Plenković: Samo u prvih 24 sata uplaćeno je 220 milijuna eura za upis državnih obveznica

Slika /Vijesti/2023/Veljača/23 veljače/VRH_6707 (2).jpg

U uvodu današnje sjednice Vlade, premijer Plenković osvrnuo se na izdavanje državnih obveznica izvijestivši da je u prvih 24 sata uplaćeno odnosno iskazan je interes za ukupno 220 milijuna eura. "Jako je dobar odaziv naših sugrađana što znači da smo poslali dobru poruku i za tržište kapitala i za bolje uvjete za naše građana, a u konačnici i za iskazivanje povjerenja u državu i njene javne financije", ustvrdio je podsjetivši da se posao upisivanja obveznica može obaviti u preko 500 poslovnica banaka, u roku od osam dana.

Otvarajući današnju, 196. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
Uoči prve godišnjice brutalne ruske agresije na Ukrajinu i herojskog otpora ukrajinskoga naroda, premijer Plenković poručio je da se radi o činu bez presedana u kojem je Rusija izvršila invaziju na slobodni, neovisni i međunarodno priznati teritorij Ukrajine, nastavljajući ono što je pokrenula 2014. godine.
 
Time je, dodao je, Rusija prekršila temelje na kojima su danas osnovani međunarodni odnosi i međunarodno pravo.
 
Od prvog dana oštro osuđujemo rusku agresiju, a Ukrajini ćemo nastaviti pomagati s punom solidarnošću
 
Posljedice su nezabilježene i tragične za desetke tisuća ubijenih, milijune prognanih i uništenu infrastrukturu diljem Ukrajine, a osjećaju se i diljem Europe i globalno s obzirom na energetsku i prehrambenu krizu te inflaciju koju su prouzročile.
 
Ta je situacija, istaknuo je premijer Plenković, zahtijevala snažan odgovor.
 
"Hrvatska Vlada je od prvog dana oštro osudila agresiju te smo u razdoblju koje je iza nas i politički i diplomatski i financijski i tehnički i humanitarno, a naravno i vojno, pomogli Ukrajini i to ćemo činiti i dalje s punom solidarnošću i uvjerenjem da radimo ispravne korake u svakom trenutku u proteklih 12 mjeseci", poručio je.
 
Jutros se premijer susreo s predstavnicima ukrajinske zajednice u Hrvatskoj i zahvalio im na svemu što su učinili u olakšavanju prihvata svojih sunarodnjaka iz Ukrajine, a bilo ih je u određenim trenucima čak do 30 tisuća.
 
Model od 16 radnih nedjelja dobar balans između rada i obiteljskog života
 
Od točaka s današnje sjednice Vlade izdvojio je Zakon o trgovini, koji ide u drugo čitanje u Hrvatski sabor, a uređuje pitanje rada nedjeljom.
 
"Našli smo model od 16 radnih nedjelja i mislim da je to dobar balans koji će pridonijeti i pravima radnika i obiteljskom životu", kazao je premijer Plenković.
 
Osvrnuo se i na izdavanje državnih obveznica. U prvih 24 sata, kazao je, uplaćeno je odnosno iskazan je interes za ukupno 220 milijuna eura.
 
Rok za građane, ponovio je, traje osam dana, nakon čega će mogućnost kupovine obveznice dobiti institucionalni investitori, a kamata je 3,25 posto.
 
"Jako je dobar odaziv naših sugrađana što znači da smo poslali dobru poruku i za tržište kapitala i za bolje uvjete za naše građana, a u konačnici i za iskazivanje povjerenja u državu i njene javne financije", ustvrdio je podsjetivši da se posao upisivanja obveznica može obaviti u preko 500 poslovnica banaka.
 
Brojne aktivnosti u proteklom tjednu
 
Od vanjskopolitičkih i međunarodnih aktivnosti, izdvojio je posjet predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto, predsjednika španjolske Vlade Pedra Sancheza, predsjednice Europskog suda za ljudska prava, korejskog ministra trgovine te sudjelovanje na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.
 
Od domaćih gospodarskih tema, koje su posebno vezane uz poljoprivredu, izdvojio je međunarodni sajam Viroexpo i otvaranje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Osijeku.
 
Premijer Plenković jučer je, s potpredsjednikom Medvedom i ministrom Banožićem, obišao lokaciju uz cestu Negoslavci - Orolik na kojoj se provode istraživanja i ekshumacije posmrtnih ostataka iz otkrivene masovne grobnice iz vremena Domovinskog rata.
 
Najavio je da će Vlada danas donijeti odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju, a radi se o provedbi Strategije digitalizacije koju je usvojio Hrvatski sabor.
 
 
 
 

Pisane vijesti