Plenković: Sljedeći tjedan sastanak s resorima o pomoći likvidnosti JLS nakon slabije turističke sezone

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/02 listopad/1.jpg

Nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Michaelom R. Pompeom  premijer je odgovarao na novinarska pitanja o održanom sastanku i drugim aktualnim političkim temama.
 
Najavio da će biti sagledane mogućnosti kako pomoći Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
 
"Za sljedeći tjedan dogovoren je sastanak s nizom resora kao bi se pronašla rješenja za probleme nastale zbog manjeg intenziteta turističke sezone. Zahtjevi se odnose na pomoć glede likvidnosti jedinica lokalne samouprave, nastavit ćemo s politikom beskamatnih zajmova, ali ovdje su iznosi takvi da moramo smisliti posebnu mjeru za Dubrovačko-neretvansku županiju", rekao je.
 
Otišao sam ranije iz Bruxellesa, ima takvih situacija. Janšu sam zamolio da nas zastupa do kraja današnjeg sastanka, to je signal povjerenja
 
Na pitanje o ranijem odlasku s bruxelleskog sastanka na vrhu na kojem je slovenskog kolegu Janšu zamolio da zastupa Hrvatsku premijer je objasnio da ponekad dolazi do takvih situacija.
 
"Otišao sam sat prije kraja sastanka i u tim trenutcima uvijek možete delegirati nekome od kolega članova Europskog vijeća da vas zastupa. Ovaj put sam odlučio zamoliti premijera Janšu, prošli put sam zamolio Charelesa Michela. To je dobro, to je jedan signal povjerenja", rekao je i dodao da je od izbora već dvaput bio u Sloveniji.
 
"Vodimo dijalog i mislim da je dobro da Hrvatska i Slovenija riješe sva otvorena pitanja u razdoblju koje je pred nama, da podignemo to razumijevanje i da odnosi između Slovenaca i Hrvata budu na razini na kojoj bi i trebali biti."
 
O Nuklearnoj elektrani Krško, koja je bila tema razgovora za posjeta američkog državnog tajnika Sloveniji, ali ne i u Hrvatskoj, na pitanje znači li to da je Slovenija u temi prepoznata kao lider Plenković je odgovorio da se Sloveniju svakako prepoznalo kao zemlju u kojoj se nuklearka fizički nalazi.
 
"Vlasništvo znamo kakvo je, znamo da je produženo funkcioniranje elektrane do 2043. ili 2044., ako se ne varam, znam da postoje određena razmišljanja o praktički novoj nuklearnoj elektrani, ali te razgovore nismo još doveli u konkretniju fazu. Kada tema dođe na red, Ministarstvo energetike, HEP i svi ostali dat će svoje analize ", odgovorio je Plenković, potvrdivši da NE Krško danas nije bila predmet razgovora.
 
Plenković je izrazio uvjerenje da će direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić, za kojeg je Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo sukob interesa zbog zapošljavanja Plenkovićeva šogora Ivana Maslaća, prvo pročitati sadržaj odluke, a onda odlučiti hoće li se žaliti.
 
Brojni su "profesionalni prijavljivači". To je njihovo pravo, na Povjerenstvu je da odlučuje
 
Prijavu udruge Gong protiv nekoliko ministara Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa zbog posjećivanja tzv. kluba Dragana Kovačevića, Plenković je kazao kako je navikao na to da postoje brojni "profesionalni prijavljivači".
 
"To je njihovo pravo, na Povjerenstvu je da odlučuje dalje", rekao je.
 
Izjave predsjednika Milanovića nije komentirao objasnivši da nije imao vremena i ne zna o čemu je govorio.
 
Redoviti regionalni i multilateralni formati olakšavaju diplomaciju i donose brže rezultate
 
Plenković je komentirao i rast kineskog utjecaja u ovom djelu Europe.
 
"Rekao sam činjenice, format 1+17 je fenomenalan ako gledate s aspekta Kine, kad je riječ o zemljama od Jadrana do Baltika, pokrili su praktički više od pola članica EU-a. S njima razvijaju jednu vrstu komunikacije koja bi u okvirima bilateralne diplomacije bila nemoguća. Gledao sam kakva je bila frekvencija naših susreta do ovog formata i procijenili smo da bi ova frekvencija pet susreta trajala najmanje 25 godina. To je format izvrstan za Kinu, a drugim zemljama koristan za unaprjeđenje političkog dijaloga i ekonomske suradnje. Ne znači da i drugi ne trebaju osmisliti formate, regionalnog, multilateralnog okvira jer bez redovitih susreta sve ide teže, pa i gospodarska razmjena. Čuli ste - 650 milijuna razmjena s Amerikom, a s Kinom oko milijarda", rekao je.
 
Važnost susreta s američkim državnim tajnikom ilustrirao je i činjenicom da je kriterij manje od 3 %  odbijenih zahtjeva za vize za SAD ispunjen te da je sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jako dobar za građane i gospodarstvo.
 
"Tako stvaramo dva važna preduvjeta da se ekonomska suradnja i trgovinska razmjena povećaju, to je bio smisao ovoga napora i zaista sam zahvalan te želim pohvaliti ministre Grlića Radmana i Božinovića, koji su s naše strane koordinirali ovu aktivnost, zaključio je Plenković.
 
 
 
 
 

Pisane vijesti