedbi pilot projekta kurikularne reforme od jeseni sljedeće godine, predsjednik Vlade potvrdio je da je to dio dogovora s koalicijskim partnerom.

Novinare je zanimala reakcija Vlade na najave prosvjeda javnih službi ukoliko im se u kolovozu ne poveća osnovica plaće. Predsjednik Vlade odgovorio je da će se idući tjedan, pod koordinacijom ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića, sastati nadležni resori Vlade. Podsjetio je da je Vlada, u izrazito dobroj vjeri sudjelovala u razgovorima krajem prošle i početkom ove godine. 

,,Ono što je bilo ponuđeno sindikatima državnih službi, koji su to prihvatili, bilo je ponuđeno i sindikatima javnih službi. Vlada je tu da i dalje razgovara o toj temi i pronađe rješenje", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade odgovorio je i na pitanje o izboru savjetnika kad se radi o otkupu dionica INA-e, pojasnivši da je zadaća renomiranih savjetnika napraviti kvalitetnu i neovisnu evaluaciju, kao ključan preduvjet za daljnje korake.

,,Kod izbora savjetnika uvijek se ide na one koji su najrenomiraniji u takvoj vrsti poslovanja, a tko će biti izabran, odlučit će se kada Ministarstvo financija i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provedu postupak", poručio je Plenković. 
 

Pisane vijesti