Plenković: Snažna, demokratska i samopouzdana Hrvatska šalje poruke uključivosti i tolerancije

Slika /Vijesti/2020/08 Kolovoz/04 kolovoz/4.jpg

Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelj, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković jutros je položio vijence na Gradskom groblju Mirogoj kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvaskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

U izjavi za medije istaknuo je da je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća još jednom odano priznanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima, prvom hrvatskom predsjedniku i svim onima koji su najviše dali za slobodu Hrvatske.
 
Važan signal i nova poruka 25 godina nakon Oluje
 
"Osobito prisjećajući se vojnoredarstvene operacije Oluja koja je omogućila oslobađanje do tada okupiranih područja i stvorila pretpostavke za kasniju mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja i  zaokruživanje teritorijalnog integriteta Hrvatske. Stoga mi je drago da ćemo sutra svi zajedno biti u Kninu kako bismo obilježili ovu važnu, 25. godišnjicu", kazao je.
 
"Što se tiče dolaska potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, mogu reći da je ova moja inicijativa bila logična, prirodna i normalna", nastavio je Plenković koji ključnim smatra što se 25 godina nakon Oluje šalje važan signal.
 
"Politički predstavnik SDSS-a, ujedno i potpredsjednik hrvatske Vlade dolazi na Oluju, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti  i Dan hrvatskih branitelja i šalje jednu novu poruku za hrvatsko društvo, za odnose između Hrvata i srpske manjine, za pogled prema prošlosti, jedan signal u odnosima između Hrvatske i Srbije, a isto tako i poruku o  tome kakvu Hrvatsku gradimo za četvrto desetljeće njezine samostalnosti", naglasio je Plenković i dodao:
 
Manjine su integralni dio uključive, tolerantne i samopouzdane Hrvatske
 
"To je uključiva, tolerantna Hrvatska, samopouzdana Hrvatska – svjesna svojih vrijednosti, svjesna svojih temelja, ali isto smo tako čvrsto uvjereni u politici koju vodimo i za koju smo dobili potporu na izborima -  da su manjine integralni dio hrvatskoga društva, da su njihovi zastupnici naša pravna i politička stečevina u proteklih trideset godina i da samo na ovaj način možemo čvrsto ukorijeniti naše vrijednosti u ono na čemu se Hrvatska i temelji  i što su ujedno i naše europske vrijednosti", poručuje predsjednik Vlade.
 
Što se tiče uobičajenog načina proslave Oluje, Plenković je kazao da je Vlada informirana o različitim inicijativama, te su čak i u medijima objavljivane fotografije majica koje su tiskane tim povodom.
 
"Ono što očekujem je da oni koji budu u službenom protokolu nose majice  koje reflektiraju njihove postrojbe Domovinskog rata ili, naravno, službene majice koje je tiskalo Ministarstvo hrvatskih branitelja", napominje Plenković dodajući da je to Ministarstvo puno uložilo u pripremu i koordinaciju aktivnosti s brojnim predstavnicima braniteljskih udruga.
 
Na pitanje očekuje li bilo kakve probleme na obilježavanju Oluje, predsjednik Vlade kazao je da postoje službe kojima je zadatak da osiguraju da problema nema.
 
Svima ćemo omogućiti dostojanstven život u skladu sa standardima 21. stoljeća
 
Upitan hoće li ova Vlada imati sluha prema politici bolje integracije manjinskoga naroda i poboljšati uvjete  života na tim područjima, Plenković ističe:
 
"Prije svega, želio bih reći da su svi predstavnici manjina pa i predstavnici srpske manjine bili s nama u parlamentarnoj većini u proteklom mandatu. Participirali su u vlasti, ne na razini članica i članova Vlade, već na nižoj razini.
 
Sada, kad imamo ovakvu parlamentarnu većinu, ta je participacija viša nego u prošlom mandatu kao i ključna, elementarna pretpostavka, a to je povjerenje. Izgradili smo povjerenje između Hrvatske demokratske zajednice,  čvrsto usidrene na onom mjestu političkog spektra gdje smatramo da najjača, najodgovornija, i najveća politička stranka koja ima najveći legitimitet dobiven od hrvatskih birača treba biti, što je dobro za hrvatsko društvo. Zbog toga i jesmo pobijedili na ovim izborima", uvjeren je Plenković.
 
Kazao je da će, upravo na tragu tog međusobnog povjerenja, Vlada, kao  što je radila  u prošlom mandatu i u idućem raditi na ravnopravnosti svih naših građana, bez obzira radi li se o Hrvatima ili pripadnicima neke manjine, da im se omogući, na dostojanstven način, živjeti u skladu sa standardima 21. stoljeća.
 
"Konkretno, to znači i struja i voda i u onim krajevima koji su možda zabačeni, koji su i dalje bili bez ovih temeljnih, elementarnih civilizacijskih pretpostavki. Na tom tragu smo već i u prošlom mandatu napravili jasne planove koje provode i Hrvatska elektroprivreda i Hrvatske vode", podsjetio je Plenković.
 
Nema trgovine, to je važna, civilizacijska i politička gesta hrvatske Vlade
 
Predsjednik Vlade naglašava da Tomo Medved, kao potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar hrvatskih branitelja, general Hrvatske vojske, zapovjednik Tigrova, dolazi u Grubore, ne kao nekakav quid pro quo, jer to nije nikakva trgovina.
 
"Bilo je puno komentara u javnom prostoru gdje se nastoji dešifrirati što radim. Treba samo pažljivo slušati sve što govorimo i sve što činimo u posljednje vrijeme", ističe Plenković.
 
"Dakle, to je jedna važna, civilizacijska i politička gesta hrvatske Vlade gdje poštujemo sve žrtve. Svjesni smo, nažalost, određenih posrtaja i nedjela koja su se dogodila nakon Oluje.
Smatramo da je dobro i primjereno da odamo odgovarajuću počast i žrtvama sa srpske strane", poručuje.
 
Ono što radimo važno nam je zbog odnosa u hrvatskom društvu

 
Na pitanje o tome koliko tu normalizaciju otežavaju reakcije srpske strane, poput reakcije srbijanskog predsjednika Vučića, predsjednik Vlade je rekao da je to što Vlada radi unutarnja stvar Hrvatske.
 
"Riječ je odnosima između Vlade, naših partnera u koaliciji, srpske manjine u Hrvatskoj, političkih predstavnika u Hrvatskoj.
 
Naše odluke donosimo za nas, za Hrvatsku. Kao što sam rekao, one šalju poruku da smo 25 godina od kraja rata u Hrvatskoj, 22 godine od mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, mi riješili sve svoje strateške zadaće, da je Hrvatska demokratska zemlja, da ima svoje institucije svoj pravni poredak, integrirana je u Europsku uniju, u NATO i upravo takva Hrvatska, koja rješava gospodarske, zdravstvene, financijske, sigurnosne izazove, ali ne vojnog karaktera, nego druge, poput migracijskog,  ima snage slati ovakve poruke.
 
I na određeni način uvjereni smo, kada vrijeme prođe i kad ovo što radimo danas, postane jedan novi standard, da će i drugi postupno vidjeti koliko su ovakve geste bitne i važne. 
 
Nama nije nužno prvorazredno pitanje što na to netko kaže. Nama je važno ono što mi radimo radi odnosa u hrvatskom društvu", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.



Pisane vijesti